Σε… “τούρκικο παζάρι” έχει μετατραπεί πλέον το θέμα των μεταναστών και ο κίνδυνος για νομιμοποίηση τουρκικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο και μάλιστα με το “καπέλο” την Ε.Ε. Είναι πλέον ορατός.
Η Ε.Ε. διαμηνύει ότι ο FRONTEX αλλάζει και μετατρέπεται σε νέα δύναμη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.
Ωστόσο υπάρχουν λεπτομέρειες οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα ελληνικά συμφέροντα.
Τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Στα νοτιοανατολικά της Ένωσης δεν είναι άλλα από τα σύνοα Ελλάδας – Τουρκίας. Μια πριοχή άκρως ευαίσθητη για τη χώρα μας και μια περιοχή στην οποία η Τουρκία δεκαετίες επιχειρεί να βάλει “πόδι”.
Η Ευρωπαίοι επικαλούμενοι τη φύλαξη των συνόρων θέλουν να στείλουν σε αυτή την περιοχή δύναμη 1.500 ανδρών οι οποία ωστόσο θα είναι αυτόνομη. Θα συνεργάζεται μεν με την Ελλάδα ωστόσο θα έχει το δικαίωμα, κατά το δοκούν να επεμβαίνει χωρίς η άδεια της χώρας μας να είναι απαραίτητη και κυρίως θα έχει το δικαίωμα συνεργασίας με δυνάμεις τρίτης χώρας, εκτός Ε.Ε.
Επί της ουσίας οι κοινές ελληνοτουρκικές επιχειρήσεις τις οποίες αρνήθηκε η ελληνική πλευρά επιχειρείται να “μπουν από το παράθυρο” και μάλιστα με τον αποκλεισμό των ελληνικών δυνάμεων, καθώς η ξένη δύναμη θα μπορεί για παράδειγμα να επιχειρεί μαζί με τους τουρκικές δυνάμεις στο Αιγαίο χωρίς θα έχει προηγηθεί ελληνική έγκριση!
Η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής αύριο και μεθαύριο απειλεί να μπλοκάρει τις αποφάσεις αυτές, όμως από την άλλη πλευρά η πίεση είναι ασφυκτική. Ήδη υπάρχουν απειλές σε ό,τι αφορά στη συνθήκη Σένγκεν καθώς όπως τονίζουν οι Ευρωπαίοι πρέπει να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα.
Όλα αυτά την ώρα που η Τουρκία δεν κάνει το παραμικρό για να σταματήσει η ροή μεταναστών από τα εδάφη της, προφανώς καθώς βολεύεται πίσω από τις εξελίξεις που θα βάλουν και επίσημα τις δυνάμεις της στο Αιγαίο για… περιπολία.
Ουσιαστικά με την επέμβαση της Ευρωπαϊκής Δύναμης όπου εκείνη κρίνει χωρίς την απαραίτητη έγκριση της ελληνικής πλευράς μιλάμε για επέμβαση της δύναμης αυτής εντός του χωρικών υδάτων, δηλαδή εντός των 10 μιλίων ή εφόσον μιλάμε για εναέρια μέσα εντός των 6 μιλίων που ορίζουν τον εθνικό εναέριο χώρο!
Η πρόβλεψη για συνεργασία με τρίτη δύναμη, δηλαδή με την Τουρκία όταν μιλάμε για περιοχές όπως το Αιγαίο ουσιαστικά αποτελεί την “Κερκόπορτα” για την de facto κατάργηση των ελληνικών ορίων και μάλιστα με το “καπέλο” της Ε.Ε.
Με απλά λόγια πως θα μπορέσει το Πολεμικό Ναυτικό ή η Αεροπορία να γυρίσουν πίσω ένα τουρκικό αεροσκάφος ή ένα πλοίο το οποίο παραβιάζει είτε τον εναέριο χώρο είτε τα χωρικά μας ύδατα όταν μπορεί να επικαλεστεί κοινή δράση με την ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης των συνόρων;
Κάπως έτσι μπορεί να αποφεύχθηκαν οι κοινές περιπολίες με τους Τούρκους, όμως οι Τούρκοι μπαίνουν σε κοινή περιπολία με τους Ευρωπαίους και σε αυτές τις περιπολίες η Ελλάδα μπορεί να μην συμμετέχει καν!
Επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στη Χίο και τη Λέρο, προκειμένου να επισκεφθεί τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspots) των δύο νησιών και να διαπιστώσει την πορεία των εργασιών.
Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και αναμένεται να φτάσουν στη Χίο στις 14:00. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στα δύο νησιά, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Πέμπτη-Παρασκευή).
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση το πρωί της Πέμπτης με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, και εν συνεχεία θα συμμετάσχει στη συνάντηση κρατών-μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία, πριν ξεκινήσει το απόγευμα η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Θέση της κυβέρνησης -την οποία διατύπωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα-, είναι ότι η Ελλάδα, παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό από τον όγκο των προσφυγικών ροών το καλοκαίρι, τηρεί τις υποχρεώσεις της και ότι πρέπει να τις τηρήσουν και η Ε.Έ. και η Τουρκία και οι τρίτες χώρες σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες επανεισδοχής. Ο κ. Τσίπρας τόνιζε την περασμένη Παρασκευή από το ίδιο βήμα ότι πλέον η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί όχι στις υποχρεώσεις της Ελλάδας που τις τηρεί, αλλά στο τι γίνεται και από την άλλη πλευρά, επισημαίνοντας ότι υπήρξε μια συμφωνία με την Τουρκία για να μειωθούν αυτές οι ροές, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένουμε να δούμε.
Ως προς την επιλογή των κέντρων ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης στα νησιά, ο κ. Τσίπρας είχε εξηγήσει ότι δεν επιβλήθηκε ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την Ε.Ε., αλλά από την ίδια την πραγματικότητα και τη γεωγραφία. Η Ελλάδα έχει ζητήσει, μεταξύ άλλων, υλικοτεχνική υποδομή από τις ευρωπαϊκές αρχές και άλλες χώρες για τις αυξημένες ανάγκες της, που όμως δεν έχουν καλυφθεί.
Χτες ενόψει της Συνόδου στις Βρυξέλλες όπου αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το Προσφυγικό, ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν -που είχε επισκεφθεί τη Λέσβο μαζί με τον πρωθυπουργό προ δύο μηνών-, δήλωσε ότι απαιτείται ακόμη αρκετή πολιτική, οικονομική και οργανωτική υποστήριξη για την Ελλάδα και την Ιταλία, όπως επίσης και ένας στενότερος συντονισμός με την Τουρκία. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι “δεν επιτρέπεται να στρουθοκαμηλίζουμε αλλά πρέπει να αναλάβουμε δράση”.