Βαριά καμπάνα ύψους 42.000 ευρώ επέβαλε προ ημερών κλιμάκιο ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας σε κεντρικό καφέ στον Βόλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια εξόρμησης κλιμακίου, σε έφοδο που έγινε από τους ελεγκτές διαπιστώθηκε πως τρεις εργαζόμενοι εργάζονταν ανασφάλιστοι. Βεβαιώθηκε αμέσως η παράβαση και η επιχείρηση πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιβολή ενός υψηλού προστίμου, που προσεγγίζει τις 42.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, για κάθε αδήλωτο υπάλληλο ηλικίας άνω των 25 ετών, ο οποίος λαμβάνει μηνιαίο μισθό 568,08 ευρώ, προβλέπεται επιβολή προστίμου σε βάρος του εργοδότη ύψους 10.549,44 ευρώ, ενώ για κάθε αδήλωτο υπάλληλο ηλικίας κάτω των 25 ετών, ο οποίος λαμβάνει μισθό 510,95 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται σε 9.197,10 ευρώ.
Μέσα στο 2017 το ΣΕΠΕ Μαγνησίας επέβαλε πρόστιμα που ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ.
Στον Βόλο υπολογίζεται ότι επιβάλλονται τουλάχιστον 15-18 πρόστιμα των 10.500 ευρώ τον μήνα. Το τελευταίο διάστημα πάντως, εκτός από την αδήλωτη εργασία στο στόχαστρο των ελέγχων έχει μπει και η ημιασφάλιση.
Από τη στιγμή που οποιοσδήποτε βρίσκεται μέσα σε ένα κατάστημα χωρίς να είναι τ’ όνομα του δηλωμένο στον πίνακα προσωπικού, μπορεί να θεωρηθεί αδήλωτος εργαζόμενος.
Την πράξη επιβολής προστίμου ο εργοδότης έχει δικαίωμα να την προσβάλει με διοικητική προσφυγή εντός 60 ημερών από την ημέρα που του κοινοποιήθηκε. Ταυτόχρονα μπορεί να ασκήσει και αίτηση αναστολής, ώστε μέχρι να δικασθεί και να εκδοθεί η απόφαση επί της προσφυγής του, να μη βεβαιωθεί το πρόστιμο στην εφορία.
Υποβάλλοντας ενστάσεις, οι εργοδότες φρενάρουν την πληρωμή του προστίμου, πετυχαίνοντας αποφάσεις αναστολής από τα διοικητικά δικαστήρια.
Αν εντός της προθεσμίας των 60 ημερών δεν ασκήσει την προσφυγή, χάνει κάθε ευκαιρία για να δικαιωθεί και θα πρέπει να καταβάλει άμεσα το πρόστιμο -και μάλιστα εντός 10 ημερών- ώστε τουλάχιστον να εκμεταλλευθεί την έκπτωση του 30% που του παρέχει ο νόμος με εφάπαξ καταβολή. Οι λόγοι που μπορεί να επικαλεσθεί ο εργοδότης ποικίλουν ανάλογα με την περίπτωση. Πρακτικά θα πρέπει να αποδείξει αν συνέτρεχαν ή όχι οι προϋποθέσεις της εργασιακής σχέσης που δικαιολογούν το πρόστιμο.
Σε πολλές επιχειρήσεις οι εργοδότες, προκειμένου να μη βεβαιωθούν ως παραβάτες και να μην υποχρεωθούν να πληρώσουν τα πρόστιμα των 10.500 ευρώ, ασφαλίζουν το προσωπικό για μία ή δύο ώρες, τους απασχολούν όμως για ολόκληρο το 8ωρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις βεβαιώνεται επίσης παράβαση.
ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ