Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 12:04
Τοπικά

Βόλος: « Όλη η πόλη μια σκηνή» στο 1ο Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών






Σε μια μεγάλη θεατρική σκηνή θα μετατραπεί ο Βόλος από τις 30 Ιουνίου έως τις 17 Ιουνίου στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ παραστατικών τεχνών. Στόχος των διοργανωτών το φεστιβάλ να αναγνωριστεί διεθνώς και να γίνει ο Βόλος σημαντικός προορισμός πολιτιστικού τουρισμού. Είναι πιθανό κάποιες από τις εκδηλώσεις να παρακολουθήσει και ο υπουργό Πολιτισμού, καθώς το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και οικονομική στήριξη του υπουργείου.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Βόλου και συγχρόνως η πόλη να καταστεί σύγχρονη κοιτίδα πολιτισμού στον ελληνικό και όχι μόνο χάρτη, επισήμανε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο ασκών χρέη δημάρχου Θάνος Θεοδώρου. Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γεωργία Μποντού – Τοκαλή, τόνισε ότι η τέχνη αποτελεί αναγκαία πολυτέλεια. «Είμαι σίγουρη ότι το Φεστιβάλ θα αγκαλιαστεί από όλους και με τη μορφή του πολιτιστικού τουρισμού και στόχος μας να καθιερωθεί ως θεσμός πανελλαδικός κι ευρωπαϊκός».

Ο Πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Γ. Βλιώρας επισήμανε ότι στόχος είναι ο θεσμός να γίνει διεθνής και ανέφερε ότι το ενδιαφέρον γνωστών καλλιτεχνών να συμμετέχουν είναι μεγάλο όμως οι συμμετοχές ήδη έχουν οριστικοποιηθεί.

Η υπεύθυνη της όλης διοργάνωσης,  Ρούλα Νικολάου, έκανε λόγο για ένα φεστιβάλ με 93 πολλές εκδηλώσεις που θα διαδραματιστούν τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους, όπως ο σιδηροδρομικός σταθμός και το λιμάνι του Βόλου που αποτελούν διαχρονικά δύο βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης της πόλης. Την όλη διοργάνωση έχει σκηνοθετήσει ο Νίκος Φυτάς, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν και σε σεμινάρια, εκ των οποίων κάποια θα είναι δωρεάν και σε κάποια θα υπάρχει συμμετοχή από 20 ευρώ. «Στόχος μας είναι μέσα σε πέντε χρόνια, με στρατηγικό σχεδιασμό να καταστήσουμε την περιοχή ως πρωταρχικό επιλογή πολιτιστικού  προορισμού».

Σημαντική επένδυση με μεσομακροπρόθεσμα ανταποδοτικά οφέλη χαρακτήρισε τον πολιτισμό ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Νίκος Φυτάς. Εξήγησε ότι δεν έχουν επιλεγεί τυχαία ο ΟΣΕ και το λιμάνι όπου θα διαδραματιστούν διάφορες εκδηλώσεις καθώς όπως είπε «Και το λιμάνι και ο ΟΣΕ αποτέλεσαν τα «πόδια» στα οποία στηρίχθηκε ο Βόλος». Επισήμανε ότι το φεστιβάλ του Βόλου μπορεί να έχει διεθνή χροιά καθώς υπάρχουν οι προϋποθέσεις και μπορεί άνετα να συναγωνιστεί ένα φεστιβάλ όπως αυτό της Αβινιόν. «Με στόχο, επιμονή και παραμονή, είναι πιθανόν να γίνουν όλα αυτά. Αρκεί να υπάρχει θέληση» κατέληξε.

Να σημειωθεί ότι χορηγοί της διοργάνωσης είναι μεταξύ άλλων η Ελληνική Εταιρεία Συντήρηση Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (Ε.Ε.Σ.Σ.Τ.Υ. Α.Ε.) που φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις της μέρος των εκδηλώσεων, ενώ το φεστιβάλ υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τελεί υπό την Αιγίδα – Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και του Ε.Ο.Τ, καθώς κι άλλων φορέων.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει επαγγελματικές παραγωγές από σημαντικές παραστάσεις της χρονιάς που διανύουμε, πληθώρα εργαστηριακών σεμιναρίων όπως υποκριτική, σκηνοθεσία, χορό, θεατρικό κείμενο, διεύθυνση φωτισμού, νευρογλωσσικό προγραμματισμό NLP κ.α από καταξιωμένους επαγγελματίες, εικαστικές εγκαταστάσεις και φωτογραφικές εκθέσεις, όπερα, θέατρο για παιδιά κι από παιδιά, δράσεις και εργαστήρια για παιδιά, παραστάσεις από ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της πόλης του Βόλου, αναλόγια, παραστάσεις χορού και κυρίως πολλές δράσεις εντός του αστικού ιστού της πόλης.

Τα γεωγραφικά πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθεί ο κύριος άξονας του Φεστιβάλ εκτείνονται από το Μουσείο Πόλης του Βόλου και τις εγκαταστάσεις της Ε.Ε.Σ.Σ.Τ.Υ. Α.Ε. στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου, χώροι οι οποίοι αποτελούν και τις βασικές “σκηνές” του Φεστιβάλ, μέχρι το επιβατικό λιμάνι του Βόλου και τα κτήρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αξιοποιώντας όλους τους ενδιάμεσους χώρους, τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς.

Τα μοτίβα γύρω από τα οποία θα κινηθεί το Φεστιβάλ φέτος είναι τρία, τόσο σε θεματολογικό όσο και αισθητικό προσανατολισμό. Ο “εν εξελίξει” χαρακτήρας του, η διαρκής αναγέννηση της φύσης με άμεση αναφορά στο εφήμερο του δημιουργού της, καθώς και οι αισθητικές αναζητήσεις των Εβαρίστο, Τζόρτζιο και Σαβίνιο ντε Κίρικο.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ 

 

ΠΗΓΗ ΕΡΤ