Αυξάνονται οι προσφυγικές ροές σε Εβρο και νησιά – Πρόσφυγες έχουν κατασκηνώσει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Στη Μυτιλήνη έχουν κάνει κατάληψη σε πλατεία και έχουν στήσει σκηνές – Εικόνες & βίντεο – Στις Βρυξέλλες φοβούνται επανάληψη του 2015 με στρατιές μεταναστών να καταφθάνουν μέσω Ελλάδας στην ΕΕ – Η απόφαση του ΣτΕ να κυκλοφορούν ελεύθερα όσοι πρόσφυγες έρθουν στην Ελλάδα σήμανε συναγερμό στους Ευρωπαίους
Σκηνικό 2015, με στρατιές προσφύγων και μεταναστών να γεμίζουν πόλεις και νησιά της χώρας, επαναλαμβάνεται σήμερα.
Οι ροές τόσα στα νησιά όσο και στον Εβρο παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις. Ενδεικτική είναι η κατάσταση σε Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη, με τους μετανάστες από τη μία να κοιμούνται στο κέντρο της πόλης και από την άλλη να έχουν καταλάβει πλατεία του νησιού και να έχουν στήσει σκηνές. Μάλιστα, συναγερμός έχει σημάνει και στις Βρυξέλλες μετά την απόφαση του ΣτΕ να κυκλοφορούν ελεύθερα όσοι πρόσφυγες έρθουν στην Ελλάδα, με τους Ευρωπαίους να φοβούνται νέο τσουνάμι προσφυγικών ροών μετά και τις εξελίξεις στη Συρία.
Πρόσφυγες έχουν κατασκηνώσει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Εικόνες του 2015 ζωντανεύουν ξανά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου από χθες το μεσημέρι έχουν κατασκηνώσει περίπου 60 πρόσφυγες, οι οποίοι δηλώνουν ότι προέρχονται από το Αφρίν της Συρίας.
Οι πρόσφυγες, άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, κοιμήθηκαν στο γρασίδι κάτω από το άγαλμα του Βενιζέλου στην οδό Αριστοτέλους, απλώνοντας κουβέρτες και sleeping bags.
Όπως ανέφεραν οι πρόσφυγες, κατασκήνωσαν στο σημείο γιατί δεν έχουν πού αλλού να μείνουν. Οι πρόσφυγες έχουν καταγραφεί και έχουν στην κατοχή τους τα χαρτιά που τους επιτρέπουν την παραμονή στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας σχεδιάζεται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής -σε συνεργασία με φορείς- να προωθηθούν τα άτομα σε camps, πιθανότατα στα Λαγκαδίκια, στα Διαβατά και στην Αλεξάνδρεια.
Χωρίς τέλος οι αφίξεις στον Εβρο
Οι προσφυγικές ροές των τελευταίων ημερών, ιδιαίτερα από τον Έβρο, έχουν προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα, καθώς πλέον τα κέντρα φιλοξενίας έχουν γεμίσει ασφυκτικά.
Για το συγκεκριμένο θέμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με όλους τους εμπλεκόμενους, για να εξεταστεί πώς θα αντιμετωπιστούν οι ροές προσφύγων από τον Έβρο προς τη Θεσσαλονίκη.
Στο ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) του Εβρου αλλά και σε αστυνομικά τμήματα της Βόρειας Ελλάδας έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο λόγω των αυξημένων ροών από τις αρχές Μαρτίου.
Συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάρτιο από τα περάσματα στον Εβρο εισήλθαν στην Ελλάδα 1.658 μετανάστες, σύμφωνα με τα στοιχεία των συλλήψεων της αστυνομίας, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι είχαν συλληφθεί 262 άτομα για παράνομη είσοδο στη χώρα. Τον Απρίλιο, ωστόσο, οι ροές σημείωσαν μεγαλύτερη αύξηση.
Κατάληψη σε πλατεία της Μυτιλήνης
Τεταμένο παραμένει το κλίμα στη Μυτιλήνη, λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης της πλατείας Σαπφούς στο λιμάνι, από δεκάδες μετανάστες (κυρίως από το Αφγανιστάν).
Το iefimerida βρίσκεται στη Λέσβο και στο ρεπορτάζ του ο Ι. Πιπίνης κατέγραψε την κατάσταση που επικρατεί από τη συγκέντρωση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα Κέντρα Υποδοχής. Περίπου 150 μετανάστες κυρίως από το Αφγανιστάν έχουν φύγει από τη Μόρια, την οποία χαρακτηρίζουν «κόλαση» και έχουν στήσει σκηνές στην πλατεία Σαπφούς που βρίσκεται στο λιμάνι, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Η κατάληψη της κεντρικής πλατείας συνεχίζεται σήμερα, για τέταρτη ημέρα.
8.500 μετανάστες στη Λέσβο
Στη Λέσβο αυτή τη στιγμή βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Μόνο στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας βρίσκονται περίπου 6.500 άτομα όταν η χωρητικότητα είναι το πολύ για 3.000. Ο υπερπληθυσμός έχει ως αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσης να είναι δραματικές.
«Στη Μόρια έχουμε πολλά προβλήματα. Δεν αντέχουμε άλλο εκεί. Βρίσκομαι πολλούς μήνες στη Λέσβο, θέλω να φύγω. Δεν θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα, θέλουμε να πάμε στη Γερμανία» δηλώνει στο iefimerida ο Σαφ από το Αφγανιστάν που βρίσκεται μαζί με δεκάδες ακόμη συμπατριώτες του στην πλατεία Σαπφούς.
Το iefimerida πριν από 3 μήνες είχε κάνει «αυτοψία» μέσα στον καταυλισμό της Μόριας και είχε καταγράψει τις δραματικές εκκλήσεις μεταναστών που περιέγραφαν τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν, κυρίως λόγω του υπερπληθυσμού, καθώς πολλοί εξακολουθούν μέχρι σήμερα να κοιμούνται μέσα σε σκηνές.
Σκηνικό 2015 με στρατιές μεταναστών στην Ελλάδα φοβούνται οι Ευρωπαίοι
Προβληματισμό έχει προκαλέσει στις Βρυξέλλες η απόφαση του ΣτΕ να κυκλοφορούν ελεύθερα όσοι πρόσφυγες έρθουν στην Ελλάδα από τις 17 Απριλίου. Ενδεικτική είναι η δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου στο Reuters, ο οποίος μίλησε για μια «αρκετά ανησυχητική την απόφαση». Κάτι τέτοιο πρόσθεσε μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Κομισιόν να αποθαρρύνει πρόσφυγες και μετανάστες από το να φύγουν από την Τουρκία.
Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016 για το μεταναστευτικό είχε στόχο να εμποδίσει την επανάληψη της κρίσης του 2015 όταν πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες, κυρίως από τη Συρία, έφτασαν στη Γερμανία.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters παρέπεμψε στις ελληνικές αρχές «να αναλύσουν και να μελετήσουν τις συνέπειες αυτής της απόφασης».
Στις Βρυξέλλες πάντως έχει σημάνει συναγερμός αφού η προοπτική χαλάρωσης των περιορισμών αποτελεί κίνητρο για πρόσφυγες -ειδικά από τη Συρία- να κατευθυνθούν στην Ελλάδα με απώτερο στόχο να καταλήξουν σε κάποια χώρα της Βόρειας Ευρώπης.
Το Reuters σημειώνει εξάλλου ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που έχουν φτάσει στα νησιά μέχρι σήμερα είναι αυξημένος κατά 27% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.