Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 17:13
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για Οκτώβριο πάει τώρα η λοταρία αποδείξεων -Η σούπερ κλήρωση των Χριστουγέννων






Μετά από καθυστέρηση 4 μηνών, αν όλα πάνε καλά και δεν προκύψει νέο τεχνικό πρόβλημα, μέσα στον Οκτώβριο θα κάνει πρεμιέρα η λοταρία των αποδείξεων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι, πλέον, θέμα ημερών η έκδοση της σχετικής Απόφασης.

Κι επειδή το ενδιαφέρον έχει ατονήσει, το υπουργείο Οικονομικών ποντάρει στην… υπερκλήρωση του Δεκεμβρίου, προκειμένου να ξαναφέρει το θέμα στο προσκήνιο και πάνω απ’ όλα να ενισχύσει το κύμα των ηλεκτρονικών συναλλαγών κυρίως στις μικρές, καθημερινές αγορές. Το έπαθλο αυτής της υπερκλήρωσης θα είναι τα 8 εκατ. ευρώ των πρώτων μηνών του έτους, καθώς ο Προϋπολογισμός προβλέπει ήδη ειδικό ετήσιο κονδύλι 12 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη κλήρωση θα αφορά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Σεπτεμβρίου, ενώ τα στοιχεία για τις αγορές των οκτώ πρώτων μηνών έχουν ήδη αποσταλεί από τις τράπεζες στην ΑΑΔΕ, όπως μπορεί να αντιληφθεί, άλλωστε, όποιος φορολογούμενος χρησιμοποιεί e- banking.

Το δίλημμα του υπουργείου Οικονομικών ήταν το ποιος θα πρέπει να ωφελείται από αυτές τις κληρώσεις, αφού αν το… χρήμα καταλήγει σε «έχοντες», δηλαδή σε εκείνους που έχουν ακόμα τη δυνατότητα δαπανηρών αγορών, τότε το μέτρο θα ατονήσει πολύ γρήγορα. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ηλεκτρονικοί λαχνοί θα είναι συνδυασμός αξίας και πλήθους συναλλαγών και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στόχος είναι να δοθεί ισχυρό κίνητρο στους φορολογούμενους προκειμένου να χρησιμοποιούν τις κάρτες τους για συναλλαγές μικρής αξίας- ψιλικά, περίπτερα, ταχυφαγεία- όπου καταγράφονται αρκούντως υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο υπουργείο Οικονομικών δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις ότι η λοταρία θα ταράξει τα νερά ή θα φέρει την… επανάσταση στα έσοδα του ΦΠΑ. Άλλωστε τα στοιχεία που στέλνουν οι τράπεζες στη ΔΗΛΕΔ, δείχνουν ότι χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν υπερκαλύψει το αναγκαίο ποσό για να μη χάσουν το προβλεπόμενο αφορολόγητο κι ως εκ τούτου το κίνητρο χρήσης πλαστικού χρήματος δεν είναι το ίδιο ισχυρό.

Πηγή: iefimerida.gr