Δήμος Βόλου: Αντίδραση για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας – Ρουσφέτι της κυβέρνησης στις εταιρείες
Ομόφωνα κατά της τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας χωρίς την προηγούμενη έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο τάχθηκε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση και τελικά αποσύρθηκε το θέμα της έγκριση της διαπιστωτικής πράξης με την λήξη της Κανονιστικής απόφασης. Επιπλέον καταγγέλθηκε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί υπέρ των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, μην λαμβάνοντας υπόψη της τις Κανονιστικές Αποφάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ξεκαθαρίστηκε τέλος ότι οι υπηρεσίες του δήμου Βόλου είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν το νόμο, ενώ η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει την τροποποίησή του.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ,Μαργαρίτης Πατσιαντάς, επισήμανε ότι ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί εκδούλευση της κυβέρνησης προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, καθώς παίρνει την αρμοδιότητα από τους ΟΤΑ και νομοθετεί υπέρ της ελεύθερης τοποθέτησης κεραιών. “Οι πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα δεν δίνουν σημασία στη ζωή των πολιτών. Όπου έχει πάει το ΔΝΤ αυξάνεται η θνησιμότητα, η υπογεννητικότητα και δεν υπολογίζεται ο άνθρωπος”.
Η Νατάσσα Οικονόμου της “Επιλογής Ευθύνης” επισήμανε ότι η Πολιτεία επέλεξε “να δώσει λευκή επιταγή στις κεραίες. Σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο είχε λάβει απόφαση η προηγούμενη δημοτική αρχή να απομακρύνει 11 κεραίες. Ο νόμος όμως είναι υπερκείμενος της Κανονιστικής. Η υπηρεσία μπορεί να λάβει αποφάσεις χωρίς να εγκρίνουμε την διαπιστωτική πράξη. Να δείξουμε ότι οι δήμοι πρέπει να ερωτώνται και να μπουν όρια” τόνισε.
Ο Τέλης Δουλόπουλος της “Δύναμης Βόλου” τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν χώροι υποδοχής των κεραιών και η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει το ρόλο που της αρμόζει: “Όχι να υπακούουμε σε φιρμάνια”.
Ο Απ. Νάνος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” τόνισε ότι σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Ε.Π.Ζ. την προηγούμενη εβδομάδα, “υπάρχει ταύτιση της δημοτικής αρχής με την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά και πολυεθνικές που καταστρέφουν υγεία κατοίκων περιοχής και το περιβάλλον της πόλης. Η απόφαση της ΕΠΖ, αποτελεί συγκάληψη ευθυνών και ταύτιση σας με αυτές τις πολιτικές. Ευθύνες έχει και ΚΕΔΕ και η ΠΕΔ που συμμετέχετε. Καλό είναι να διατηρήσουμε Κανονιστική και να πάρουμε απόφαση να καταγγέλλουμε υπάρχουσα νομοθεσία που δεν επιτρέπει δήμους να έχουν άποψη για το θέμα. Και να πάρει θέση η παράταξη που στηρίζει την κυβέρνηση” επισήμανε ο κ. Νάνος.
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κ. Γαργάλας, πρότεινε το δημοτικό συμβούλιο να λάβει απόφαση που θα ζητά από την ΚΕΔΕ να διεκδικήσει αλλαγή θεσμικού πλαισίου που “γράφει στα παλαιότερα υποδημάτων την Τ.Α. Με την απόφαση που θα πάρουμε ή αδράνεια απέναντι στο νόμο, γινόμαστε και εμείς συμμέτοχοι, οι κεραίες να μπουν στο κάθε σπίτι. Καταψηφίζουμε την διαπιστωτική πράξη”.
Ο ασκών χρέη δημάρχου, Θ. Θεοδώρου, αναφέρθηκε αναλυτικά στο πλαίσιο των αιτημάτων της ΚΕΔΕ για το συγκεκριμένο θέμα. “Προτεραιότητα αποτελεί η προστασία των πολιτών και η ΚΕΔΕ διεκδικεί νομοθετικό πλαίσιο όπου οι δήμοι θα έχουν λόγο. Επίσης διεκδικεί την καθιέρωση μηχανισμών ελέγχου για εγκαταστάσεις κινητής τηλεφωνίας, την καθιέρωση αυστηρών ποινών για αυθαίρετες εγκαταστάσεις κ.α.”, ανέφερε. Επιπλέον επισήμανε ότι η δημοτική αρχή δεν συμφωνεί με το νομοθετικό πλαίσιο. “Οι
υπηρεσίες το έφεραν στο Δ.Σ. για να είναι καλυμμένες. Εάν δεν είναι υποχρεωτικό και δεν χρειάζεται αυτή η διαπιστωτική πράξη ας το αποσύρουμε και ας μην ψηφιστεί”, πρότεινε.
Τέλος ο πρόεδρος του Δ.Σ., Γ. Μουλάς, επισήμανε ότι ο ίδιος “αφύπνισε” το Δ.Σ. αναφορικά με θέματα, κυρίως περιβάλλοντος, που πλέον ούτε η γνώμη του Δ.Σ. δεν ζητείται. “Οι κυβερνώντες κάνουν ρουσφέτια σε αυτές τις μεγάλες εταιρίες δεν ξέρω με τι ανταλλάγματα. Δεν νομίζω να είναι οδηγίες της τρόϊκας. Οι αριστεροί που μόνο αριστεροί δεν είναι τα αποφασίζουν” τόνισε χαρακτηριστικά.
Τελικά έπειτα από διευκρινίσεις που δόθηκαν από υπηρεσιακή παράγοντα του δήμου, ότι τελικά η υπηρεσία θα κινηθεί με βάση το νόμο και ότι η νομική υπηρεσία του δήμου είχε προτείνει να έλθει το θέμα στο Δ.Σ., αποφασίστηκε η απόσυρση του θέματος.