Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2024 03:49
Τοπικά

Δίδυμος αγωγός βιολογικού και ζωνοποίηση το στοίχημα της ΔΕΥΑΜΒ






Δύο έργα πνοής για την πόλη του Βόλου, την κατασκευή του δίδυμου αγωγού του Βιολογικού και το πρόγραμμα ζωνοποίησης του δικτύου θα είναι σε θέση να δημοπρατήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η ΔΕΥΑΜΒ. Αυτό ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, Άρης Σαββάκης, επισημαίνοντας ότι  το έργο κατασκευής του δίδυμου αγωγού θα δημοπρατηθεί ως τα τέλη Απριλίου και πιθανότατα ως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί, ενώ ως τις αρχές του καλοκαιριού θα έχει δημοπρατηθεί και το έργο ζωνοποίησης του δικτύου.

Όπως είπε ο Άρης Σαββάκης, η κατασκευή του δίδυμου αγωγού είναι ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας καθώς ως τώρα όταν προέκυπτε κάποιο πρόβλημα με τον αγωγό, ο οποίος λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια, τa λύματα  έπεφταν ανεπεξέργαστα στη θάλασσα. « Οι τεχνικοί σύμβουλοι θα μας υποδείξουν αν οι δύο αγωγοί θα λειτουργούν ταυτόχρονα  ή αν ο δίδυμος αγωγός θα χρησιμοποιείται ως by pass», τόνισε ο κ. Σαββάκης.

Επιπλέον σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη, σημαντικές ενέργειες έχουν γίνει και σε ότι αφορά το θέμα του πόσιμου νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, καθώς η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ κατάφερε να εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ το πρόγραμμα της ζωνοποίησης του δικτύου.

« Κάτω από τη Ρήγα Φεραίου, που το δίκτυο είναι παλιό, και σε ένα μεγάλο μέρος της Νέας Ιωνίας θα αλλαχτεί όλο το δίκτυο και θα γίνει καινούργιο», είπε ο κ Σαββάκης, επισημαίνοντας ότι το κόστος του έργου ανέρχεται στα 13.800.000 ευρώ. Η δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου θα γίνει πιθανότατα στις αρχές του καλοκαιριού και το αργότερο ως το τέλος του χρόνου το έργο θα έχει ξεκινήσει.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σαββάκης πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο καθώς, στο συγκεκριμένο δίκτυο σημειώνονται απώλειες της τάξης του 40%, που σημαίνει ότι το καλοκαίρι παρότι παράγεται νερό δεν μπορεί να φτάσει στους πολίτες. « Το έργο αυτό θα δώσει τη μεγαλύτερη πνοή τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα του πόσιμου νερού», τόνισε.

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Σαββάκης, η ΔΕΥΑΜΒ έχει ξεκινήσει και τη διαχειριστική μελέτη για την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας,  ώστε να εντοπιστούν από τους μελετητές οι πηγές που διαθέτουν τις απαραίτητες ποσότητες νερού και να καθοριστεί από πού και πόσο νερό είναι δυνατόν να αντληθεί και να ενισχύσει το δίκτυο.

 

 

Πηγή: ert.gr