Τις απαντήσεις που δίνει ο Συνεργατισμός στις αγωνίες των παραγωγών, κυρίως των μικροκληρούχων ή όσων καλλιεργούν σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές όπως στο Πήλιο, παρουσίασαν στη Ζαγορά στελέχη συνεταιριστικών οργανώσεων αλλά και οι αιρετοί που συμμετείχαν στην ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας με τη στήριξη του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου.
Στον χαιρετισμό του ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παν. Κουτσάφτης, καλωσόρισε τα μέλη της ΠΕΔΘ και τους συμμετέχοντας στην ημερίδα στο Δημοτικό Σχολείο Ζαγοράς με την ευχή η ημερίδα να αποτελέσει εφαλτήριο, μια καλή αφετηρία διαβούλευσης για τον Συνεργατισμό, την Κοινωνική Οικονομία και γενικότερα όλες τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται ταχύτερα σε περιόδους κρίσης ως μορφές άμυνας εργαζομένων απέναντι στην αβεβαιότητα των συνθηκών απασχόλησης και διαβίωσης.
«Βρίσκεστε σε μια περιοχή που έδωσε ουσιαστικό περιεχόμενο στον κοινοτισμό και νέα προοπτική στη συνεργατική προσπάθεια. Δεν είναι τυχαίο – τόνισε ο κ. Κουτσάφτης – ότι πρώτοι από όλους οι πρόγονοί μας έστησαν εδώ έναν συνεταιρισμό πρότυπο και δεν είναι τυχαίο ότι ο Συνεταιρισμός αυτός μέχρι σήμερα ανθεί και συμπληρώνει, ως leader πλέον, 100 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας».
Και πρόσθεσε: «Το κοινωνικό κεκτημένο στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου δεν έμεινε ποτέ ως μερίδα κληροδοτήματος, σκονισμένη και ανέγγιχτη να παραδίδεται στους επόμενους.
Ξέρετε, ο Δήμος, οι φορείς, οι Σύλλογοι, οι ομάδες, οι κινήσεις των συνδημοτών μας σε όλα τα χωριά του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, εμπλέκονται καθημερινά στη συλλογική προσπάθεια ώστε αυτό το κοινωνικό κεκτημένο να τονώνεται, να αναπτύσσεται, να εξαπλώνεται και πέρα από το Πήλιο.
Για εμάς στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου η κεντρική πολιτική σκηνή είναι εδώ. Στα χωριά μας και στους οικισμούς μας.
Ο Δήμος μας είναι σύμμαχος, αρωγός των πολιτών και ενωτικός παράγοντας των κοινωνικών δυνάμεων απέναντι στην κρίση.
Πιστεύουμε ότι ειδικά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι το εργαλείο που θα παρεμβαίνει υπέρ των δημοτών, με πρόγραμμα, με αισιοδοξία και με αποφασιστικότητα.
Κυρίως όμως με πίστη στις αστείρευτες δυνάμεις της ίδιας της κοινωνίας.
Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως θεσμός λαϊκής αναφοράς δεν μπορεί να λειτουργεί σε γραφεία με κλειστές πόρτες.
Με σεβασμό στους ρόλους και την αποστολή κάθε φορέα, οργανώνουμε τη συμμετοχή των πολιτών, εμπνέουμε την εμπλοκή των επιχειρηματιών, ενεργοποιούμε δυνάμεις και δημιουργούμε ισχυρές κοινωνικές συμμαχίες.
Συλλογικά, μακριά από ανταγωνισμούς και προσωπικές τακτικές, προχωράμε μπροστά με θέληση και αποφασιστικότητα, χωρίς να τσιγκουνευτούμε κόπο και θυσίες.
Αντιλαμβανόμαστε ότι οι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών, χρειάζονται σήμερα μια ενοποιητική θεωρία και μια θεσμική – οργανωτική καινοτομία που θα τις καταστήσει ικανές να παίξουν τον ιστορικό τους ρόλο ως συλλογικό υποκείμενο.
Να αυτοπροσδιοριστούν δηλαδή στον τρόπο που θα συνεργάζονται και θα παράγουν αξιοποιώντας όλο το ανθρωπινό – κοινωνικό κεφάλαιο που διαθέτουν.
Οι πρωτοβουλίες κοινωνικής οικονομίας ίσως και να λειτούργησαν περισσότερο ως συμπληρωματικές δομές ως προς τις κρατικές πολιτικές και να μην αναδείχτηκε όσο θα έπρεπε η συμβολή τους στην αντιμετώπιση της ανεργίας και φτώχειας.
Στην παρούσα όμως ιστορική συγκυρία, τόνισε ο κ. Κουτσάφτης, η σημασία της κοινωνικής οικονομίας, του συνεργατισμού, από τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τα συνεργατικά εγχειρήματα έως τις οργανώσεις και τα κοινά ταμεία ομάδων εργαζομένων ή πολιτών, που συγκροτούνται για την εκπλήρωση ενός κοινωνικού σκοπού, όπως η δημιουργία ή διατήρηση θέσεων απασχόλησης, η προσφορά υπηρεσιών κ.α., δεν είναι απλά μια εναλλακτική μορφή επιχειρηματικότητας.
Πρόκειται πλέον για το δάσος και όχι για το δέντρο και απόδειξη αυτού είναι η κατάθεση στη Βουλή και υπερψήφιση προχθές επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του νέο πλαισίου για την Κοινωνική Οικονομία.
Η κατακερματισμένη πρωτοβάθμια κοινωνική δημιουργία, ιδιαίτερα στον αγροτοδιατροφικό τομέα δεν αποτελεί πρόβλημα αλλά πρόκληση ακόμη και για έναν Δήμο που θέλει να στηρίξει το κοινωνικό κεφάλαιο.
Με την κοινωνική αλληλεγγύη ανεπτυγμένη, τα κινήματα, τις νέες μορφές δράσης συλλογικοτήτων να συμμετέχουν σημαντικά πλέον στο κοινωνικό γίγνεσθαι, ο συνεργατισμός και η κοινωνική οικονομία, δεν αποτελούν πλέον μια πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας ή κάποιες μεμονωμένες αναφορές καλής πρακτικής αλλά πυλώνα της νέας οικονομίας που καθημερινά ισχυροποιείται.
Οι συνεργατικές μορφές της οικονομίας κατανοούνται όχι ως παρίες αλλά ως οργανικό τμήμα του παραγωγικού συστήματος που, με κατάλληλες μορφές, επιτρέπει αφενός την αξιοποίηση ικανοτήτων, δεξιοτήτων, γνώσεων και πρωτοβουλιών των εργαζόμενων και των ανέργων και αφετέρου την ικανοποίηση αναγκών, την προσφορά αγαθών και υπηρεσιών με όρους που δεν στηρίζονται ούτε αποσκοπούν στη μεγιστοποίηση του κέρδους αλλά στην ικανοποίηση αναγκών με όρους οικονομικής βιωσιμότητας, δημοκρατίας, συνεργασίας και συλλογικότητας».
Και κατέληξε ο κ. Κουτσάφτης «Στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου είμαστε προσανατολισμένοι, αν θέλετε και γονιδιακά λόγω της ιστορίας της περιοχής μας, στη στήριξη και τόνωση της κοινωνίας, στην απελευθέρωση δημιουργικών δυνάμεων γιατί η ίδια η κοινωνία είναι πρωταγωνίστρια στο νέο μοντέλο ανάπτυξης και θέτει τους κανόνες με βάση τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις δημοκρατικές επιλογές της, και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα».
Χαιρετισμό απηύθυναν στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Γ. Κωτσός και ακολούθησαν εισηγήσεις εκπροσώπων Συνεταιρισμών και συγκεκριμένα της κ. Δέσποινας Βαρούτα, Αντιπροέδρου Δ.Σ. Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, του κ. Ανδρέα Χαρδαλούπα, υπεύθυνου Μarketingτου Συνεταιρισμού «ΘΕΣγάλα» και του κ. Παν. Καλφούντζου, Προέδρου Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘεςΓη».
Στην ημερίδα συμμετείχαν Δήμαρχοι και Σύμβουλοι της ΠΕΔ, οι Αντιδήμαρχοι Ζαγοράς – Μουρεσίουκ.κ. Γεωργία Χριστοδούλου και Απ. Κοντογιώργος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, συνεταιριστές κ.α.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με απαντήσεις σε ερωτήματα του κοινού και ακολούθησε μικρή δεξίωση με γευστικά εδέσματα του Γυναικείου Συνεταιρισμού Ζαγοράς.