Διχασμός στις ΗΠΑ με τις ενδιάμεσες εκλογές: Τη Γερουσία οι Ρεπουμπλικανοί, τη Βουλή οι Δημοκρατικοί
Με 49 έδρες, συν μία αυτή του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πένς, οι Ρεπουμπλικανοί πήραν την πλειοψηφία στη Γερουσία έναντι 38 εδρών των Δημοκρατικών. Την ίδια ώρα, οι Δημοκρατικοί ανακτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, έπειτα από οκτώ χρόνια ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας.
Οι Aμερικανοί ψηφοφόροι εξέλεξαν ένα διαιρεμένο Κονγκρέσο, που δίνει υπόσχεση για μία ταραχώδη δεύτερη διετία της προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον την δυνατότητα να θέσουν εμπόδια σε μεγάλο μέρος του προγράμματός του στην Βουλή. Οι πρώτες εθνικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αφότου ο Τραμπ έγινε ο ένοικος του Λευκού Οίκου το 2016 μετατράπηκαν, εν μέρει με δική του πρωτοβουλία, σε άτυπο δημοψήφισμα για την προεδρία του.
Μόλις επιβεβαιώθηκε η νίκη των Δημοκρατικών στη Βουλή των αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι οι βουλευτές του κόμματός της θα κάνουν χρήση της πλειοψηφίας τους για να προωθήσουν μία δικομματική ατζέντα σε μία χώρα όπου έχει περισσέψει ο διχασμός. Οι Δημοκρατικοί θα επιδιώξουν την αποκατάσταση του συνταγματικού ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας (δηλαδή του ελέγχου επί της διακυβέρνησης Τραμπ), δήλωσε η Νάνσι Πελόζι.
Η Πελόζι αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της Βουλής, θέση που κατείχε από το 2007 επί τέσσερα χρόνια. Ηταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής στην ιστορία των ΗΠΑ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στην Νάνσι Πελόζι για την συγχαρεί για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές.
«Τεράστια επιτυχία» χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα ο Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πανηγύρισε μία «τεράστια επιτυχία» στις ενδιάμεσες εκλογές και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του που επέτρεψαν στους Ρεπουμπλικανούς να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, ακόμη και αν οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων υποσχόμενοι μία θυελλώδη δεύτερη διετία της προεδρικής θητείας.
«Τεράστια επιτυχία. Σάς ευχαριστώ όλους!», έγραψε στο Twitter, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία των βουλευτικών εκλογών, που θεωρούνται δημοψήφισμα ως προς το πρόσωπό του.
Σύμφωνα με τον Guardian oι Δημοκρατικοί έχουν 93,9% πιθανότητες να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, έναντι 6,1% για τους Ρεπουμπλικανούς, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ιστότοπου FiveThirtyEight.
Όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η Δημοκρατική γερουσιάστρια από τη Μασαχουσέτη που γίνεται πολύ συχνά στόχος φραστικών επιθέσεων από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εξασφάλισε την επανεκλογή της στην αμερικανική Γερουσία, κατά τις προβλέψεις αμερικανικών ΜΜΕ.
H Ρεπουμπλικανή, Κιμ Ντέιβις, που αρνήθηκε επιδεικτικά να εκδώσει άδειες γάμου σε ομοφυλόφιλους απέτυχε να εξασφαλίσει την επανεκλογή της στο Κεντάκι
Σύμφωνα με το CNN, αλλά και πανηγυρικό tweet του Anadolu, η Ρασίντα Τλαΐμπ, του Μίσιγκαν είναι η πρώτη μουσουλμάνα που εκλέγεται στο αμερικανικό Κονγκρέσο.
Με διαφορά λίγων λεπτών, έρχεται και η ανακοίνωση για τη δεύτερη γυναίκα μουσουλμάνα στο Κονγκρέσο, την Ιλχάν Ομάρ, από τη Μινεσότα.
Ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, κέρδισε την επανεκλογή του κατά το AP, ενώ η πολιτεία της Νέας Υόρκης επανεξέλεξε τον Άντριου Κουόμο και τη γερουσιαστή Κίρστεν Γκίλιμπραντ.
Ο Μπομπ Κέισι παραμένει γερουσιαστής στην Πενσυλβανία, νικώντας τον Λου Μπαρέτα, .
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής και φιλέλληνας, Μπομπ Μενέντεζ παίρνει τη θέση του στο Νιου Τζέρσεϊ, ενάντια στον Ρεπουμπλικανικό εκπρόσωπο φαρμακευτικών εταιρειών Μπομπ Χιούγκιν, μετά από μία ιδιαιτέρως ακριβή προεκλογική μάχη
Ο αδερφός του Μάικ Πένς, αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Γκρεγκ, κέρδισε την είσοδό του στο Κονγρέσο από την Ιντιάνα.
Ο Τζάρεντ Πόλις εξασφαλίζει την νίκη στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του κυβερνήτη του Κολοράντο και γίνεται ο πρώτος δηλωμένος ομοφυλόφιλος κυβερνήτης στην ιστορία των ΗΠΑ.
Ο Ρεπουμπλικανός επιχειρηματίας Μάικ Μπράουν κέρδισε τον Τζον Ντόνελι στην αναμέτρηση για μια έδρα στη Γερουσία στην Ιντιάνα, που θεωρείτο κλειδί, σύμφωνα τουλάχιστον με την πρόβλεψη του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC News.
Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Μπέτο Ο’Ρουρκ αν και προηγούνταν του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τεντ Κρουζ σε μια αναμέτρηση-κλειδί στην Πολιτεία του Τέξας, δεν τα κατάφερε τελικά με τον Ρεπουμπλικανό να παίρνει την έδρα-κλειδί κατά πολλούς, στη μάχη της Γερουσίας. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμμετείχε προσωπικά στην εκστρατεία του Τεντ Κρουζ.
Λίγο μετά τις 5 ώρα Ελλάδας οι εικόνα στις ΗΠΑ για τους βουλευτές αλλά και για τη Γερουσία είχε ως εξής:
Μεγάλες ουρές, καταγγελίες για παρεμπόδιση της συμμετοχής των Αφροαμερικών στην Τζόρτζια
Η πολιτεία Τζόρτζια, στις νότιες ΗΠΑ, βρίσκεται στο επίκεντρο της κάλυψης των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης — για όλους τους λάθος λόγους: τα προβλήματα στα αυτόματα μηχανήματα που χρησιμοποιούν οι ψηφοφόροι, οι μεγάλες ουρές, αλλά και οι ανησυχίες των Δημοκρατικών ότι οι Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν να αποτρέψουν τη συμμετοχή των Αφροαμερικανών έδωσαν τον τόνο την Τρίτη, ημέρα που διεξήχθησαν οι ενδιάμεσες εκλογές.
Η έλλειψη λειτουργικών μηχανημάτων σε πολλές Κομητείες ανάγκασε τους ψηφοφόρους να σχηματίσουν μεγάλες ουρές.
Η αναμέτρηση για την ανάδειξη του κυβερνήτη είναι ιδιαίτερα σκληρή ανάμεσα στον Μπράιαν Κεμπ, τον οποίο υποστήριξε προσωπικά ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και τη Στέισι Έιμπραμς, μια Δημοκρατική πολιτική στο πλαίσιο της εκστρατείας της οποίας έκαναν εμφανίσεις ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Όπρα Γουίνφρι, η διάσημη δισεκατομμυριούχος αφροαμερικανή τηλεπαρουσιάστρια.
Η Έιμπραμς ελπίζει ότι θα γίνει η πρώτη μαύρη που θα εκλεγεί στο αξίωμα, σε μια Πολιτεία του πολύ συντηρητικού «βαθέος νότου».
Ο Κεμπ είναι υπουργός Εσωτερικών στην Τζόρτζια, κάτι που σημαίνει ότι είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τις εκλογές. Οι αντίπαλοί του και οι επικριτές του κάνουν λόγο για σύγκρουση συμφερόντων. Ο Κεμπ κατηγορήθηκε επίσης ότι προσπάθησε να εμποδίσει την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους δεκάδων χιλιάδων μαύρων. Η αστυνομία στην Πολιτεία εξάλλου καταγγέλθηκε ότι παρενόχλησε ακτιβιστές που προσπαθούσαν να πείσουν τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν.
Η ιστορία του λεγόμενου βαθέος νόμου, όπου οι διαβόητοι νόμοι του Τζιμ Κρόου επί σχεδόν εκατό χρόνια μετά το τέλος της δουλείας περιθωριοποιούσαν την κοινότητα των Αφροαμερικανών, ρίχνουν βαριά σκιά στα πάντα, κάτι από το οποίο δεν εξαιρούνται οι εκλογές.
Στο μεταξύ στη Βόρεια Ντακότα, οι ιθαγενείς επίσης αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες να ψηφίσουν. Οι υποστηρικτές προειδοποιούσαν εδώ και μήνες εναντίον των αλλαγών που προωθήθηκαν στον εκλογικό νόμο και προβλέπουν ότι ο ψηφοφόρος πρέπει να δηλώνει τη διεύθυνσή του για να αποκτά το δικαίωμα της συμμετοχής, αλλά οι περισσότεροι ιθαγενείς που ζουν σε καταυλισμούς χρησιμοποιούν ταχυδρομικές θυρίδες.
Η Δημοκρατική Χάιντι Χάιτκαμπ, που δίνει σκληρή μάχη στη Βόρεια Ντακότα —προπύργιο των Ρεπουμπλικανών — απολαύει γενικά ευρεία υποστήριξη στις τάξεις των τοπικών φυλών. Εάν οι ιθαγενείς εμποδιστούν να ψηφίσουν, οι πιθανότητες της να παραμείνει στη Γερουσία θα μειωθούν ακόμη περισσότερο από το ήδη πολύ χαμηλό 25% που της έδιναν αναλυτές.
Οι μισοί και πλέον ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι με την κατεύθυνση που έχει πάρει η χώρα
Οι μισοί και πλέον ψηφοφόροι που συμμετείχαν σε exit poll του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN είπαν ότι θεωρούν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε λάθος κατεύθυνση και το ίδιο ποσοστό είπε ότι εναντιώνεται στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Με βάση το έξιτ πολ του CNN, τα αποτελέσματα του οποίου είναι ακόμη προκαταρκτικά και υπόκεινται σε αλλαγές, μόλις το 26% εξ όσων ερωτήθηκαν απάντησε ότι υποστηρίζει τον αμερικανό πρόεδρο, ενώ το 39% απάντησε ότι πήγε να ψηφίσει για να στείλει ένα μήνυμα εναντίωσης στην πολιτική του. Μόλις το ένα τρίτο εκ των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο Τραμπ δεν επηρέασε την ψήφο του.
Εξάλλου, το 65% του δείγματος απάντησε ότι είχε αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει πριν από έναν μήνα και πλέον, ενώ μόλις το 15% αποφάσισε την τελευταία εβδομάδα ή τις τελευταίες ημέρες.
Οι νέοι που ψηφίζουν για πρώτη φορά αποτελούν το 16% του δείγματος, από το 10% το 2016.
Μια έρευνα των Washington Post-Schar School κατέδειξε ότι ο Τραμπ και η πολιτική του και το σύστημα υγείας είναι τα βασικά ζητήματα για τα οποία ανησυχούν οι ψηφοφόροι, ενώ ακολουθούν η πορεία της οικονομίας και η μετανάστευση.
Πηγή: protothema.gr