Δεκάδες είναι κάθε χρόνο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου οι αιτήσεις για ακούσιο εγκλεισμό. Πολίτες βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να απευθύνονται στο γραφείο του Εισαγγελέα Υπηρεσίας και ζητούν τον ψυχιατρικό περιορισμό αγαπημένων τους προσώπων. Το πρώτο επτάμηνο του 2017, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκαν συνολικά 102 αιτήσεις.
Σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται και καινούργιο αίτημα. Τα ψυχικά νοσήματα πολιτών που έρχονται σε γνώση της Εισαγγελίας Βόλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν εξίσου υψηλά και την προ κρίσης εποχή.
Τα τελευταία χρόνια παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα. Αναλυτικά, το 2016 οι αιτήσεις ήταν 168, το 2015 190, το 2014 174. Κάποιες από τις αιτήσεις, πάντως, έχουν υποβληθεί στην Εισαγγελία Βόλου για δεύτερη φορά.
Η πορεία των αιτήσεων για ακούσιο ψυχιατρικό εγκλεισμό εξαρτάται από το αποτέλεσμα της πραγματογνωμοσύνης. Σε κάποιες περιπτώσεις ο εγκλεισμός διατάσσεται με απόφαση Εισαγγελέα, σε άλλες οι υποθέσεις αρχειοθετούνται. Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο σε ειδική διαδικασία διεξάγονται δίκες.
Ο εγκλεισμός ενός προσώπου σε μονάδα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, γίνεται κατόπιν άδειας του αρμόδιου Δικαστηρίου.
Η ακούσια νοσηλεία είναι η χωρίς τη συγκατάθεση του ασθενή, εισαγωγή και παραμονή του για θεραπεία σε κατάλληλη Μονάδα Ψυχικής Υγείας.
Προϋποθέσεις για την ακούσια νοσηλεία είναι ο ασθενής να πάσχει από ψυχική διαταραχή, να μην είναι ικανός να κρίνει για το συμφέρον της υγείας του και η έλλειψη νοσηλείας του να έχει ως συνέπεια είτε να αποκλειστεί η θεραπεία του, είτε να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του.
Την αίτηση του φερόμενου ως ασθενή μπορούν να ζητήσουν ο σύζυγος ή συγγενής ή όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου.
Την αίτηση πρέπει να συνοδεύουν αιτιολογημένες γραπτές γνωματεύσεις δύο ψυχιάτρων, ή επί αδυναμίας εξευρέσεως δύο ψυχιάτρων, ενός ψυχιάτρου και ενός ιατρού παρεμφερούς ειδικότητας.
Ο εισαγγελέας, αφού διαπιστώσει τη συνδρομή των τυπικών προϋποθέσεων και εφόσον και οι δύο ιατρικές γνωματεύσεις συμφωνούν για την ανάγκη ακούσιας νοσηλείας, διατάσσει τη μεταφορά του ασθενή σε κατάλληλη μονάδα ψυχικής υγείας που υπάρχει στον «Τομέα» ψυχικής υγείας της κατοικίας του ασθενή, εκτός αν ειδικές συνθήκες επιβάλλουν τη νοσηλεία του αλλού. Εάν οι γνωματεύσεις των δύο ιατρών διαφέρουν μεταξύ τους, ο εισαγγελέας, μπορεί να διατάξει τη μεταφορά του φερόμενου ως ασθενή, ενώ εισάγει την αίτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο. Ο ασθενής πρέπει να ενημερώνεται αμέσως μόλις γίνει η μεταφορά του στη Μονάδα Ψυχικής Υγείας, από το διευθυντή ή άλλο πρόσωπο στο οποίο έχει ανατεθεί το καθήκον αυτό, για τα δικαιώματά του και ειδικότερα το δικαίωμά του να ασκήσει ένδικο μέσο.
ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ