Ελεύθερος με κατ’ οίκον περιορισμό ο 77χρονος – Κατηγόρησε τον νεκρό καπετάνιο της λάντζας
Διαφωνία προέκυψε μεταξύ της ανακρίτριας και της εισαγγελέως σχετικά με την προφυλάκιση ή μη του 77χρονου χειριστή του ταχύπλοου που εμβόλισε τη λάντζα στην Αίγινα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια ήταν υπέρ της προφυλάκισής του, ενώ η εισαγγελέας εξέφρασε διαφωνία.
Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, μετά τη διαφωνία ο 77χρονος αφέθηκε ελεύθερος με κατ’ οίκον περιορισμό, έως ότου, εντός πενθημέρου, αποφασίσει για την τύχη του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά.
Στην αρχή της απολογίας του ο 77χρονος δηλώνει συγκλονισμένος και συντετριμμένος με μόνο μέλημα να συμπαρασταθεί στους παθόντες.
Αναφέρει ότι στις 16 Αυγούστου αποφάσισε να μεταβεί με το σκάφος από το λιμάνι της Αίγινας προς τη σπηλιά της φώκιας στη Μονή. Μαζί τους ήταν οι Επαμεινώνδας Βενετσιάνος, Ευθυμία Βενετσιάνου και Θεοδότη Καρακάση. Τονίζει ότι η ταχύτητα με την οποία έπλεε ήταν 21 ν.κ. για την οποία λέει: «πραγματοποιείτο ασφαλής πλους αφού με αυτή το σκάφος πλάναρε δηλαδή ερχόταν σε οριζόντια θέση σε σχέση με τη θάλασσα». Και συνεχίζει αναφερόμενος στο τουριστικό σκάφος: «Η πορεία πλεύσης μου ήταν από Βορρά προς Νότο και εισερχόμενος στη θαλάσσια ζώνη που παρεμβάλλεται μεταξύ της νησίδας Μονή και των δυτικών ακτών της Αίγινας, στη θέση Πέρδικα αντιλήφθηκα μηχανοκίνητο σκάφος να κινείται από τη θέση Πέρδικα προς τη νήσο Μονή, δηλαδή επί πορείας από Ανατολή προ Δύση. Ποτέ δεν πίστεψα ότι σκάφος κινούμενο αριστερά μου θα περάσει από την πλώρη μου. Η πορεία μου ήταν σταθερή χωρίς να έχω τον οποιοδήποτε λόγο να πραγματοποιήσω τον οποιοδήποτε αιφνίδιο ελιγμό αφού άλλωστε μετέβαινε για λόγους αναψυχής με φίλους σε κόλπο της Μονής».
Το σκάφος Αντωνία με έβλεπε προς τη δεξιά του πλευρά, συνεχίζει, τονίζοντας ότι είχε τεταμένη την προσοχή του κυρίως προς τα δεξιά όταν ξαφνικά αντιλήφθηκε την παρουσία «ακριβώς λίγα μέτρα μπροστά από την πλώρη άλλου σκάφους το οποίο διασταύρωνε την πορεία μου από τα αριστερά προς τα δεξιά». Η αιφνίδια εμφάνιση του σκάφους αναφέρει ότι αποτέλεσε την αιτία της πρόσκρουσης.
Το πιο εξοργιστικό πάντως σημείο της απολογίας είναι όταν αναφέρει ότι δεν βοήθησε τους ναυαγούς γιατί παρασυρόταν και δεν τους πέταξε καν σωσίβια γιατί «η εκτόξευση σωσιβίων από το παρασυρόμενο Duende αντίθετα προς τη φορά του ανέμου από υπερήλικες σε κατάσταση σοκ πανικού δεν θα μπορούσε επ ουδενί να έχει θετικά αποτελέσματα»! Σημειώνει δε πως τα σωσίβια δεν προσφέρονταν για μακρινές ρίψεις γιατί ήταν ελαφριά.
Επίσης ομολογεί ότι έχει σοβαρά προβλήματα υγείας επί χρόνια: «Πάσχω από σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, αρτηριακή υπέρταση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Λαμβάνω χρονίως φαρμακευτική αγωγή και χρησιμοποιώ μηχάνημα ύπνου με παράλληλη χρήση οξυγόνου σε παροχή 3 λίτρα ανά λεπτό κατά τις ώρες του ύπνου από τριετίας. Η καθημερινή χρήση των παραπάνω είναι απαρα για την επιβίωση μου». Αναφέρει δε ότι λόγω της κατάστασής του δεν πρέπει να παραμείνει υπό κράτηση γιατί αλλιώς η υγεία του θα υποστεί ενδεχομένως ανεπανόρθωτη βλάβη.
Ο 77χρόνος αποκάλυψε ότι μετά το συμβάν ήρθε φουσκωτό σκάφος, το οποίο παρέλαβε αυτόν και τους συνεπιβαίνοντές του, αφού είχαν σκορπίσει τον θάνατο, και τους έβγαλε στις ακτές της Αίγινας.
Πάντως όπως είχε δηλώσει και στην εξέταση την Τετάρτη, ο Λυκουρέζος λέει ότι οι ευθύνες βαρύνουν αποκλειστικά τον άτυχο καπετάνιο της λάνζτας.
Νωρίτερα, την ώρα που προσερχόταν στα δικαστήρια συγγενείς και φίλοι των τεσσάρων θυμάτων του ναυτικού δυστυχήματος της τον υποδέχτηκαν με βρισιές και λεκτικές επιθέσεις.
Πηγή: protothema.gr