Η ανάρτηση για δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, χωρίς να έχουν συμφωνηθεί τα σημεία- κλειδιά με τους δανειστές, εξαρχής “μύριζε” εμπλοκή. Οι συζητήσεις επί ελληνικού εδάφους απλώς επιβεβαίωσαν αυτήν την εκτίμηση.
Μετά από τον πρώτο γύρο επαφών με τους Θεσμούς, αυτό που έγινε σαφές από υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, ήταν ότι μια από τις βασικές εστίες αντιπαράθεσης παραμένει ανοικτή. Συγκεκριμένα, ενώ η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο έχει προβλέψει την εξαίρεση των παρακρατούμενων φόρων από το “κούρεμα”, οι δανειστές επιμένουν στην αρχική τους θέση ότι αυτή η εξαίρεση πρέπει να αφαιρεθεί. Αν και από την ελληνική πλευρά προσπαθούν να υποβαθμίσουν αυτή τη διαφωνία, είναι προφανές ότι για να ανάψει πράσινο φως το Κουαρτέτο, είτε η κυβέρνηση θα πρέπει να υποχωρήσει είτε οι δανειστές να αλλάξουν γνώμη.
Διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν και ως προς τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία σύμφωνα με τους δανειστές δεν θα πρέπει να εξαιρούνται από τη διαδικασία, ενώ “αγκάθια” χαρακτηρίζονται επίσης ο χρόνος δημιουργίας αυτών των χρεών (οι δανειστές δεν θέλουν τα παλιά δάνεια), ο χρονικός ορίζοντας του εξωδικαστικού συμβιβασμού (οι δανειστές θέλουν το πλαίσιο να ισχύσει μόνο ως το 2018), αλλά και το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή των αιτήσεων, χωρίς την οποία είναι μάλλον αδύνατο να προχωρήσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.
Κυβερνητικό στέλεχος που μετείχε στη συνάντηση, ανέφερε ότι ανοικτό παραμείνει το θέμα της διαγραφής των οφειλών προς το δημόσιο και την εφορία, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Το ίδιο στέλεχος σημείωσε ότι οι συνομιλίες είναι σε καλό επίπεδο και σχολίασε λέγοντας πως «δεν υπάρχει ιδεολογική διαφορά όπως συμβαίνει στα εργασιακά».