Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση ότι εξετάζει αλλαγή τρόπου εκλογής Μουφτή στη Θράκη
Λίγες ώρες μετά το θέμα εκλογής Μουφτή που άνοιξε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan στη χώρα μας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε όχι μόνο ότι υπάρχει τέτοιο θέμα αλλά και ότι είναι μια εσωτερική συζήτηση στην κυβέρνηση που έχει αρχίσει από καιρό.
«Η συζήτηση που αφορά πώς θα μπορέσουμε να αμβλύνουμε υπαρκτές αντιθέσεις στο χώρο της μειονότητας που έχουν να κάνουν με το ότι μεγάλο τμήμα της δεν αναγνωρίζει τον επίσημο θρησκευτικό ηγέτη που αναγνωρίζει η ελληνική πολιτεία. Αυτό είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνουμε» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Πρέπει να την κάνουμε γιατί ούτε την ελληνική πολιτεία τιμά αυτό, ούτε την μειονότητα την κάνει να αισθάνεται άνετα μια τέτοια πραγματικότητα» είπε ο κ. Τσίπρας για τη συζήτηση περί αλλαγής του τρόπου εκλογής του μουφτή. «Θα θέλαμε λοιπόν να φτάσουμε στο σημείο εκείνο όπου αυτός που -δεν θα γίνει αύριο αυτό αλλά σε βάθος χρόνου- που θα αναγνωρίζει ως θρησκευτικούς ηγέτες η ελληνική πολιτεία δεν θα τους αμφισβητεί και η μειονότητα ή μέρος αυτής» δήλωσε.
Νωρίτερα, ο κ. Γαβρόγλου, σε συνέντευξή του στο Κανάλι της Βουλής, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αρχίσει μία πολύ σοβαρή συζήτηση με την ίδια τη μειονότητα «ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων και ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις». Υποστήριξε, δε, ότι το μείζον είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος.
«Πάντα στην εκλογή ιεραρχών υπάρχει ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα. Να συνεννοηθούμε ποιο θα είναι αυτό και να πάμε σε εκλογή. Δεν νομίζω ότι θα γίνει αύριο αλλά ούτε σε πενήντα χρόνια. Ο ορίζοντας θα καθοριστεί από τη συζήτηση και από τα προβλήματα που θα προκύψουν. Νομίζω όμως ότι οι συμπολίτες μας επάνω είναι έτοιμοι να μπουν σε μια τέτοια συζήτηση. Είμαι σίγουρος ότι θα ακουστούν ακραίες φωνές τις οποίες αγνοούμε από τώρα», σημειώσει παράλληλα.
Σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου δεν πρέπει να συγκριθεί η εκλογή Πατριάρχη με αυτή του Μουφτή, διότι όπως εξήγησε ο Πατριάρχης εκλέγεται με τον ίδιο τρόπο από την Ιερά Σύνοδο εδώ και αιώνες, ενώ τον μουφτή τον διορίζει η ελληνική κυβέρνηση επειδή η οθωμανική αυτοκρατορία ως κρατική οντότητα που τους διόριζε δεν υφίστανται πλέον. Συνεπώς, προσέθεσε, πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για να καταλήξει στην εκλογή από ειδικό εκλεκτορικό σώμα.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έθιξε ο πρόεδρος της Τουρκία κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στο μέγαρο Μαξίμου:
«Υπάρχει, επίσης, το θέμα της Μουφτίας. Ο αρχιμουφτής βλέπουμε ότι είναι ένας διορισμένος δημόσιος υπάλληλος. Η Συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ότι ο επικεφαλής Μουφτής πρέπει να εκλέγεται. Στην Τουρκία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο. Και η Ιερά Σύνοδος πρέπει να έχει συγκεκριμένο αριθμό μελών για να μπορεί να εκλέξει τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Και όταν υπήρξε μείωση του αριθμού των μελών της Ιεράς Συνόδου, έστειλα μήνυμα προς τον Πατριάρχη και του είπα “υποδείξτε μου ονόματα ιερωμένων, στους οποίους θα δώσουμε την τουρκική ιθαγένεια, ούτως ώστε να αποτελέσουν μέλη της Ιεράς Συνόδου».