Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025 21:27
ΜαγνησίαΤοπικά

Επιστρέφει ο εφιάλτης της ανεργίας στη Μαγνησία – «Μαύρα» σύννεφα και πάνω από τη ΒΙΣ

Μείον …400 θέσεις εργασίας στο ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων τον Ιανουάριο Αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων κατά 400 θέσεις εργασίας καταγράφηκε τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» στη Μαγνησία.
Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 2.356 στην ηπειρωτική Μαγνησία και 108 στις Β. Σποράδες, ενώ οι αποχωρήσεις σε 2.745 στη Μαγνησία και 119 στα νησιά των Βορείων Σποράδων από τις οποίες οι 1.146 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις στη Μαγνησία και 66 στις Β. Σποράδες, 612 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου σε όλο τον νομό, ενώ οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου την ίδια περίοδο ανέρχονται σε 1.040.
Το ισοζύγιο του Ιανουαρίου επηρεάστηκε αρνητικά από κλάδους που παρουσιάζουν έντονη εποχική διακύμανση της απασχόλησης την περίοδο των εορτών. Παράλληλα όπως προκύπτει ότι από τις θέσεις που δημιουργήθηκαν μόνο το 46,76% αποτελεί πλήρη απασχόληση. Το 41,44% αντιστοιχεί σε μερική εργασία και το 11,8% σε εκ περιτροπής. Ανάλογη εικόνα επικρατεί σ’ όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας όπου το αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων ήταν 1.846 θέσεις.
Συνολικά έγιναν 7.160 οι προσλήψεις ενώ οι αποχωρήσεις που καταγράφηκαν είναι 9.456. Αναλυτικά στον νομό Λάρισας χάθηκαν 187 θέσεις (3.004 προσλήψεις και 3.191 αποχωρήσεις, στον νομό Καρδίτσας χάθηκαν 242 θέσεις (712 προσλήψεις και 954 αποχωρήσεις) και στον νομό Τρικάλων χάθηκαν 1.017 θέσεις (1.430 προσλήψεις και 2.447 αποχωρήσεις).





Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως ότι σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία που αποστέλλονται στο σύστημα «Εργάνη» και καταγράφουν απολύσεις και προσλήψεις αντίστοιχα, για τη Μαγνησία αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι οι συμβάσεις εργασίας που θεωρούνται ως οι πιο «ευάλωτες» και δεν ανανεώνονται με την ίδια συχνότητα από τους εργοδότες είναι εκείνες που αφορούν στο εμπόριο και τη μεταποίηση, σε υπαλλήλους που απασχολούνταν ως γραμματείς σε γραφεία, εργαζόμενους σε λογιστήρια επιχειρήσεων και βιοτεχνιών.

«Μαύρα» σύννεφα πάνω από τη ΒΙΣ
Οταν τον Σεπτέμβριο του 2015 οι εργαζόμενοι της ΒΙΣ εξέφραζαν φόβους ότι το λουκέτο στη μονάδα παραγωγής χαρτιού, όπου απασχολούνταν 30 συνάδελφοί τους, θα «κόστιζε» ακριβά στο κυρίως εργοστάσιο κατασκευής χαρτοκιβωτίων, εκ μέρους του Ομίλου Φιλίππου, που είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία, έσπευδαν να τους διαβεβαιώσουν ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.
Την περασμένη Παρασκευή ειδοποιήθηκαν σε συνάντηση με τους εκπροσώπους της εταιρείας, οι οποίοι τους ανακοίνωσαν ότι ξεκινά εκ περιτροπής εργασία στο εργοστάσιο από μεθαύριο Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου.
Για αρχή η εταιρεία ζήτησε από το προσωπικό να απέχει… από την εργασία του τέσσερις μέρες τον μήνα, χωρίς ωστόσο, σύμφωνα με το σωματείο των εργαζομένων, να υπάρχουν διασφαλίσεις για τη συνέχεια. Τουναντίον, η εταιρεία φέρεται να επικαλείται ζημιογόνες χρήσεις, να διατείνεται ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στις προμήθειες πρώτης ύλης (χαρτιού), αφήνοντας μάλιστα ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, αν συνεχιστεί η οικονομική αιμορραγία και δεν υπάρξει ανάκαμψη στην παραγωγική διαδικασία.
Στο εργοστάσιο όπως ήταν φυσικό αυτές οι εξελίξεις σήμαναν συναγερμό. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο πόδι, καθώς εκτιμούν πως το μέλλον τους πλέον είναι αβέβαιο και ότι ανά πάσα στιγμή αν δεν εξασφαλιστεί πρώτη ύλη μπορεί τα πράγματα να χειροτερέψουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον τους.
«Είχαμε εγκαίρως επισημάνει ότι αν κλείσει η μονάδα παραγωγής χαρτιού αργά ή γρήγορα θα προκύψουν προβλήματα και στη μονάδα παραγωγής χαρτοκιβωτίων, αφού η τιμή του χαρτιού είναι πλέον ασύμφορη όταν γίνεται μάλιστα εισαγωγή από το εξωτερικό», σημείωσε ο πρόεδρος του σωματείου Στράτος Γαλλιόπουλος.
Ο ίδιος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την αρνητική τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, ενώ όπως αποκάλυψε οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται την εκ περιτροπής εργασία, η οποία θα εφαρμοστεί μονομερώς από την εταιρεία που έχει νόμιμο δικαίωμα να το κάνει.
Σε αντιδιαστολή με τα όσα υποστηρίζει η εταιρεία, το σωματείο ζητά να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, ενώ θεωρεί ότι η διαβούλευση που ζήτησε ο Ομιλος Φιλίππου για να επιβάλει εκ περιτροπής εργασία ήταν προσχηματική.

«Ηταν μια προειλημμένη απόφαση της εταιρείας που θέλει να μας φέρει προ τετελεσμένου. Τα προβλήματα που έχουν προκύψει έχουν να κάνουν με λανθασμένους χειρισμούς τους οποίους καλούνται και πάλι να πληρώσουν οι εργαζόμενοι», συμπλήρωσε έντονα προβληματισμένος ο κ. Γαλλιόπουλος.

ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ