Δεν έχουν τέλος για την κυβέρνηση τα ανοιχτά «μέτωπα», αφού πέρα από τις αντιδράσεις που εγείρονται λόγω πλειστηριασμών, έρχεται να προστεθεί και ο πονοκέφαλος από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά από τις αρχές του νέου έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida στο Μαξίμου σήμανε συναγερμός και για το εν λόγω θέμα. Με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να είναι σε ανοιχτή «γραμμή» χθες με τους στενούς του συνεργάτες προκειμένου να εξευρεθεί λύση. Τα δεδομένα πάντως είναι τα εξής: οι δανειστές είναι ριζικά αντίθετοι στη διατήρηση της εξαίρεσης . Στον αντίποδα, αντιδράσεις καταγράφονται από τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Ενώ «καμπανάκι» έχουν χτυπήσει και οι βουλευτές που εκλέγονται εκεί, με φόντο την πίεση και την κατακραυγή των τοπικών κοινωνιών που ζητούν την παράτασή του.
Και επειδή οι κυβερνητικοί είναι έτοιμοι να πιουν και αυτό το πικρό ποτήρι, το μόνο «παράθυρο» αισιοδοξίας είναι ότι οι θεσμοί εμφανίζονται μάλλον ανοιχτοί σε άλλη μορφή ενίσχυσης, πιθανότατα σε οικονομική βοήθεια προς τους νησιώτες. Κάτι, που μένει να επιβεβαιωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
«Αγκάθι» οι πλειστηριασμοί
Μόνιμος πονοκέφαλος κατά τα λοιπά είναι το θέμα των πλειστηριασμών. Με τις αντιδράσεις να καταγράφονται όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ…αφού πρόκειται για ένα αντιλαικό μέτρο και για ένα κοινωνικό ζήτημα που αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εάν δούμε πως δεν διασφαλίζεται η πρώτη κατοικία στο ύψος που έχει προσδιοριστεί από την κυβέρνηση και δούμε ότι το πράγμα ξεφεύγει», θα πρέπει «να γίνουν οιαναγκαίες εκείνες παρεμβάσεις έτσι ώστε να γίνει πράξη. Ακόμα κι αν δεν είναι κατανοητό από την πλευρά των δανειστών», δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξήτου ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Ενώ επ’ αυτού πιέζει για πρωτοβουλίες προστασίας τωννοικοκυριών και ο Νίκος Φίλης. Το Μαξίμου ωστόσο κρατάει αποστάσεις και παραπέμπει στο υπάρχον νομικό πλαίσιο.
«Eπί ποδός» για τον προυπολογισμό
Με φόντο τα παραπάνω, ξεκινά από σήμερα η συζήτηση για τον Προυπολογισμό ο οποίος θα ψηφιστεί –με ένα μικρό διάλειμμα συνεδριάσεων λόγω της απουσίας του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες- στις 19 Δεκεμβρίου.
Για την κυβέρνηση είναι μια κορυφαία διαδικασία και λογίζεται εκ των πραγμάτων ως ψήφος εμπιστοσύνης. Εξ’ αυτού του λόγου οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις και αναμένεται σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου να ενημερώσουν οι υπουργοί τους βουλευτές.