Τον Απρίλιο συμπληρώνεται το 18μηνο της προφυλάκισης των 8 Τούρκων αξιωματικών και κανονικά θα έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν θα γίνει μετά από μία «ύποπτη», όπως τη χαρακτηρίζουν βουλευτές, πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έφερε στη Βουλή ρύθμιση βάσει της οποίας κρατούμενοι ή καταζητούμενοι που εκκρεμεί αίτημα έκδοσής τους σε τρίτη χώρα (ανάμεσά τους και η Τουρκία) δεν θα αφήνονται ελεύθεροι μετά το 18μηνο.
Το θέμα ανέδειξε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κάνοντας γνωστό πως τη συγκεκριμένη ρύθμιση ο κ. Κοντονής την πήγε στη Βουλή για ψήφιση μέσω του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών, του οποίου η συζήτηση ξεκινάει σήμερα στην Ολομέλεια στις 12 το μεσημέρι.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος χαρακτήρισε ύποπτη τη ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση, ειδικά την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν έχει θέσει εμμέσως ζήτημα ανταλλαγής των 8 Τούρκων αξιωματικών με τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς.
Ωστόσο, με μία τέτοια ρύθμιση όσοι καταζητούνται από τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, είναι σαν να έχουν λιγότερα δικαιώματα στην Ελλάδα. Ενώ μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη περί ανταλλαγής των φυλακισμένων στρατιωτικών, η εσπευσμένη κίνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης προκαλεί εύλογα ερωτήματα.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους νομικούς τους παραστάτες, οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί που έφθασαν στη χώρα μας στις 16 Ιουλίου του 2016, μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, δεν μπορούν να κρατηθούν πέραν των 18 μηνών. Ωστόσο, με τη ρύθμιση Κοντονή απαγορεύεται η άδεια αποφυλάκισης ειδικά σε αυτή την περίπτωση.
Μάλιστα, ο κ. Θεοχαρόπουλος υποστηρίζει πως η κυβέρνηση κινήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην το καταλάβει κανείς, φέρνοντας το θέμα στη Βουλή με μία διάταξη στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.