Την αγανάκτησή τους για τη συμπεριφορά των προσφύγων που βρίσκονται στο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια της Λέσβου εξέφρασαν κάτοικοι της κοινότητας στο δήμαρχο του νησιού Σπύρο Γαληνό υποστηρίζοντας ότι η καθημερινότητά τους έχει αλλάξει από διαρρήξεις, κλοπές και βανδαλισμούς για τα οποία κατηγόρησαν τους μετανάστες.
Στη λαϊκή συνέλευση που έγινε στη Μόρια η οργή των κατοίκων ξεχείλιζε. για τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Πάλλη. Παρών στην έντονη «συζήτηση» ήταν και ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου.
Οι κάτοικοι αναφέρονταν σε συγκεκριμένα περιστατικά που σημειώνονται σε καθημερινή βάση, τα οποία απέδιδαν στους 3.572 μετανάστες οι οποίοι σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή φιλοξενούνται στο Κέντρο Κράτησης από τις 20 Μαρτίου που έχει τεθεί σε ισχύ η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Μετά την παρέλευση του ορίου κράτησης των 25 ημερών, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες βγαίνουν από το Κέντρο και -σύμφωνα με τους κατοίκους κλέβουν ή κάνουν πράξεις βανδαλισμού αδιαφορώντας για το αν παραβιάζουν ιδιοκτησίες κατοίκων της περιοχής.
Ο θυμός των πολιτών εκδηλώθηκε στο πρόσωπο του δημάρχου Σπύρου Γαληνού τον οποίο καθύβριζαν με σκαιούς χαρακτηρισμούς θεωρώντας τον υπεύθυνο για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Κι ενώ οι πολίτες της Μόριας κατηγορούσαν τον δήμαρχ ότι δεν κάνει κάτι για να βελτιωθεί η κατάσταση, εκείνος δήλωνε αναρμόδιος και ζητούσε από τους κατίκους να κάνουν υπομονή, δικαιολογώντας κάποιες μικροκλοπές με το επιχείρημα ότι όλοι θα έκλεβαν ένα κοτόπουλο αν πεινούσαν και δεν είχαν να φάνε.
Εκτός ελέγχου, οι κάτοικοι της Μόριας λίγο έλειψε να χειροδικήσουν εναντίον του κ. Γαληνού, ξεσπωντας με γροθιές επάνω στο τραπέζι που καθόταν ο δήμαρχος.
Οι ντόπιοι διαμαρτύρονταν με φράσεις όπως «Σκλαβωμένη Μόρια», «Κοινότητα Αφγανιστάν-Πακιστάν» «Κινδυνεύουν οι ζωές μας» και άλλες βαριές κουβέντες καλώντας παραλλήλως τον Σπύρο Γαληνό να σηκωθεί και να φύγει.
Ενδεικτική ήταν η αγανάκτηση ενός κτηνοτρόφου της περιοχής, ο οποίος υποστηρίζει ότι χάνει κάθε μέρα ζώα τα οποία του κλέβουν οι μετανάστες ενώ αυτός περιπολεί με την καραμπίνα του, για να προστατέψει την περιουσία του.
Ο κτηνοτρόφος πέταξε μπροστά στο Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό ένα κεφάλι από αρνί, λέγοντάς του να το πάρει να το μαγειρέψει για να φάει, ενώ τον απείλησε ευθέως, ότι αν σε μία βδομάδα δεν δώσει λύσεις στο θέμα, θα πάει στο Δημαρχείο και θα τους κάψει όλους.
Δείτε το βίντεο με τις διαμαρτυρίες των κατοίκων:
Μετά την κατακραυγή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης κατέθεσε ερώτηση ζητώντας αποζημίωση των κατοίκων
Το πρωί της Πέμπτης, έπειτα από τη λαϊκή συνέλευση στη Μόρια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης που έγινε δέκτης των διαμαρτυριών των κατοίκων κατέθεσε ερώτηση στους υπουργούς Εσωτερικών και Επικρατείας ρωτώντας πότε θα αποζημιωθούν οι ντόπιοι για τις ζημιές που προκάλεσαν οι πρόσφυγες…
Διαβάστε την ερώτηση του κ. Πάλλη:
«Όπως είναι γνωστό ήδη από την άνοιξη του 2015, το νησί της Λέσβου δέχεται, κατά δεκάδες χιλιάδες, πρόσφυγες, οι οποίοι έπρεπε να καταγραφούν πριν φύγουν από το νησί. Κατά την ολιγοήμερη παρουσία τους στη πόλη της Μυτιλήνης και κυρίως κατά την διάρκεια της αναμονής τους έξω από το Hotspot στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Μόριας για την καταγραφή, λόγω της συσσώρευσης τους σε μεγάλους αριθμούς και άρα δυσκολίας εξυπηρέτησης τους, δημιουργήθηκαν πολλές φθορές σε παρακείμενες ιδιοκτησίες κατοίκων της περιοχής, ιδιαίτερα σε αγροκτήματα.
Ο Δήμος Λέσβου κατόπιν συνεννοήσεων με τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού και τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, συνέστησε ειδική επιτροπή καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών αυτών και με το 9588/2-3-16 έγγραφό του, διαβίβασε στα συναρμόδια Υπουργεία το πρακτικό της επιτροπής , που συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθ. 2579/2015 απόφαση του Δημάρχου Λέσβου. Με το έγγραφο αυτό ο Δήμος Λέσβου ζητούσε την αποζημίωση των πληγέντων.
Επειδή μέχρι τώρα οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν λάβει κάποια αποζημίωση, παρά το γεγονός ότι μετά τη συμφωνία της 20ης Μαρτίου ΕΕ-Τουρκίας και τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του HotSpot της Μόριας, τα φαινόμενα παραβατικότητας σε βάρος των κατοίκων της περιοχής έχουν επανεμφανιστεί, αρκετά μάλιστα από αυτά έχουν δει και τα φώτα της δημοσιότητας.
Επειδή οι κάτοικοι της περιοχής, όλο αυτό το διάστημα επέδειξαν αλληλεγγύη και ανεκτικότητα αλλά σε καιρούς οικονομικής κρίσης, δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί και συνεχίζουν να προκαλούνται
Επειδή στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας με τους κατοίκους πρέπει να αποφευχθεί η προσφυγή τους στη δικαιοσύνη για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις για αποζημίωση των 65 κατοίκων, ύψους 168.406,05 σύμφωνα με τον πίνακα της Επιτροπής καταγραφής του Δήμου Λέσβου;
2. Πότε αναμένεται οι αποζημιώσεις αυτές να καταβληθούν;»
Πηγή: protothema.gr