Ούτε και το «τσεκούρι» ύψους 1,4 δισ. ευρώ στις κρατικές δαπάνες (για Υγεία, Κοινωνική Προστασία και επιχορηγήσεις) που επέβαλε σε οκτώ μήνες η κυβέρνηση, στάθηκε ικανό να διασώσει διασωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα τον Αύγουστο. Έχοντας εισπράξει 1,7 δισ. ευρώ λιγότερα καθαρά έσοδα από όσα υπολόγιζε, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ευελπιστεί ότι θα αποφύγει γκρίνιες και πιέσεις στο σημερινό Eurogroup, δηλώνοντας επισήμως τη βεβαιότητά της πως, εάν οι φορολογούμενοι είχαν πληρώσει ΕΝΦΙΑ και τον Αύγουστο (αντί τον Σεπτέμβριο) θα καλύπτετο η «τρύπα» στις εισπράξεις φόρων.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες βράδυ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καθησυχάζει πως η δραματική υστέρηση των 1,74 δισ. ευρώ στα καθαρά κρατικά έσοδα τον Αύγουστο είναι συγκυριακή, ότι ένα 1,027 δισ. δεν εισπράχθηκαν επειδή η πληρωμή ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε Σεπτέμβριο αντί για Αύγουστο, αλλά και ότι ο μνημονιακός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ για εφέτος θα επιτευχθεί. Στην ανακοίνωση όμως δεν διατυπώνεται αντίστοιχη αισιοδοξία πως το πλεόνασμα θα φτάσει ή θα ξεπεράσει το 1,8% του ΑΕΠ, όπως είχε βάλει στόχο η κυβέρνηση για να μπορέσει να μοιράσει στα τέλη της χρονιάς το μέρισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για τους οικονομικά αδύναμος.
Περισσότερα «εάν», λιγότερα έσοδα
Το «εάν» θα είχαν πράγματι εισπραχθεί τα 1,027 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για να δικαιολογήσει την υστέρηση, θα κρίνει εν πολλοίς το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματατος, αν θα δοθεί μέρισμα στους αδυνάμους από την υπέρβαση όπως εξήγειλε ο πρωθυπουργός, ή αν θα απαιτηθούν και πρόσθετα νέα μέτρα όπως άφησε να εννοηθεί εχθές από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρυ Ράις, όταν μιλούσε για διορθώσεις που σε κάθε νέο έλεγχο γίνονται.
Στην πραγματικότητα, πάντως, στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών κάνει όμως και μια άλλη μεγάλη «υπέρβαση»: μιλά για έσοδα 1,027 δισ. που θα είχαν εισπραχθεί τον Αύγουστο, ενώ η εκκαθάριση του φόρου από την ΑΑΔΕ δείχνει βεβαίωση φόρων σαν 1η δόση ήταν μόλις… 636.954.240,21 ευρώ! Στην πραγματικότητα μάλιστα, αν η πληρωμή ΕΝΦΙΑ ξεκινούσε τον Αύγουστο, η εξόφληση θα γινόταν σε 6 δόσεις και όχι σε 5, οπότε η α΄δόση του συγκεκριμένου μήνα θα ήταν ακόμα μικρότερη, περίπου στα 550 ευρώ -δηλαδή τα μισά από τα 1,027 δισ. που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ.
Πιθανώς το ΥΠΟΙΚ να προεξοφλεί ότι ο κόσμος θα πλήρωνε «μια και έξω» αντί σε δόσεις (ενδεχομένως με κάρτες) τα 1,027 από τα 3,153 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν με την εκκαθάριση. Ωστόσο και πάλι το ποσό φαντάζει εξωπραγματικό, δεδομένου ότι από τους φόρους 3,153 δισ. ευρώ που επεβλήθησαν, η τελική είσπραξη προϋπολογίζεται σε μόλις 2,65 δισ. ευρώ. Δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι το 40% των εισπράξεων θα γινόταν τον μήνα Αύγουστο και μόλις 1,6 δισ. θα απέμενε να πληρωθεί στις επόμενες 4 δόσεις των 400 εκατομμυρίων κάθε μήνα, από Οκτώβριο μέχρι Ιανουάριο.
Αλλά ακόμα και εάν είχαν όντως εισπραχθεί αυτά 1,027 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, μόλις και δια βίας θα είχε καλυφθεί η υστέρηση των 944 εκατομμυρίων ευρώ που καταγράφεται στις συνολικές εισπράξεις του οκταμήνου! Το δημόσιο ως τον Αύγουστο κατάφερε να εισπράξει συνολικά ακαθάριστα έσοδα (χωρίς τις επιστροφές φόρων που δίνονταν παράλληλα) 31,843 δισ. ευρώ και όχι 32,787 δισ. που το υπουργείο Οικονομικών προϋπολόγιζε.
Με την υστέρηση αυτή των 944 εκατ. ευρώ, για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες το πρωτογενές πλεόνασμα έπεσε κάτων από τον στόχο οκταμήνου. Και αυτό παρότι οι κρατικές δαπάνες κατακρεουργήθηκαν: στο οκτάμηνο δαπανήθηκαν 32,703 δισ. αντί 34,406 δισ. ευρώ που θα έπρεπε (-1,7 δισ. ευρώ). Ως τον Ιούλιο το «μαχαίρι» είχε φτάσει στα 1,5 δισ. αλλά τότε καταγράφετο ακόμα υπέρβαση στις εισπράξεις φόρων (+37 εκατ. στα ακαθάριστα έσοδα) αλλά και στον μηνιαίο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα κατά 926 εκατ. ευρώ
Το ζήτημα είναι πως, είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις, τα 3,153 δισ. για ΕΝΦΙΑ πρέπει να πληρωθούν παράλληλα με τις δόσεις για τους φόρους εισοδήματος και ενώ επίκεινται 1,1 δισ. για τα τέλη Κυκλοφορίας τον Νοέμβριο. Ακόμα χειρότερα, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι πληρώνουν για δόσεις και για χρέη του παρελθόντος, ενώ στους αυταπασχολούμενους αποστέλλονται εδώ και ένα μήνα «διπλά» εκκαθαριστικά για ΕΦΚΑ, λόγω της καθυστέρησης υπολογισμού των εισφορών τους. Όλα αυτά μαζί θα αποτελέσουν ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ πληρωμών που θα έχουν μπροστά τους οι φορολογούμενοι, από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο,γεγονός που θα δοκιμάσει σκληρά τις αντοχές των ιδιών αλλά και του κρατικού προϋπολογισμού,
Την «πλήρωσαν» οι αδύναμοι
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη είναι προσωρινά και ότι η ακριβής αποτύπωση των φόρων που υστέρησαν αλλά και των δαπανών που περικόπηκαν θα αποτυπωθούν στο οριστικό δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Αύγουστο, που θα ανακοινωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι έπεσε «μαχαίρι» στις επιχορηγήσεις των νοσοκομείων (Υγειονομική Περιφέρεια-Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, πλέον Τοπική Μονάδα Υγείας-ΤΟΜΥ) κατά 201 εκατ. ευρώ, στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) κατά 120 εκατ. ευρώ, στα επιδόματα πολυτέκνων κατά 60 εκατ. ευρώ και σε αποδιδόμενους πόρους κατά 329 εκατ. ευρώ.
Πηγή: protothema.gr