Τελικά το… άγνωστο, φαίνεται ότι φόβισε τους συζύγους κι έτσι υποβλήθηκαν στις εφορίες μόλις 22.500 αιτήσεις ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων. Ούτως ή άλλως, όμως, οι φετινές φορολογικές δηλώσεις θα έχουν το χαρακτηριστικό ότι τα εκκαθαριστικά θα εκδίδονται ξεχωριστά, επιτρέποντας έτσι στην ΑΑΔΕ να προχωρήσει σε μαζικούς συμψηφισμούς επιστροφών- πληρωμών φόρου.
Το πρώτο στοίχημα για τη Φορολογική Διοίκηση είναι να τηρήσει, επιτέλους, τα επίσημα χρονοδιαγράμματα, δηλαδή να ανοίξει μέσα στο Μάρτιο η εφαρμογή του Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Οι πληροφορίες από την ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, αλλά πάντα πρέπει να είναι κανείς επιφυλακτικός καθώς δεν αρκεί να είναι συνεπής μόνο η υπηρεσία υποδοχής, αλλά και οι φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία. Έτσι, αν και τα φορολογικά έντυπα είναι έτοιμα κι έχουν δοθεί οι αναγκαίες οδηγίες, αναμένεται με ενδιαφέρον το αν π.χ. τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν ανεβάσει εγκαίρως τα αναγκαία στοιχεία των συνταξιούχων, για να ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων.
Εάν η υποβολή των δηλώσεων ξεκινήσει το Μάρτιο, στόχος είναι να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου, ενώ σε κάθε περίπτωση οι καταληκτικές προθεσμίες για τις 3 διμηνιαίες δόσεις, θα αρχίσουν να “τρέχουν” από τον Ιούλιο. Η φετινή καινοτομία είναι ότι η εκκαθάριση των δηλώσεων θα γίνει ξεχωριστά ανά σύζυγο.
Το δεύτερο στοίχημα είναι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ ως τον Ιούλιο. Προϋπόθεση αυτού είναι, βέβαια, να βγουν οι αναλυτικές οδηγίες για το πώς ακριβώς θα υπολογιστεί η έκπτωση φόρου κατά 30%, που έχει ψηφιστεί αλλά ουδείς έχει καταλάβει ποιός ακριβώς θα είναι ο συνδυασμός κριτηρίων (Τιμή Ζώνη, επιφάνεια ακινήτου), που θα οδηγεί στη μείωση. Σημειωτέον ότι ακόμα κι αν γίνει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, το πιθανότερο είναι ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις Τιμές Ζώνης που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου.
Ο συνδυασμός του πρώτου και του δεύτερου στοιχήματος θα επιτρέψει στην ΑΑΔΕ να “τρέξει” μαζικούς συμψηφισμούς, που μέχρι τώρα ήταν δύσκολο να γίνουν. Έτσι, όποιος έχει επιστροφή φόρου εισοδήματος τον Ιούνιο, αυτή θα συμψηφίζεται με τον ΕΝΦΙΑ που θα εκκαθαριστεί τον Ιούλιο, διευκολύνοντας πολλούς φορολογούμενους, που έπρεπε να τρέχουν στις εφορίες, προκειμένου να αιτηθούν το συμψηφισμό για να μην θεωρηθεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή του φόρου ακινήτων. Ο αντίλογος είναι ότι χιλιάδες φορολογούμενοι δεν θα προλάβουν να νιώσουν στην τσέπη τους την επιστροφή φόρου, αφού θα τους την πάρει η εφορία με το άλλο χέρι.
Δεν μπορεί να περάσει, άλλωστε, στα… ψιλά, ότι αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί, ως προς το χρόνο των επιστροφών φόρου, στο τέλος του 2018 ήταν σε εκκρεμότητα 780,918 εκατ. ευρώ ( έναντι 1,4 δις ευρώ στο τέλος του 2017), εκ των οποίων 458,612 εκατ. ευρώ με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών. Για 254,412 εκατ. ευρώ είχαν αποσταλεί ειδοποιήσεις για ενέργειες των φορολογουμένων προκειμένου να ολοκληρωθούν οι επιστροφές