Καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ότι εάν οι αντιδράσεις φουντώσουν κι άλλο δεν αποκλείεται ο κ. Ιερώνυμος να δεχθεί τη μετάθεση του όλου ζητήματος για μετά τις εκλογές
Ο ένας μητροπολίτης μετά τον άλλον εκφράζουν την αντίθεσή τους με τα όσα συμφώνησαν πρωθυπουργός και αρχιεπίσκοπος, διαμορφώνοντας ένα εκρηκτικό κλίμα στους κόλπους της εκκλησίας, όπου ήδη ο κατώτερος κλήρος έχει ξεσηκωθεί, με αποτέλεσμα να δυναμιτίζεται η κατάσταση ενόψει της σύγκλησης της ιεραρχίας την Παρασκευή. Υπό αυτή την έννοια δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο κ. Ιερώνυμος θα φέρει αυτό καθαυτό το κείμενο της συμφωνίας για ψήφιση από την ιεραρχία, αλλά είναι πιθανό να ζητήσει έγκριση απλώς έγκριση για τη διενέργεια ενός διαλόγου με την κυβέρνηση στο πλαίσιο όσων ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα.
Καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ότι εάν οι αντιδράσεις φουντώσουν κι άλλο δεν αποκλείεται ο κ. Ιερώνυμος να δεχθεί τη μετάθεση του όλου ζητήματος για μετά τις εκλογές.
Ο αρχιεπίσκοπος πάντως λένε οι ίδιες πηγές δεν θέλει να κάνει πίσω και προσπαθεί να δελεάσει τους μητροπολίτες, επικαλούμενος το γεγονός ότι ενισχύεται ο ρόλος τους έναντι των ιερέων και επιπλέον θα δουν την ακίνητη περιουσία των μητροπόλεων να αυξάνει την αξία της. Θα επιχειρήσει λοιπόν ελιγμούς και ευελπιστεί ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα πάρει μία έγκριση, που δεν θα γκρεμίζει το αφήγημα του Μαξίμου, αλλά θα διατηρεί το δικαίωμα και το δικό του, αλλά και της κυβέρνησης, να μιλούν για ένα νέο κεκτημένο.
Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι θα πετύχει το μέγιστο: Το πρόβλημα, που επικαλούνται οι περισσότεροι αντιδρώντες αφορά στην εικόνα που εξέπεμψε αμέσως μετά τις ανακοινώσεις η κυβέρνηση, η οποία έδειξε με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και άλλων στελεχών της ότι το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι οι προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων στις θέσεις, που θα αφήσουν κενές οι ιερείς, οι οποίοι θα μεταφερθούν τυπικά στη μισθοδοσία της εκκλησίας.
Το θέμα περιπλέκεται και λόγω της δυσφορίας που εξέφρασε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που θεωρεί ότι έπρεπε να έχει ισχυρό λόγο στο όλο ζήτημα και δεν ενημερώθηκε καν.
Η κατεπείγουσα αποστολή του υπουργού Παιδείας στο Φανάρι το περασμένο Σάββατο, δεν είναι βέβαιο ότι έχει εξασφαλίσει την αποδοχή του κ. Βαρθολομαίου. «Τον διαβεβαίωσα ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τη μισθοδοσία των κληρικών, το ασφαλιστικό και το ζήτημα της περίθαλψής τους… Η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί σε όλα της τα σημεία» είπε ο Κώστας Γαβρόγλου για τη συνάντησή του με τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα περιμένει τις εξελίξεις και αναλόγως θα κινηθεί. Στην παρούσα φάση δεν θέλει να φανεί ότι υπάρχει ρήξη με την Αθήνα, παρά την ενόχληση έως οργή, που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις Τσίπρα – Ιερώνυμου.
Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις εκκλησιαστικές κυρίως αντιδράσεις, η κυβέρνηση χαμήλωσε κάπως τους τόνους περί των δέκα χιλιάδων προσλήψεων και προσπαθεί να εξευμενίσει δια της σιωπής τους δυσφορούντες. Και να θέσει ξανά με ένταση το θέμα, μόλις ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην ιεραρχία και πλησιάζουμε φυσικά και στις εκλογές.