Δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε οριστική λύση για το προσφυγικό οι ηγέτες της ΕΕ και μετέθεσαν το θέμα για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου.
Στις 01:30 ώρα Ελλάδος ολοκληρώθηκε η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής με μια «μισή» συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
Από την πλευρά της η Αθήνα αξιολογεί θετικά το τελικό κείμενο, για πέντε λόγους που είναι :
1. Την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων, «προκειμένου να ανακουφιστεί το βαρύ φορτίο που προς το παρόν πέφτει επάνω στην Ελλάδα».
2. Την υλοποίηση των δεσμεύσεων για επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ.
3. Την στήριξη στην Ελλάδα για άμεσες επιστροφές στην Τουρκία, των παράτυπων μεταναστών που δεν χρειάζονται διεθνή προστασία.
4. Την κατεπείγουσα προώθηση οικονομικής βοήθειας πρός την Ελλάδα, στην βάση του εθνικού σχεδιασμού και σε συνεργασία με την Κομισιόν, για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών.
Μετά το τέλος της πολύωρης συνεδρίασης κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι το κείμενο της κείμενο της κοινή δήλωσης ανταποκρίνεται στις θέσεις που διαμόρφωσε η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών.
Τσίπρας: Απομονώθηκαν όσοι ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα
Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα ακόμα. Είπε ότι στη Σύνοδο έγινε μετατόπιση της συζήτησης στην ουσία του προβλήματος, με αποτέλεσμα «να εκτεθούν αυτοί που χτίζουν τείχη»
«Η συζήτηση εστιάστηκε πώς θα βρούμε ουσιαστική λύση για τον περιορισμό των ροών από την Τουρκία σε συνεργασία με την Τουρκία», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Τουρκία ήρθε με «δελεαστικές προτάσεις» στο τραπέζι, αιφνιδιάζοντας πολλούς. Ο πρωθυπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι οι προτάσεις αυτές έθεταν ως όρο κάποια ανταλλάγματα, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να αποφασιστούν σήμερα διότι τα κράτη-μέλη δεν ήταν έτοιμα και γιατί κάποια από αυτά τα ανταλλάγματα ήταν υπερβολικά.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος θα συνεχιστεί στη Σμύρνη, όπου θα πραγματοποιηθεί μια «ιστορική συνάντηση», όπως τη χαρακτήρισε και θα ληφθεί απόφαση για την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, ώστε η Άγκυρα να δέχεται πίσω όλους τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας . «Αυτή η συμφωνία μπορεί να ανοίξει δρόμους για να αντιμετωπιστούν οι διακινητές», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Σε αυτή τη Σύνοδο όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, αντιθέτως απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα δημιουργήθηκαν τείχη απέναντι σε αυτούς που χτίζουν τείχη».
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαρτίου, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη γιατί «αυτή η αντιπαράθεση και σύγκρουση ιδεών μαίνεται». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αρχίζει να αναδεικνύεται ότι η μόνη λύση για να πάει η Ευρώπη παραπέρα είναι ο καθένας να σεβαστεί τις ανάγκες του άλλου.Η πρόταση της Τουρκίας
Η Τουρκία πρότεινε να αποδεχτεί την επιστροφή όλων όσων μεταφέρονται στα ελληνικά νησιά πίσω στο έδαφός της, με αντάλλαγμα την αποστολή αυτόματα στην Ευρώπη αντίστοιχου αριθμού προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία. Εφόσον αυτό ισχύσει τότε καθίσταται άνευ λόγου η μετακίνηση των προσφύγων και μειώνεται σημαντικά η πίεση στα ελληνικά νησιά.
- Η πρόταση αυτή βέβαια έπεσε στο τραπέζι από την Τουρκία, η οποία ζήτησε συγκεκριμένα ανταλλάγματα:
- Εφαρμογή του σχεδίου για απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζα για τους Τούρκους πολίτες.
- Εκταμίευση των 3 δις και επιπλέον χρηματοδότηση για τους Σύρους πρόσφυγες.
- Άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας.
- Δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στη Συρία.
- Μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Τουρκία στην ΕΕ με τη φόρμουλα «ένας προς ένα».
Μέρκελ: Είναι ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις του προσφυγικού στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε, στη σημερινή Σύνοδο των 28 εξετάστηκε το πώς θα βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και θα γίνει βιώσιμη, σημειώνοντας πως είναι ανάγκη να στηριχθεί η χώρα. Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι σήμερα διαπιστώθηκε πως η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα στην προστασία των συνόρων της, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των προσφύγων που βρίσκονται εκεί.
Ολάντ: Ανθρωπιστική βοήθεια 368 εκατομμυρίων ευρώ θα λάβει η Ελλάδα
Ανθρωπιστική βοήθεια 368 εκατομμυρίων ευρώ θα λάβει η Ελλάδα μέχρι το 2020, όπως ανακοίνωσε ο Φρανσουά Ολάντ μετά τη λήξη της Συνόδου. «Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος εκτός από την οικονομική βοήθεια αναφέρθηκε και στην ανάγκη μετεγκατάστασης προσφύγων.
Το βέτο από της ομάδας του Βίζεγκραντ
Εμπλοκή προέκυψε όταν τα κράτη της ομάδας του Βίζεγκραντ είπαν «όχι» στο σχέδιο λύσης που έπεσε στο τραπέζι. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβατς, αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπάν, άσκησε βέτο στο πλάνο επανεγκατάστασης των αιτούντων ασύλου απευθείας από την Τουρκία.
Οι ισχυρές αντιστάσεις των κρατών της ομάδας Βίζεγκραντ αφορούσαν στο σχέδιο της ΕΕ για επανεισδοχή προσφύγων και παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία και την επανεγκατάστασή τους σε κράτη-μέλη της ΕΕ.