Αγρότες έκλεισαν συμβολικά τον κόμβο στην πλατεία της ΧΑΝΘ – Πού έχουν στηθεί μπλόκα – «Θερμή» υποδοχή επιφυλάσσουν οι Πατρινοί στον Αλέξη Τσίπρα – Αποστόλου: Παραγωγική ανασυγκρότηση με βασικό εργαλείο τον αγροτικό τομέα
«Προθέρμανση» ενόψει του μεγάλου αγροτικού συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη έκαναν την Πέμπτη αγρότες στην συμπρωτεύουσα. Περίπου 30 τρακτέρ με αγρότες μέλη της «Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Ελλάδος», έκλεισαν συμβολικά τον κόμβο στην πλατεία της ΧΑΝΘ, στη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Σε δηλώσεις τους, υπογράμμισαν ότι το κύριο ζητούμενο τους είναι να διαμορφωθούν συνθήκες ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στη γη τους και να παράγουν, επιβιώνοντας από τη δραστηριότητα τους και «προς όφελος και της εθνικής οικονομίας».
«Σήμερα, από την καρδιά της Μακεδονίας δίνουμε ένα βροντερό παρόν να ακουστεί από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα. Τα αιτήματα μας τα ξέρουν εδώ και δύο χρόνια, τα αποτελέσματα και αυτά τα ξέρουν. Να ξέρουν όμως, ότι πίσω δεν κάνουμε. Θα γεμίσει η εθνική και θα μας δουν όλους πάνω στο δρόμο να οδεύουμε προς την πρωτεύουσα» δήλωσε το μέλος της επιτροπής αγώνα, από τη Λάρισα, Γιώργος Μαχάς.
Σε ερώτηση, για αιχμές που ακούστηκαν εναντίον τους από άλλους συναδέλφους τους, το μέλος της επιτροπής, από τη Δράμα, Χρήστος Γκόντιας απάντησε : «Δε θα μπούμε σε αντιπαράθεση με κανένα συνάδελφο, όλοι είμαστε έξω και αγωνιζόμαστε».
«Κάλεσμα συμπαράταξης όλων των παραγωγικών δυνάμεων να έρθουν σε ένα κοινό αγώνα», επειδή «το ζήτημα το αγροτικό και του πρωτογενή τομέα είναι εθνικό ζήτημα» απηύθυνε το μέλος της επιτροπής αγώνα, από τις Σέρρες, Γιάννης Παναγής.
Στο σημείο επικράτησε μικρή ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις, κατά την προσπάθεια ορισμένων να μπουν στο περίπτερο, αλλά στη συνέχεια η επιτροπή τους κάλεσε έξω για να κόψουν την κορδέλα και τελικά χωρίς προβλήματα πέρασαν όλοι στο εσωτερικό του περιπτέρου. Οι αγρότες στη συνέχεια κινήθηκαν προς τη νότια πύλη της ΔΕΘ για να ανοίξουν τον κόμβο της ΧΑΝΘ.
Τα μπλόκα που έχουν στηθεί
Οι κινητοποιήσεις πανελλαδικά κλιμακώνονται και τα μπλόκα συνεχίζουν να στήνονται, ενώ το πιο πρόσφατο στήθηκε την Τετάρτη στη Μεσσηνία, από τον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού, με συγκέντρωση τρακτέρ στον κόμβο Σουληναρίου.
Ετσι, αυτήν τη στιγμή, μπλόκα έχουν στηθεί σε Καρδίτσα (κόμβος «Δέλτα» Καρδίτσας στην Ε65), Τρίκαλα (κόμβος Μεγαλοχωρίου στην Ε65), Λάρισα (κόμβος Πλατυκάμπου στην ΠΑΘΕ), Μαγνησία (κόμβος Αερινού, στην ΠΑΘΕ), Ημαθία (διασταύρωση Νάουσας), Πέλλα (κόμβος Γυψοχωρίου), Φλώρινα (κόμβος Αντιγόνου), Πρέβεζα (κόμβος Φιλιππιάδας), Αιτωλοακαρνανία (μεταξύ των κόμβων Συκιάς και Ερμίτσας, στο δρόμο Αγρινίου – Μεσολογγίου), Φθιώτιδα (κόμβος Ανθήλης), Αργολίδα (κόμβος Ινάχου), Ηλεία (κόμβος Μαραθιάς), Μεσσηνία (σταθμός Μεσσήνης και κόμβος Σουληναρίου), Χανιά (Μεγάλα Χωράφια), Ηράκλειο (Πραιτώρια).
Το Σάββατο ανεβαίνουν στην συμπρωτεύουσα οι Πελοποννήσιοι
Στο αγροτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, το ερχόμενο Σάββατο, συμμετέχει η Ομοσπονδία Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, που πρόσκειται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Η μετάβαση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει οργανωμένα με λεωφορεία. Η αναχώρηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, με το ακόλουθο πρόγραμμα: Από τη Μεσσήνη στις 22.00, από το μπλόκο. Από την Τρίπολη στις 23.15, από τον σταθμό του ΟΣΕ. Από την Αργολίδα στις 23.40, από τον κόμβο της Στέρνας. Από την Κόρινθο στις 00.30 του Σαββάτου, από το ΚΤΕΛ Ισθμού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, οι αγρότες που μετέχουν στο συλλαλητήριο παλεύουν, μεταξύ άλλων, για: Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών, ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού.
Περιμένουν τον Τσίπρα στην Πάτρα οι αγρότες
Θερμή υποδοχή προγραμματίζουν στον Αλέξη Τσίπρα, κατά την έλευση του στην Πάτρα στις 6 Φεβρουαρίου στο διήμερο Αναπτυξιακό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας θα συμμετάσχουν οι αγρότες Αιγιάλειας και Δυτικής Αχαΐας, αλλά και το Συνδικατό Οικοδόμων.
Η ανακοίνωση των αγροτών:
«Η Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΤΡΙΝΙΑΣ στις 22/1/2018 καλεί τους συνάδελφους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και των δράσεων που αναπτύξαμε το προηγούμενο διάστημα , ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα της Κυβέρνησης , ανταποκρινόμενοι και στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.
Με το που ανακοινώθηκε η απόφαση μας για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων άρχισε η επίθεση από την Κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της, η προσπάθεια τρομοκράτησης μας με την αποστολή κλήσεων για απολογία σε μέλη του ΔΣ και άλλα μέλη μας συναγωνιστές..
Συνάδελφοι,
Η πολιτική της κυβέρνησης μειώνει συνεχώς το εισόδημά μας, οδηγεί μαζικά στη φτώχεια και τον αφανισμό χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους. Πάνω από το 50% του εισοδήματος καταλήγει στα χέρια της κυβέρνησης με την άγρια φοροληστεία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ, τα κάθε είδους χαράτσια. Η κυβέρνηση σχεδιάζει εξομοίωση της τιμής του αγροτικού πετρελαίου με τη βενζίνη, την ίδια στιγμή που στους εφοπλιστές δίνει αφορολόγητο πετρέλαιο.
Στον προϋπολογισμό του 2018 ψηφίστηκε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ κατά 2%, ΕΝΦΙΑ στα χωράφια περίπου 12 ευρώ/στρέμμα. Με το πολυνομοσχέδιο ανοίγει διάπλατα από 1η Μάη ο δρόμος για κατασχέσεις και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς χωραφιών για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Για όλα τα παραπάνω ζητήματα είναι μονόδρομος ο αγώνας μας.
Η πείρα μάς έχει διδάξει ότι μόνο με τον αγώνα μπορούμε να κερδίσουμε. Με τα μπλόκα κερδίσαμε το αφορολόγητο, αποφύγαμε την μονομιάς επιβολή των αυξήσεων στις εισφορές για τον ΕΦΚΑ, την αναβολή για μια 5ετία του φόρου επιτηδεύματος, την νομοθετική παρέμβαση για τα αγροτοδικεία κ.α, καταφέραμε να καθυστερήσουμε μέτρα εναντίον μας που θα μας οδηγούσαν γρηγορότερα στο ξεκλήρισμα. Ο αγώνας είναι που φέρνει αποτελέσματα και δίνει προοπτική.
Απευθύνουμε συναδελφικό κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να στηρίξουν αποφασιστικά το δίκαιο αγώνα μας. Δίνουμε αγώνα επιβίωσης στον οποίο δεν περισσεύει κανείς. Σας καλούμε να συμμετέχετε μαζικά:
Στην Εφορία Αιγίου την Τρίτη 30 Γενάρη στις 7:30 το πρωϊ ενάντια στη φοροληστεία
Στον ΕΛΓΑ στην Πάτρα την Παρασκευή 2 Φλεβάρη στις 10:30 πμ ( με προσυγκέντρωση στις 9:30 πμ στην ΝΕΟ Αθηνών –Πατρών στα βενζινάδικα ) σε κοινή παράσταση διαμαρτυρίας με τον Αγροτικό Σύλλογο Ωλενίας για την καταβολή των αποζημιώσεων από τις καταστροφές του 2017.
Διαδηλώνουμε στη Πάτρα τη μέρα ομιλίας του πρωθυπουργού στο αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας που στήνει για εμποροβιομήχανους και τραπεζίτες.(στις 6:00 μμ στον Αγ. Αντρέα).
Απέναντι μας θα βρίσκονται και αυτή τη φορά η κυβέρνηση και όσοι στηρίζουν τη ΚΑΠ, ψηφίζουν και υλοποιούν τα μνημόνια. Οι μεγαλέμποροι και οι τραπεζίτες που εκμεταλλεύονται τον κόπο μας. Οι μεγαλοαγρότες – επιχειρηματίες που κοιτούν ν’ αρπάξουν το βιός μας.
Αγωνιστικά στο πλευρό μας θέλουμε να είναι ξανά οι σύμμαχοί μας, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, καθώς έχουμε κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα, κοινούς στόχους. Με δυναμική συμμετοχή και αρραγές μέτωπο, μπορούμε να εμποδίσουμε τα μέτρα της κυβέρνησης , να διεκδικήσουμε λύσεις στα δίκαια αιτήματα μας».
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες της Ηπείρου
Οι αγρότες της Ηπείρου συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και εκτός από το οδόφραγμα στην Ιόνια Οδό που στήνουν επί δίωρο καθημερινά, την Πέμπτη πραγματοποίησαν άρση της μπάρας στα διόδια Τερόβου. Ο πρόεδρος του αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας Βαγγέλης Μπέτσας είπε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί με όποιον τρόπο κριθεί αποτελεσματικότερος.
Αντιπροσωπεία των αγροτών ενημέρωσε σχετικά τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Και οι αγρότες της Λακωνίας στις κινητοποιήσεις
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας πήρε απόφαση συμμετοχής, μετά από την απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου για συμμετοχή στο μεγάλο Αγροτικό συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο 3 Φλεβάρη.
Σήμερα στις 10 μμ. στην πυροσβεστική Σπάρτης θα υπάρξει προσυγκέντρωση για οργανωμένη αναχώρηση προς την Τρίπολη στον σταθμό των τρένων για την αναχώρηση με το λεωφορείο στις 11.15μμ.
Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι αγρότες της Κρήτης
Στις επάλξεις εξακολουθούν να βρίσκονται οι αγρότες της Κρήτης, παραμένοντας σταθεροί στα μπλόκα τους τόσο στο Ηράκλειο, όσο και στα Χανιά.
Από την πρώτη στιγμή δήλωσαν αποφασισμένοι να παραμείνουν στους δρόμους και να πιέσουν τους Κυβερνώντες μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους, γι’ αυτό και διοργανώνουν κινητοποίηση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρχανών- Αστερουσίων.
Αποστόλου: Παραγωγική ανασυγκρότηση με βασικό εργαλείο τον αγροτικό τομέα
Ο αγροτικός χώρος δείχνει ότι έχει δυνατότητες να αποτελέσει «το βασικότερο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, εγκαινιάζοντας το απόγευμα την 27η Agrotica, στη ΔΕΘ, ενώ απευθύνοντας μήνυμα προς τους αγρότες που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί, ότι «θα υπάρξουν καλύτερες συνθήκες» και ότι «σημείο αναφοράς» της κυβερνητικής πολιτικής «θα είναι η επίλυση των προβλημάτων τους». «Η ψυχή μας είναι κοντά τους» πρόσθεσε ο υπουργός.
«Η συγκυρία είναι ιστορική για τον αγροτικό χώρο, γιατί όλα δείχνουν ότι μπορεί να αποτελέσει το βασικότερο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», είπε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό φαίνεται όχι μόνο από τα στοιχεία της Eurostat που μιλούν για άνοδο του αγροτικού εισοδήματος», αλλά από τα στοιχεία του ελλείμματος στο εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων, τα οποίο από περίπου δύο δισ. ευρώ, που ήταν πριν δύο – τρία χρόνια «οδεύει αυτή τη χρονιά προς μηδενισμό».
«Έχουμε στρατηγικό σχέδιο για να υπηρετήσουμε αυτή την πορεία που προανέφερα και έχουμε πόρους, γύρω στα 5,6 δισ., από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Κυρίως όμως έχουμε ανθρώπους που θέλουν να υπηρετήσουν αυτή την πορεία» είπε ο υπουργός, απευθύνοντας μήνυμα προς τους αγρότες που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.
«Η ψυχή μας είναι κοντά τους. Κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε τον αγροτικό χώρο, γιατί πάνω απ’ όλα θέλουμε όχι μόνο να επιβιώσει για λόγους παραγωγικής ανασυγκρότησης, αλλά κυρίως για λόγους κοινωνικής συνοχής στην ύπαιθρο. Είναι το σημαντικότερο κομμάτι, το οποίο μας υποχρεώνει να στηρίζουμε τον αγροτικό χώρο. Είμαστε μαζί τους, θα υπάρξουν καλύτερες συνθήκες, πρέπει να ξέρουν ότι σημείο αναφοράς, τουλάχιστον, στην πολιτική τη δική μας θα είναι η επίλυση των προβλημάτων τους».
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «το σύνολο των μέτρων» για τον πρωτογενή τομέα, που έχει προκηρυχθεί μέσα στα δύο τελευταία χρόνια από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης «ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ενώ περισσότερα από 3,8 δισ., δηλαδή, το 65% της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος έχουν δεσμευτεί».
Πρόσθεσε, ότι σχετικά με τις πληρωμές για το 2016-7 αυτές ξεπέρασαν το 1,5 δισ., δηλαδή το 31%.
Τα αιτήματα των αγροτών
Οι αγρότες απαιτούν από την κυβέρνηση:
– Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών, ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού, του αίσχους των ανοιχτών τιμών και της εκτεταμένης απληρωσιάς των αγροτών από τους εμποροβιομήχανους.
– Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.
– Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
– Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές. Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια ζωής για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
– Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
– Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.
– Να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και να αποζημιωθούν, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
– Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 – 2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο.
– Άμεσα μέτρα οργάνωσης της δακοκτονίας από κυβέρνηση και περιφέρεια. Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς. Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από το δάκο χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα».
ΠΗΓΗ: protothema.gr