Συγκινητικές στιγμές έζησε την Κυριακή 23/9 η ιστορική κοινότητα της Μακρινίτσας Πηλίου, καθώς, με λαμπρότητα, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Εκθετηρίου Εκκλ/κών Κειμηλίων «Μήτηρ Θεού, η Οξεία Επίσκεψις». Πρόκειται για έναν υπερσύγχρονο εκθεσιακό χώρο στην πλατεία του χωριού, στον οποίο εκτίθενται εκατοντάδες εκκλ/κά κειμήλια του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρινίτσης, καθώς και των λοιπών Ιερών Ναών και παρεκκλησίων της ενορίας, ένας μεγάλος θησαυρός της εκκλησιαστικής παραδόσεως του τόπου μας, που μιλά εύγλωττα για την μεγάλη του ιστορία, ο οποίος πλέον θα είναι διαθέσιμος για επίσκεψη και μελέτη από κάθε ενδιαφερόμενο. Τα ιερά κειμήλια συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν στο αρχαίο κάλλος, από ειδικούς επιστήμονες και τεχνίτες, μερίμνη του προϊσταμένου της ενορίας και Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη.
Τα εγκαίνια τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία των Υφυπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών κ.κ. Κατερίνας Παπανάτσιου και Μαρίνας Χρυσοβελώνη, του Περιφερειάρχου Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, της Αντιπεριφερειάρχου Μαγνησίας κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, των Βουλευτών Μαγνησίας κ.κ. Χρήστου Μπουκώρου και Παναγιώτη Ηλιόπουλου, του Περιφερειακού Αστυνομικού Δ/ντού Θεσσαλίας Υποστρατήγου Ιωάννου Τόλια, του Ανώτατου Δ/κτού Φρουράς Βόλου Ταξίαρχου Ευάγγελου Παπαδόπουλου, του Αστυνομικού Δ/ντή Μαγνησίας κ. Βασιλείου Μαρκογιαννάκη, του Λιμενάρχου Βόλου Πλοιάρχου Εμμανουήλ Κανάλη, της Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Μακρινίτσης κ. Ελένης Αδάμ, εκπροσώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης και μεγάλου πλήθους φιλότεχνων επισκεπτών.
Ακολούθησε ομιλία του Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη, με θέμα «Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς να το πραγματοποιήσεις». Ο π. Δαμασκηνός μίλησε για «το όνειρο, που μετουσιώθηκε σε σκέψη, κι εξελίχθηκε, στη συνέχεια, σταδιακά, σε έργο και δημιουργία». Αναφέρθηκε στην πραγματικότητα της εγκατάλειψης, την οποία παρέλαβε, όταν προ δεκαετίας ανέλαβε την ευθύνη της ενορίας:«Εκκλησιαστικοί χώροι λεηλατημένοι από τον χρόνο, και παραδομένοι στη φθοροποιό του επέλαση. Kειμήλια, που είχαν φορέσει κατάσαρκα τους αιώνες, σκεβρωμένα, λησμονημένα κάποιες φορές σε σιωπηλές και αραχνιασμένες γωνιές». Στην συνέχεια μίλησε για τον αγώνα της αποκατάστασης και της συντήρησης, τον οποίο ξεκίνησε, καταρχάς από τον κεντρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τα περιβάλλοντα κτίσματα και επεξέτεινε στα ιερά παρεκκλήσια του Αγίου Χαραλάμπους, του Τιμίου Προδρόμου, στην πλατεία της Μακρινίτσας, του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Κακουνά, αλλά και του μοναδικού στον Ελλαδικό χώρο διώροφου Ναού του Αγίου Νικολάου και των Αγίων Πάντων.
Ως κορωνίδα της όλης προσπάθειας χαρακτήρισε την δημιουργία του Εκθετηρίου Εκκλησιαστικών Κειμηλίων: «Πρόκειται για έναν χώρο σύγχρονο, ζεστό και φιλόξενο στην κεντρική πλατεία του χωριού, που θα λειτουργήσει με στόχο τη διαφύλαξη και προβολή του πολιτιστικού Εκκλησιαστικού αποθέματος της Μακρυνίτσας. Ήδη στεγάζει πλήθος ιερών εικόνων επιφανών ζωγράφων, όπως του Θεοφίλου, ικανό αριθμό ιερών σκευών, επιταφίους, λάβαρα, πολύτιμα ιερά άμφια, παλαίτυπα λειτουργικά βιβλία, ξυλόγλυπτα βημόθυρα και απαράμιλλα σε τέχνη τμήματα τέμπλων, ιεροσολυμιτικά προσκυνητάρια, κυρίως, όμως, το μαρμαρόγλυπτο της Παναγίας της Οξείας Επισκέψεως. Τούτο το έργο μαρτυρεί μεν την Βυζαντινή προέλευση της ομώνυμης Μονής, αποτελεί, όμως, το κατ’ εξοχήν σύμβολο του Εκθετηρίου, τονίζοντας την ολοζώντανη και κυριαρχική παρουσία της Παναγιάς μας σε τούτον τον τόπο, αλλά και την ταχεία και κραταιά Προστασία Της». Αναφέρθηκε, επίσης, στις πολύπτυχες προοπτικές που ανοίγονται για τον τόπο, με την λειτουργία του Εκθετηρίου, όπως «η εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων γνωριμίας των μαθητών με την εκκλησιαστική ιστορία, τέχνη, παράδοση και λατρεία, η εκπόνηση προγραμμάτων παράλληλων πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ιδίως κατά την θερινή περίοδο, η συνεργασία με το Λαογραφικό Μουσείο και το Κέντρο Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης Μακρυνίτσας, η εκπόνηση προγράμματος για οργανωμένες προτάσεις θρησκευτικής περιήγησης στη Μακρυνίτσα, η προοπτική αύξησης της τουριστικής επισκεψιμότητας με πολλαπλά οφέλη για τον τόπο και τους κατοίκους του, η δημιουργία ανάλογων δομών και σε άλλα μέρη του Πηλίου, μετά την πιλοτική λειτουργία αυτού του Μουσείου».
Ο π. Δαμασκηνός δεν λησμόνησε να ευχαριστήσει λεπτομερώς όλους όσοι εργάστηκαν και συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του ονείρου, Επιστήμονες, ειδικούς συντηρητές, τεχνικούς, την τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εφορία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες της Τοπικής μας Εκκλησίας, τοπικούς πολιτιστικούς φορείς και ειδικά τον «Σεβ. Μητροπολίτη μας, για την ανοχή και την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου, για την ελευθερία που μου παρείχε στις κινήσεις και αποφάσεις μου, για την στήριξή του, αλλά και για την στάση του κοντά μου, που υπήρξε τόσο διακριτική, ώστε η προσευχή του να γίνεται κάποιες φορές πιο αισθητή από την παρουσία του».
Περαίνοντας τον λόγο του ο π. Δαμασκηνός τόνισε ότι το Εκθετήριο «θα στοιχειοθετεί μια πάλη ενάντια στο χρόνο και τη φθορά, θα λειτουργεί ως κιβωτός πατρογονικών θησαυρών για τις επερχόμενες γενεές. Θα ανασύρει μνήμες, θα ξαναζωντανεύει ανθρώπους, θα φωτίζει εποχές. Έτσι, άλλωστε, πλάθεται η παράδοση, έτσι συνεχίζεται η ιστορία. Έτσι μένουν αχνάρια στο πέρασμα, ρίζες στο κύλισμα του χρόνου».
Ακολούθησε ο απολογισμός υλοποίησης του έργου από τον κ. Ιωάννη Ανδραβιδιώτη, Ξυλογλύπτη – Μελετητή.
Στο 2ο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε μουσικό πρόγραμμα από το Μουσικό Σχήμα «Νότιο Τόξο».
Το πρόγραμμα των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με την καταληκτήρια προσλαλιά του κ. Ιγνατίου, ο οποίος εξέφρασε την χαρά και τον ενθουσιασμό του για το σπουδαίο αυτό έργο, «που είναι έργο, κόπου και θυσίας του Πρωτοσυγκέλλου μας… Είναι η αρχή και όχι το τέλος τα εγκαίνια. Ο τόπος αυτός, πλέον, αποκτά παιδαγωγικό χαρακτήρα, θα φιλοξενεί πολλές εκδηλώσεις, θα είναι μια νέα πνοή στην Μακρινίτσα. Ο τόπος μας είναι άγιος και ευλογημένος και πρέπει να τον κρατήσουμε έτσι». Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι το έργο αυτό ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε στα χρόνια της κρίσης: «Όμως, η συνεργασία και η συμβολή όλων οδήγησε σ’ αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα». Ο κ. Ιγνάτιος έκλεισε τον λόγο του συγχαίροντας πατρικώς τον π. Δαμασκηνό και ευχήθηκε το έργο αυτό να γίνει αφορμή για παρόμοιες δράσεις στον τόπο μας και γιατί όχι και σε άλλα μέρη της Ελλάδος.
Ακολούθησε η πρώτη επίσκεψη και η ξενάγηση των επισήμων και των επισκεπτών στους χώρους του Μουσείου.
Την όλη εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε ο Πρωτ. Χαρίλαος Παπαγεωργίου.