Λεπτή χειρουργική επέμβαση σε βρέφος λίγων ημερών στο Νοσοκομείο της Λάρισας
Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια ενός νεογέννητου αγοριού με σοβαρό πρόβλημα υγείας που χειρουργήθηκε προ ημερών στην Παιδοχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, αφού νωρίτερα χρειάστηκε η αποτελεσματική παρέμβαση του διοικητή των νοσοκομείων, προκειμένου να έρθει άμεσα από τη Θεσσαλονίκη εξειδικευμένος αναισθησιολόγος Παίδων.
Ειδικότερα, 18 μόλις μέρες μετά τη γέννησή του, το πρώτο αγοράκι οικογένειας από χωριό της Καρδίτσας, παρουσίασε τα κλασικά συμπτώματα πυλωρικής στένωσης, δηλαδή έκλεισε σχεδόν τελείως η επικοινωνία του στομάχου με το υπόλοιπο έντερο με συνεχείς εμετούς. Οι γονείς μετέφεραν αμέσως το βρέφος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου νοσηλεύτηκε για δύο μέρες, πριν διακομιστεί στην Παιδοχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Ο διευθυντής της κλινικής, Ανδρέας Μάρκου, έκρινε ότι έπρεπε να υποβληθεί στη λεπτή χειρουργική επέμβαση, που απαιτείται μεταξύ στομάχου και εντέρου για να επιλυθεί το πρόβλημα, κρίνοντας επικίνδυνη τη μεταφορά του βρέφους σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης λόγω της ήδη επιβαρυμένης κατάστασής του.
Το νέο πρόβλημα που παρουσιάστηκε ήταν η έλλειψη εξειδικευμένου αναισθησιολόγου παίδων. Καίρια αποδείχθηκε σε αυτό το στάδιο η παρέμβαση του διοικητή των νοσοκομείων, Παναγιώτη Νάνου, ο οποίος μόλις ενημερώθηκε επικοινώνησε με αναισθησιολόγο της συμπρωτεύουσας, και πέτυχε την άμεση μετάβαση του ειδικού στη Λάρισα.
Αξίζει να τονιστεί ότι ο κ. Νάνος είχε κατά τον ίδιο τρόπο παρέμβει προ διετίας περίπου, όταν τότε εκτελούσε χρέη αναπληρωτή διοικητή στην 3ηΥΠΕ και διευθέτησε τη μετάβαση αναισθησιολόγου παίδων από τη Θεσσαλονίκη μετά από αίτημα του τότε αναπληρωτή διοικητή του ΓΝΛ, Θεόδωρου Κουτσιανά, προκειμένου να χειρουργηθούν από τον κ. Μάρκου πρόωρα νεογνά στην Παιδοχειρουργική Κλινική! Αυτός ο δρόμος που άνοιξε βοήθησε να χειρουργηθούν στο Γενικό Νοσοκομείο αρκετά νεογνά και βρέφη τα οποία είχαν ανάγκη χειρουργικής αντιμετώπισης.
Με λυμένα όλα τα διαδικαστικά ζητήματα, η ομάδα του γνωστού παιδοχειρουργού, αντιμετώπισε ολοκληρωτικά το πρόβλημα υγείας του βρέφους μετά από εγχείρηση που λόγω του άψογου συντονισμού των συμμετεχόντων ιατρών κράτησε μόλις 19 λεπτά.
Τέσσερις μέρες μετά, το αγοράκι πήρε εξιτήριο και στον επανέλεγχο, που του έγινε την περασμένη Παρασκευή, αποδείχθηκε ότι έχει ξεπεράσει πλήρως το πρόβλημα, έχει ανακτήσει τις δυνάμεις του και τρέφεται κανονικά.
Ανακουφισμένοι δήλωσαν στην «Ε» οι νεαροί γονείς, που ευχαρίστησαν για τη συμβολή τους, τόσο τον παιδοχειρουργό Ανδρέα Μάρκου και την ομάδα του, όσο και τον διοικητή των νοσοκομείων της Λάρισας, Παναγιώτη Νάνο, για την καίρια παρέμβασή του.
Έτσι κι αλλιώς, ο πανέμορφος πιτσιρίκος τους αποδείχθηκε μαχητής και σκληρό καρύδι από νωρίς…
Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ, Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ
Την επέμβαση για την αποκατάσταση της υγείας του νεογέννητου, πραγματοποίησαν, μαζί με τον παιδοχειρουργό Ανδρέα Μάρκου, οι γιατροί Μαρία Μασμανίδου, Γιώργος Καλογιάννης και Χαρίκλεια-Άννα Γιαννούλα.
Μιλώντας στην «Ε» για τη σοβαρότητα της ασθένειας και την καίρια παρέμβαση του διοικητή των νοσοκομείων, ο κ. Μάρκου τόνισε ότι «έχουν χειρουργηθεί στο Νοσοκομείο μας αρκετά νεογέννητα παιδάκια με τη συγκεκριμένη πάθηση και εξήλθαν με πλήρη ίαση. Πριν από λίγες μέρες συνάδελφοι μας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο διέγνωσαν σε ένα νεογέννητο 20 ημερών, το οποίο νοσηλευόταν στην Παιδιατρική κλινική ότι έπασχε από πυλωρική στένωση.
Επειδή στα νεογνά που εκδηλώνεται αυτή η πάθηση ο χρόνος που περνά επιβαρύνει πολύ τη γενική κατάσταση τους και είναι καθοριστικός για την επιβίωση τους (ακόμα και μετά την εγχείρηση) μας κάλεσαν επειγόντως στο Π.Γ.Ν.Λ. προκειμένου να αναλάβουμε την περαιτέρω αντιμετώπισή του. Σε τέτοια περιστατικά τα οποία χρειάζονται εξειδικευμένο αναισθησιολόγο, αντί της διακομιδής τους στη Θεσσαλονίκη καλούμε αυτό τον ειδικό και προσέρχεται στο Νοσοκομείο μας. Αυτή τη φορά για γραφειοκρατικούς λόγους δεν μπορούσε να προσέλθει.
Ενημερώσαμε αμέσως τον διοικητή των Νοσοκομείων της Λάρισας κ. Νάνο ο οποίος επικοινώνησε την ίδια στιγμή με τους εξειδικευμένους αναισθησιολόγους στη Θεσσαλονίκη και σε 5 λεπτά… μας ανακοίνωσε ότι αυτοί είναι στη διάθεση μας και θα προσέλθουν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για να χειρουργηθεί το νεογέννητο. Μετά τη διακομιδή του στην Παιδοχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας αυτό χειρουργήθηκε και αποκαταστάθηκε η βατότητα του πυλωρού δηλαδή του τμήματος που συνδέει το στομάχι με το δωδεκαδάκτυλο του. Τρεις ώρες μετά την εγχείρηση το νεογνό άρχισε να πίνει κανονικά το γάλα του χωρίς κανένα πρόβλημα».
Πηγή: eleftheria.gr