Ακόμη μια μαύρη σελίδα – η πολλοστή τον τελευταίο χρόνο – γράφτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε υποθέσεις που αφορούν μαζικά εγκλήματα. Αυτή τη φορά η χαλαρή νομοθεσία της χώρας για την οπλοκατοχή «χτύπησε» το Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια, όπου τρία άτομα εισέβαλαν στις 11:00 π.μ (τοπική ώρα) στο Inland Regional Center, ένα κτίριο Κοινωνικών Υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες και άνοιξαν πυρ εναντίον των παρευρισκομένων προτού διαφύγουν, αφήνοντας πίσω τους 14 άτομα νεκρά και τουλάχιστον 18 τραυματισμένα, την ώρα που εντός του κτηρίου βρίσκονταν τουλάχιστον 670 υπάλληλοι.
Στο σημείο έφθασαν αμέσως δεκάδες ασθενοφόρα και περιπολικά, ενώ η αστυνομία ασφάλισε το κτίριο και απομάκρυνε από το σημείο τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα σ’ αυτό.
Σύμφωνα με την αστυνομία της περιοχής οι τρεις ένοπλοι ήταν βαριά οπλισμένοι και φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και μάσκες του σκι, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει το μαύρο SUV με το οποίο διέφυγαν οι τρεις ένοπλοι μόλις δύο μίλια μακριά από τον τόπο του εγκλήματος. Ακολούθησε «μάχη» με τους αστυνομικούς να «γαζώνουν» το όχημα και τους δράστες να απαντούν τραυματίζοντας ελαφρά έναν αστυνομικό. Οι δύο εξ αυτών είναι νεκροί από τα πυρά των αστυνομικών, ενώ ο τρίτος κατάφερε να διαφύγει.
Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία νεκρός είναι ο Syed Farrok, 28 ετών και η φιλενάδα του (ίσως και σύζυγός του) Tashfeen Malik, 27 ετών. Και οι δυο είχαν γεννηθεί στις ΗΠΑ και ήταν αμερικανοί πολίτες. Το ζευγάρι αναγνωρίστηκε από την αστυνομία ως τα δύο άτομα που αιματοκύλισαν το κέντρο, ενώ στην επίσημη ενημέρωση οι αρχές του Σαν Μπερναρντίν δήλωσαν πως παραμένει αδιευκρίνιστο εάν στην επίθεση συμμετείχε και τρίτος δράστης. Πάντως ο Farook ήταν εργαζόμενος στις υπηρεσίες Υγείας της χώρας εδώ και πέντε χρόνια, ενώ συμμετείχε σε γιορτή ή σύσκεψη που γινόταν την ώρα εκείνη στο Κέντρο. Κατά τη διάρκεια αυτής της συγκέντρωσης, ο ίδιος ενεπλάκη σε καυγά, αποχώρησε και επανήλθε με το πιστόλι, πυροβολώντας κατά πάντων.
Αναλυτής δήλωσε στο ABC πως επρόκειτο για καλά σχεδιασμένη επίθεση, ενώ επισήμανε πως οι δράστες ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην συλληφθούν, καθώς φορούσαν μάσκες και γάντια για να μην αποκαλυφτούν τα πρόσωπα και τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.
Από την πλευρά του του το FBI δεν έχει αποκλείσει ακόμη την περίπτωση της τρομοκρατικής ενέργειας, αν και διευκρινίζει ότι είναι νωρίς ακόμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων.
Στο κτήριο πάντως βρέθηκε σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του Σαν Μπερναρντίνο εκρηκτικός μηχανισμός που είχαν τοποθετήσει οι οπλοφόροι πριν φύγουν, με τους πυροτεχνουργούς να κάνουν προσπάθειες να αναλύσουν τη δομή του και να τον αφοπλίσουν.
Η αστυνομία βρήκε μέσα στο SUV που χρησιμοποίησαν οι δράστες δύο όπλα AR-15, άκρως επιθετικά ημιαυτόματα τουφέκια, καθώς και δύο πιστόλια. Όσον αφορά τα ημιαυτόματα ξεκίνησαν έρευνες για να διαπιστωθεί αν είναι νόμιμα, από ποιον αγοράστηκαν και από πού.
Οι δραματικές μαρτυρίες από τους ανθρώπους μέσα στο κτίριο
Το περιστατικό έγινε γνωστό στις αρχές από την επικοινωνία των ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο. «Μας πυροβολούν. Είμαι κλειδωμένη σε ένα γραφείο. Προσευχηθείτε για εμάς» έγραψε σε μήνυμα προς τον πατέρα της μια κοπέλα που εργαζόταν μέσα στο κτίριο.
Φωτογραφία από το κινητό του άνδρα που έλαβε μήνυμα από την κόρη του: «Μπαμπά, πυροβολισμοί στη δουλειά μου. Άνθρωποι έχουν δεχθεί πυρά. Στο γραφείο περιμένοντας τους αστυνομικούς να τους πιάσουν. Προσευχηθείτε για εμάς»
Ο Μάρκος Αγκιλέρα μιλώντας στο δίκτυο KABC δήλωσε πως η σύζυγός του εργαζόταν στο κέντρο την ώρα που εισέβαλαν οι δράστες. «Ο δράστης πλησίασε στο γραφείο της και άρχισε να πυροβολεί», δήλωσε ο Αγκιλέρα, προσθέτοντας ότι η σύζυγός του και κάποιοι από τους συναδέλφους της κλειδώθηκαν στο γραφείο της.
«Μου είπε ότι άκουσε πυροβολισμούς, αλλά δεν είχε τη δυνατότητα να δει τίποτα. Μου έστειλε μήνυμα και μου είπε ότι βρισκόταν μέσα ενώ ο ένοπλος πυροβολούσε. Μου είπε ότι με αγαπάει και να πάω εκεί», συμπλήρωσε ο άνδρας.
Όσο οι άνδρες των τοπικών αρχών είχαν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τους ενόπλους, εκατοντάδες είναι οι αναρτήσεις χρηστών του Twitter που εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στα θύματα και τις οικογένειές τους, ενώ καλούν τον κόσμο να προσευχηθεί για το αιματηρό περιστατικό που έχει συγκλονίσει το Σαν Μπερναρντίνο.
Η πρώτη αντίδραση του Ομπάμα
Την πεποίθησή του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να επεξεργαστούν μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα αφορά στον έλεγχο των όπλων, ώστε οι μαζικές εκτελέσεις στη χώρα να μετατραπούν σε «κάτι σπάνιο αντί για κάτι σύνηθες», τόνισε με δηλώσεις του ο Μπαράκ Ομπάμα στον απόηχο του μακελειού στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια.
Μιλώντας στο CBS News λίγες στιγμές μετά το επεισόδιο, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «νόμους κοινής λογικής που θα αφορούν στην ασφάλεια των όπλων» και έκανε έκκληση στους νομοθέτες να περάσουν ένα νόμο που θα αποτρέπει τους πολίτες που βρίσκονται στην μαύρη λίστα των εμπορικών αεροπορικών πτήσεων να αποκτούν με νόμιμο τρόπο όπλα.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια είναι τα κίνητρα των εκτελεστών, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να πάρουμε ώστε να κάνουμε τους Αμερικανούς να αισθάνονται ασφαλέστεροι» τόνισε ο Ομπάμα στη συνέντευξη. «Δεν πρέπει ποτέ να σκεφτούμε ότι αυτό που συμβαίνει είναι φυσιολογικό , διότι αυτό δεν συμβαίνει με την ίδια συχνότητα σε άλλες χώρες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ο Ομπάμα σημείωσε ότι τα μαζικά εγκλήματα δεν έχουν αντίστοιχο πουθενά αλλού στον κόσμο.
Από την πλευρά της η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε: «Αρνούμαι να δεχθώ αυτό που συμβαίνει σαν κάτι κανονικό. Πρέπει να αναλάβουμε δράση για σταματήσουμε την βία των όπλων άμεσα».
Aξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 352 μαζικές επιθέσεις με όπλα στην Αμερική μέσα σε 336 ημέρες, στοιχείο που δείχνει την τεράστια έκταση που έχει πάρει το φαινόμενο στις ΗΠΑ. Η χθεσινή πάντως ήταν η πιο αιματηρή επίθεση στη χώρα μετά το 2012 όταν ένας άντρας σκότωσε 26 παιδιά και ενήλικες σε σχολείο στην πόλη Newtown του Κονέκτικατ.
Πηγή: protothema.gr