Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 22:45
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηνύματα αδιαλλαξίας πριν καν αναχωρήσει ο Χακάν Τσαβούσογλου






Δεν χρειάστηκε καν να ολοκληρωθεί η επίσκεψη στην χώρα μας του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, για να αποτιμηθεί με τρόπο που δικαιώνει όσους εμφανίζονταν εξαρχής επιφυλακτικοί. Και αυτό γιατί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δείχνουν να κινούνται και πάλι στον αστερισμό της (πραγματικής ή προκλητής, αδιάφορο) διγλωσσίας ανάμεσα στο πολιτικό και το στρατιωτικό προσωπικό της γείτονος.

Κύριο ζητούμενο εκατέρωθεν κατά τις επαφές που είχε την Πέμπτη στην Αθήνα ο Τούρκος αντιπρόεδρος, ως προπομπός τρόπον τινά του Ταγίπ Ερντογάν, υποτίθεται ότι ήταν το να εξασφαλιστούν “ήρεμα νερά” μέχρι την αναμενόμενη σε περίπου έναν μήνα έλευση του Τούρκου ηγέτη, ώστε αυτή να εξελιχθεί αποδοτικά και χωρίς αναταράξεις.

Ωστόσο, μέσα στο ίδιο 24ωρο υπήρξε μία υπέρπτηση τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου ΑΒ-412 πάνω από τις δύο νησίδες των Ιμίων καθώς και η έκδοση μίας οργίλης ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τις κοινές ελληνο-αιγυπτιακές ασκήσεις “Μέδουσα 5”.

Ειδικότερα, η υπέρπτηση σημειώθηκε στις 7.59 π.μ. το πρωί της Παρασκευής σε ύψος 30 μέτρων, ενώ στην ευρύτερη περιοχή βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των ελληνικών αρχών, μετά τη βύθιση βάρκας στα ανοιχτά της Λακολίμνου βάρκας με μετανάστες, από την οποία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και αγνοούνται τουλάχιστον άλλοι 8.

Η άσκηση “Μέδουσα-5”, πάλι, η οποία διεξάγεται από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Ρόδου, αποτελεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε από την Πέμπτη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και σχετικό διάβημα προς τον Έλληνα πρεσβευτή, “μονομερή ενέργεια” και “παραβίαση” από ελληνικής πλευράς των προβλέψεων της Συνθήκης των Παρισίων (1947) περί αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων. Καλούνται μάλιστα οι τρίτες χώρες, εν προκειμένω η Αίγυπτος, να μην συμμετέχουν στην παραβίαση αυτή.

Το συμπέρασμα δεν μπορεί παρά να είναι ότι τα όποια φραστικά ανοίγματα δεν αναιρούν τις πάγιες θέσεις της τουρκικής πλευράς, ακόμη και αν είναι τυχαίες χρονικές συμπτώσεις, όπως λ.χ. το ναυάγιο στην Καλόλιμνο, που τις επαναφέρουν στην επιφάνεια.

Με αυτή την έννοια δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι ο Τούρκος αντιπρόεδρος έγινε εντέλει δεκτός όχι από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως είχε προαναγγελθεί και από το πρακτορείο Anadolu, αλλά από τον ομόλογό του Γιάννη Δραγασάκη.

Την επιφύλαξη δικαιολογούσε και το ότι εκκρεμούσε η μετάβαση σήμερα Παρασκευή του κ. Τσαβούσογλου στην Δυτική Θράκη, όπου γεννήθηκε και όπου είχε δράση σε μειονοτικούς κύκλους, προτού βρεθεί να σταδιοδρομεί πολιτικά στη γείτονα.

“Μητέρα πατρίδα” η Τουρκία

Χαρακτηριστικά, σε ομιλία του στο γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του στην περιοχή Γιακά, από την αυτοαποκαλούμενη “Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης”, ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε:

“Η Τουρκία πάντα είναι με το μέρος της μειονότητας και θα συνεχίσει να είναι. Εμείς σαν μητέρα πατρίδα, σαν Τουρκία δεν πρόκειται να σας αφήσουμε μόνους και δεν σας αφήσαμε. (…) Η αντίληψη αυτή δεν ισχύει μόνο για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, αλλά και της Βουλγαρίας, του Κοσόβου, της Μακεδονίας και των Τουρκικών Δημοκρατιών”, είπε ο κ. Τσαβούσογλου σημειώνοντας πως οι ιθύνοντες της γείτονος θεωρούν καθήκον την παρουσία τους στα εδάφη αυτά και προσωπικά και με την πολιτική τους ταυτότητα και μέσω θεσμικών διοργανώσεων.

Ομοίως, σε επίσκεψή του στο μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής, συνοδεία του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, ο κ. Τσαβούσογλου εμφανίσθηκε στο μπαζάρ για την πολυήμερη εκδρομή των μαθητών δηλώνοντας “τα αγοράζω όλα”.

Σημειώνεται ότι πέραν των κυρίων Δραγασάκη και Κοτζιά, ο κ. Τσαβούσογλου είχε συνάντηση με τον (Κωνσταντινουπολίτη την καταγωγή) υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Με αφορμή την ασυνήθιστη αυτή συνάντηση η ΝΔ ζήτησε δια του Γιώργου Κουμουτσάκου ενημέρωση για το περιεχόμενο των σχετικών επαφών.

8