Ο «χρησμός» Τσακαλώτου για το κόμμα και την κοινωνία – Οι αμετακίνητοι και η ανανέωση
Οι προθέσεις του πρωθυπουργού θα φανούν με τις επικείμενες αλλαγές, ο οποίος αναβάλει για λίγα 24ωρα τον ανασχηματισμό, καθότι οι καραμπόλες – και η έλλειψη “πάγκου” για το άνοιγμα στο κέντρο- καθυστερούν τη νέα σύνθεση. Ανώτατη κυβερνητική πηγή συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο της επίσκεψης στην Ιθάκη, έκοψε τη φόρα των κυβερνητικών στελεχών που διέρρεαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα γίνει άμεσα η αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα.
Ο πρωθυπουργός «δεν βιάζεται» λένε πηγές και εκτιμάται πως ένας από τους λόγους αναβολής είναι να γίνουν προσεκτικές κινήσεις, αλλά κυρίως να μην καεί επικοινωνιακά το μήνυμα που έστειλε μέσω του διαγγέλματός του από την Ιθάκη.
Χρησμός Τσακαλώτου για το κόμμα
“Πρωτίστως ξέρουμε ότι δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας χωρίς την κοινωνία δίπλα μας, χωρίς το κόμμα πλαισιωμένο από τους καλύτερους από μας”, είναι η εν λόγω αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου που “άναψε” φωτιές, ενόψει ανασχηματισμού, και έφερε στο προσκήνιο σενάρια για πιθανή μετακίνησή του στο κόμμα. Άλλοι την ερμήνευσαν ως μήνυμα προς τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει βαρύτητα στο κόμμα, να επικεντρωθεί στην κοινωνία επισημαίνοντας ίσως ότι πρέπει να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Πιθανότατα να εκτιμά πως το κόμμα πρέπει να παράγει πολιτική και όχι το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και για αυτό το λόγο να στηρίζει την τοποθέτηση κάποιου προσώπου – κλειδί στο κόμμα.
Επίσης, η άφιξη των Θεσμών, γύρω στις 10 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, θα επαναφέρει στην πραγματικότητα την ελληνική κυβέρνηση, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών καταφθάνουν με στόχο να μείνουν για περίπου εβδομάδα.Στο επίκεντρο τα έσοδα και οι δαπάνες, προκειμένου να δουν αν είναι βιώσιμοι οι στόχοι του προσχεδίου Προϋπολογισμού για το 2019 που θα κατατεθεί 1η Οκτωβρίου και στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινά η πρώτη μεταμνημονιακή διαπραγμάτευση και ίσως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να επιθυμεί την μετακίνησή του, καθότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει φουσκώσει τις προσδοκίες για την επόμενη ημέρα των Μνημονίων. Πηγές εκτιμούν ότι το σενάριο μετακίνησης του κ. Τσακαλώτου έχει λίγες πιθανότητες.
Η «μουρμούρα» στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα δημόσια έχει ήδη ξεκινήσει, ενόψει ανασχηματισμού, αλλά και των εκλογών το 2019. Ενδεικτικό είναι ότι ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, αντέδρασε στις διαρροές για καρατόμησή του από το κόμμα. Μιλώντας στον Real Fm 97,8 απάντησε για τα σενάρια που τον θέλουν να αποχωρεί από τη θέση του γραμματέα και να τον αντικαθιστά ο Πάνος Σκουρλέτης. “Δεν ισχύει τίποτε από όλα αυτά που αναφέρονται ως δημοσιογραφικές εκτιμήσεις. Είμαι ο γραμματέας του κόμματος εκλεγμένος μετά το συνέδριο και υπηρετούμε συλλογικά με όλα τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος τις αποφάσεις του συνεδρίου”, είπε χαρακτηριστικά. Ο Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του είχε φωτογραφίσει τον κ. Ρήγα, λέγοντας αιχμηρά: “Δεν υπάρχουν προσωποπαγείς θέσεις. Τον γραμματέα τον εκλέγει η ΚΕ, τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου την καθορίζει ο πρωθυπουργός. Το βέβαιο είναι ότι θα γίνει ανασχηματισμός”.
Οι αμετακίνητοι και η ανανέωση
Παρά τα σενάρια ο κ. Τσακαλώτος θεωρείται από τους αμετακίνητους, όπως και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς µε τον αναπληρωτή του Γιώργο Κατρούγκαλο, Αµυνας Πάνος Καµµένος, όπως και ο αναπληρωτής Φώτης Κουβέλης, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου µε την αναπληρώτριά της Θεανώ Φωτίου (όχι όµως και ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος), αλλά και οι υπουργοί ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Ναυτιλίας Πάνος Κουρουµπλής, Υγείας Ανδρέας Ξανθός και Τουρισµού Ελενα Κουντουρά.
Ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει ευκαιρίες σε νέα στελέχη και βουλευτές, αλλά και να αναβαθµίσει κάποιους αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς που έχουν δείξει δυνατότητες ανέλιξης. Μεταξύ αυτών και πέραν του κ. Χαρίτση είναι οι Στέργιος Πιτσιόρλας, Νεκτάριος Σαντορινιός, Θάνος Ηλιόπουλος κ.ά. Επίσης, εκτός του κ. Ζαχαριάδη και της κυρίας Σβίγκου, υποψήφιοι για το νέο σχήµα είναι βουλευτές όπως ο Θέµης Μουµουλίδης (για το υπουργείο Πολιτισµού), ο Κώστας ∆ουζίνας, αλλά και στελέχη όπως ο Χρήστος Στάικος (για θέση στο υπουργείο Οικονοµίας και Ανάπτυξης), ενώ σε περίπτωση που προκύψει κενό στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης υποψηφιότητα θέτει και ο Μιχάλης Καλογήρου. Κανείς δεν ξέρει ακόµη αν θα επιστρέψουν στην κυβέρνηση επιφανή στελέχη όπως οι κύριοι Νίκος Φίλης, Νίκος Ξυδάκης κ.ά.