Η κατάσχεση εργατικής κατοικίας δεν επιτρέπεται σύμφωνα με όσα επισημαίνει με ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ-τέως ΟΕΕ -τέως ΟΕΚ.
Στην ίδια ανακοίνωση με αφορμή την είδηση για τον πλειστηριασμό 8 εργατικών κατοικιών στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, επισημαίνεται ότι ο Άρειος Πάγος με την απόφαση 570/2015 έχει ήδη τελεσιδίκως αποφασίσει ότι απαγορεύεται η κατάσχεση ακινήτου που αγοράσθηκε ή ανεγέρθηκε κατά τις διατάξεις χορήγησης των στεγαστικών προγραμμάτων δανείου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, εφόσον δεν έχει εξοφληθεί.
Επιπροσθέτως, επισημαίνεται ότι αν το δικαστήριο προχωρήσει στη κατάσχεση εργατικής κατοικίας, τότε είναι άκυρη.
Το απόσπασμα της απόφασης αναφέρει:
“α) απαγορεύεται η διάθεση με αναγκαστική εκτέλεση ακινήτου που αγοράστηκε ή ανεγέρθηκε, κατά τις διατάξεις χορήγησης των στεγαστικών προγραμμάτων δανείου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας,
β) τυχόν επιβολή της κατάσχεσης ως ανωτέρω είναι άκυρη και
γ) σε περίπτωση διαθέσεως του ακινήτου με αναγκαστικό πλειστηριασμό και αν ακόμη αυτός παραμείνει έγκυρος, ως διαδικαστική πράξη, επειδή είναι ανίσχυρος και ανενεργής ως δικαιοπραξία διαθέσεως του ουσιαστικού δικαίου, δεν επιφέρει μεταβίβαση της κυριότητας επί του πλειστηριασθέντος στον υπερθεματιστή”.
Συνεχίζοντας η απόφαση αναφέρει ότι :
“Η απαγόρευση της κατασχέσεως, η οποία αν επιβληθεί είναι άκυρη, ισχύει αθροιστικώς, μέχρι την πλήρη εξόφληση του δανείου, αλλά και σε κάθε περίπτωση, δηλαδή και αν έχει εξοφληθεί το δάνειο και επί μία δεκαετία από τη λήψη του δανείου. Επομένως για τη δυνατότητα της κατασχέσεως απαιτείται η πλήρης εξόφληση του δανείου και η πάροδος δεκαετίας από τη λήψη του δανείου, με συνέπεια η έλλειψη της μιας από τις ανωτέρω προϋποθέσεις να αποκλείει την κατάσχεση. Έτσι σε περίπτωση διαθέσεως του ακινήτου με αναγκαστικό πλειστηριασμό και αν ακόμη αυτός παραμείνει έγκυρος, ως διαδικαστική πράξη, αφού είναι ανίσχυρος και ανενεργής ως δικαιοπραξία διαθέσεως του ουσιαστικού δικαίου δεν επιφέρει μεταβίβαση της κυριότητας επί του πλειστηριασθέντος στον υπερθεματιστή (ΟλΑΠ 1688/1983).”
Όσον αφορά τις εργατικές κατοικίες που έχουν κατασκευασθεί από τον ΟΕΚ συνεχίζει να ισχύει η παρ.13, του άρθρου 6 του Ν.Δ 775/1964 “περί κωδικοποιήσεως διατάξεων περί λαϊκής κατοικίας”, η οποία ορίζει ότι :
“υφισταμένης υποθήκης πάσα απαλλοτρίωσις του ακινήτου είναι άκυρος, επιτρεπομένης μόνο της μεταβιβάσεως λόγω προικός υπέρ κατιόντων ή αδελφών”.
“Ο ΟΑΕΔ σαν καθολικός διάδοχος του ΟΕΚ θα πρέπει να εκπονήσει νέα στεγαστικά προγράμματα ώστε να βοηθήσει τους συμπολίτες μας που διαβιούν σε συνθήκες εξαθλίωσης, εκταμιεύοντας τα αποθεματικά ύψους άνω των 330 εκ. που έχει αποταμιεύσει στην ΤτΕ εδώ και τέσσερα χρόνια. Είναι ανάλγητο να μένουμε απαθείς στη φτώχεια και στη δυστυχία των συμπολιτών μας, των οποίων η εισφορά έχει δημιουργήσει αυτά τα αποθεματικά”, σημειώνεται από το σύλλογο εργαζομένων.