«Εάν η ελάφρυνση Χρέους εξακολουθεί να εξαρτάται από όρους και προϋποθέσεις (conditionality) το 2019, τότε αυτό δεν καλύπτει τις ανάγκες του Ταμείου”, δηλώνει ορθά- κοφτά αξιωματούχος που γνωρίζει τις θέσεις του ΔΝΤ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες περί διαφαινόμενου αδιεξόδου.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup, πέρα από τις συζητήσεις που μπορούν να γίνουν και τις αποφάσεις που μπορεί να ληφθούν το 2018 για την αντιμετώπιση του προβλήματος μεσοπρόθεσμα, για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του ζητήματος (longterm) επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι, αφού οι Ευρωπαίοι απλώς και μόνο δεσμεύονται να δουν το θέμα “εάν χρειάζεται” (if necessary). Ωστόσο αυτή η δήλωση δεν είναι αρκετή για το ΔΝΤ, όπως αναφέρουν πηγές στο πρακτορείο ΜΝΙ.
Το Ταμείο επιμένει ότι πρέπει να υπάρχει ένας αυτόματος μηχανισμός για την μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του Χρέους κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αποδεχθεί επιλογές των Ευρωπαίων που θα συνδέουν την αντιμετώπιση του προβλήματος με περισσότερες μεταρρυθμίσεις και μέτρα, όπως φαίνεται ότι επιδιώκει κυρίως το Βερολίνο. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τη λογική του Ταμείου, ενώ η Ελλάδα θα παρέμενε σε πρόγραμμα, οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα δεσμεύονταν επί συγκεκριμένων αποφάσεων. Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό το Ταμείο επιμένει σε έναν αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης, που θα συνδέεται για παράδειγμα με τη δυναμική του ΑΕΠ.
Τι μπορεί να σημαίνει, όμως, αυτή η στάση του ΔΝΤ για την εκταμίευση της δόσης, με δεδομένο ότι το Βερολίνο κι άλλες χώρες- δορυφόροι ούτε καν συζητούν το ενδεχόμενο εντός τέτοιου μηχανισμού ελάφρυνσης του Χρέους; Μετά από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, ήδη κερδίζει έδαφος το σενάριο που προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι θα εκταμιεύσουν δόση, μεταθέτοντας για το Φθινόπωρο τις συζητήσεις για το Χρέος, οπότε τότε θα μπορούσε να αποφασίσει το Ταμείο αν θα συμμετέχει ή όχι στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα, όμως, με το ΜΝΙ αλλά και ευρωπαϊκές πηγές, ένα τέτοιο σενάριο θα δυσκολέψει πολιτικά τη Γερμανία, τη Φινλανδία και τη Σλοβακία, που πρέπει να περάσουν από τα Κοινοβούλια τους την έγκριση της εκταμίευσης, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ και ήδη παρατηρείται εκνευρισμός μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΜΝΙ, ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Ντένις Κόλμπεργκ, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι “πολλοί υπουργοί θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Για μας δεν υφίσταται τέτοια ερώτηση (σ.σ. για εκταμίευση χωρίς συμμετοχή του Ταμείου). Ο υπουργός (σ.σ. ο Β. Σόιμπλε) είναι πεπεισμένος ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση το Μάιο, όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς εικασίες”.