Πλήγμα για την ανοδική πορεία της επιχειρηματικότητας στη Μαγνησία το 2017 φαίνεται ότι αποτέλεσαν ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος και οι άλλες φορολογικές υποχρεώσεις που έδεσαν τα χέρια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων το τελευταίο πεντάμηνο του περασμένου έτους.
Η μείωση στα λουκέτα, ύψους 12,85%, που κατέγραφαν τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, έπεσε τελικά στο τέλος του έτους στο 9,8%. Εμπόριο και μεταποίηση μέτρησαν για πολλοστή φορά απώλειες, αν και το περασμένο έτος, για πρώτη φορά μετά από οχτώ χρόνια συνεχούς ύφεσης, τα λουκέτα άρχισαν να συγκρατούνται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να αποτολμούν νέες επαγγελματικές δραστηριοποιήσεις.
Το περασμένο έτος το Επιμελητήριο Μαγνησίας μέτρησε συνολικά 840 εγγραφές καινούργιων επιχειρήσεων και 765 διαγραφές. Ενώ μέχρι και το πρώτο εξάμηνο τουλάχιστον εβδομήντα πέντε επιχειρηματίες κατά μέσο όρο κάθε μήνα προχωρούσαν σε έναρξη δραστηριοτήτων, τα βήματα στην επιχειρηματικότητα που ακολούθησαν, άρχισαν σιγά σιγά να είναι πιο συγκρατημένα και επηρέασαν την πορεία της συνολικής χρονιάς, η οποία πάντως κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο, σε σχέση με τις εγγραφές και διαγραφές των επιχειρήσεων, και να κάνει τη διαφορά που ανέμενε ο επιχειρηματικός κόσμος.
Ο γενικός γραμματέας του Επιμελητήριου Μαγνησίας Βασίλης Ζαχείλας λέει ότι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα ιδιαίτερα στο τελευταίο τετράμηνο του 2017. «Οι τελευταίοι μήνες του χρόνου δεν έδειξαν σταθεροποίηση της πορείας των επιχειρήσεων αλλά ελαφρά μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2016. «Ο λόγος ήταν ότι αρχίσαμε να πληρώνουμε τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ οι επαγγελματίες επιβαρύνονταν ταυτόχρονα και με μία σειρά άλλων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων» ανέφερε.
Οι απώλειες
Τη χειρότερη τελικά πορεία κατέγραψαν το εμπόριο και η μεταποίηση. Ενώ ο τουρισμός και οι υπηρεσίες κατάφεραν να έχουν μία θετική πορεία, οι προαναφερόμενοι τομείς είδαν τους κλάδους τους να συρρικνώνονται και περαιτέρω. Συγκεκριμένα, το εμπόριο καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 είχε 215 ενάρξεις επιχειρηματικής δραστηριότητας και 245 διαγραφές, ενώ η μεταποίηση είχε 46 εγγραφές νέων επιχειρήσεων και 55 διαγραφές. Αντίθετα, ο τουρισμός είχε 82 εγγραφές επιχειρήσεων και 70 διαγραφές, ενώ οι υπηρεσίες είχαν 497 εγγραφές επιχειρήσεων και 395 διαγραφές.
Ερωτηθείς σχετικώς με την αρνητική πορεία του εμπορίου και της μεταποίησης, ο κ. Ζαχείλας αποδίδει αυτή την εικόνα στη μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτικού κοινού. «Αν λάβουμε υπόψη τα στοιχεία της Εθνικής Στατικής Υπηρεσίας του 2016, η μείωση της κατανάλωσης σε όλα τα είδη σε σχέση με το 2010, που λαμβάνεται σαν ένα έτος βάσης-σύγκρισης, μειώθηκε στο 26,5%. Το ποσοστό αυτό διορθώθηκε το 2017 και ανήλθε στο 25% καταγράφοντας αύξηση ύψους 1,5%.
Εφόσον λοιπόν έχουμε μείωση της αύξησης στη ζήτηση των προϊόντων δεν μπορούμε να έχουμε θετικά πρόσημα στο εμπόριο όσο και τη μεταποίηση. Βεβαίως, σε αυτήν την εικόνα έχει έχουν συντελέσει και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος, ο οποίος δραστηριοποιείται σε ένα άκρως ασφυκτικό από φορολογικής άποψης περιβάλλον. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται με τα χέρια δεμένα λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Το Υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί να δημιουργήσει τον ακατάσχετο λογαριασμό που έχουν τόσο ανάγκη οι επιχειρηματίες, και το διατυπώνουν αυτό με κάθε τρόπο εδώ και χρόνια, σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Οι κερδισμένοι της χρονιάς
Υπηρεσίες και τουρισμός πέτυχαν το 2017 να αλλάξουν την πορεία της επιχειρηματικότητας σε όλους τους τομείς. Ειδικά, οι υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά το ένα τέταρτο σε σχέση με τις διαγραφές στον κλάδο. Ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας λέει ότι «τα τελευταία είκοσι χρόνια υπάρχει μία αλλαγή δομής στον χώρο όλων των ελεύθερων επαγγελμάτων. Μειώνεται δραματικά η μεταποίηση των προϊόντων, ενώ αυξάνονται οι εισαγωγές από χώρες με χαμηλότερο κόστος παραγωγής, και κατά συνέπεια αυξάνονται και τα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες».
Οσον αφορά στον τουρισμό, ο κ. Ζαχείλας τονίζει ότι η ανοδική πορεία είναι αποτέλεσμα της αύξησης των τουριστών και του εισερχόμενου τουριστικού προϊόντος. «Όλων των ειδών τα καταλύματα παρουσιάζουν μία μορφή ανάπτυξης. Ο τουρισμός συμβάλλει και στην περαιτέρω ενδυνάμωση των τουριστικών υπηρεσιών» προσθέτει.
Ετος σταθεροποίησης των λουκέτων το 2017
Λαμβάνοντας υπόψη την πορεία όλων των τομέων, ο κ. Ζαχείλας λέει ότι το 2017 ήταν ένα έτος σταθεροποίησης για την επιχειρηματικότητα. «Δυστυχώς, η σαφής τάση που υπήρχε για ανοδική πορεία ανακόπηκε τους τελευταίους μήνες και τελικά το 2017 έκλεισε με θετικό πρόσημο λόγω της καλής εικόνας που υπήρχε στο πρώτο οκτάμηνο, με τον τζίρο των καταστημάτων να είναι αυξημένος κατά 1,5% σε σχέση με το 2016» καταλήγει.
ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ