Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025 14:12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο Μνημόνιο: Νωρίτερα η μείωση αφορολόγητου, πλειστηριασμοί και από την εφορία






Τις πρόσθετες δεσμεύσεις της κυβέρνησης καθώς και αυτές που επαναλαμβάνονται περιλαμβάνουν οι 49 σελίδες του αναθεωρημένου μνημονίου που αποκάλυψε την Κυριακή η «Καθημερινή».

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της 82 βασικά παραδοτέα (key deliverables) για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση αφού πρώτα ολοκληρώσει τα 70 και πλέον προαπαιτούμενα (prior actions) που εκκρεμούν για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Συνολικά εκκρεμούν περισσότερες από 150 δράσεις για να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα και να ανοίξει το δρόμο για το επόμενο.

Διότι την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 στο κείμενο που συνομολόγησε με τους Θεσμούς περιλαμβάνεται κανονικά η ψηφισμένη από τη Βουλή μείωση των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σελίδα 5 του κειμένου, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι τον Μάιο του 2018 θα φέρει νωρίτερα (από το 2019 αντί για το 2020) τη μείωση αφορολόγητου «αν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και τις Ελληνικές αρχές» διαπιστώσουν ότι απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και από την εφορία

Πέρα από τη συνέχιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων για τα χρέη προς τις τράπεζες η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση «για την επέκταση του μηχανισμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (e-auctions) και στους πλειστηριασμούς που γίνονται από τις φορολογικές αρχές» (σελ. 6).

Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη κατοικία θα βγαίνει ηλεκτρονικά στο σφυρί και για χρέη προς την εφορία. Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση δέχτηκε να αλλάξει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και να ξεκινήσουν πλειστηριασμοί και για χρέη προς το Δημόσιο στην εμπορική τιμή, όπως προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας για τις άλλες οφειλές.

Στο κείμενο γίνεται επίσης σαφής μνεία στην πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ και στην ανάγκη να ξεκολλήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνικό, ΔΕΣΦΑ κλπ.). Όσον αφορά στην πολυσυζητημένη Αναπτυξιακή Τράπεζα στο μνημόνιο τονίζεται ότι «δεν θα δέχεται καταθέσεις από το κοινό ούτε θα συμμετέχει σε απευθείας δανεισμό».

Στο φως το τρικ με το μέρισμα

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο αποκαλύπτει ότι:

-Το «κοινωνικό μέρισμα» προέκυψε επειδή η κυβέρνηση δεν έδωσε μέσα στο 2017 στους οικονομικά αδύναμους όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός και το Μνημόνιο ως κονδύλια για Κοινωνικές δαπάνες (underspending)

-Από την υπερβάλλουσα λιτότητα στην οποία υπέβαλε την χώρα το 2017, η κυβέρνηση κρατάει «κάβα» τουλάχιστον 900 εκατομμύρια σαν «μαξιλάρι ασφαλείας» για το 2018, προνοώντας για την περίπτωση που τον Απρίλιο η Eurostat ανακοινώσει ότι τελικά το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος ήταν μικρότερο.

-Τον Μάιο του 2018 η κυβέρνηση θα καταθέσει νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεσμευμένη για την περίοδο 2019-2022 που θα συγκρατεί τις κρατικές δαπάνες στα όρια που προβλέπει η συμφωνία με τον ESM και θα επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5% του ΑΕΠ ετησίως.

– Εκτός από την λήψη από το 2019 των φορολογικών μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί για το 2020 (μείωση αφορολογήτου κλπ.) το αναθεωρημένο Μνημόνιο προβλέπει και ότι οι θεσμοί θα αποφασίσουν αν τελικώς τα ψηφισμένα από τη Βουλή «αντίμετρα» θα ισχύσουν και σε ποιο βαθμό.

Προαπαιτούμενα μέτρα φορολογικής πολιτικής

Στα φορολογικά, μεταξύ άλλων συμφωνήθηκαν τα εξής:

1.  Μείωση στα πρόστιμα που επιβάλλονται στο πλαίσιο ελέγχου, λαμβάνοντας υπόψη και τη συνεργασία του φορολογούμενου.

2.  Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου ορίου ΦΠΑ.

3.  Ευθυγράμμιση του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων Εισόδου (ΚΕΔΕ) με τις διατάξεις για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς που προβλέπονται από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

4. Να αλλάξουν οι φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων και να καταργηθούν εκείνες που θεωρούνται «αναποτελεσματικές ή άδικες».

5.  Να επανεξεταστεί το προνομιακό καθεστώς φορολόγησης στη ναυτιλία με βάση τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

6.  Να εξαλειφθούν τις εξαιρέσεις από τον ΦΠΑ.

7.  Επέκταση του μηχανισμού ηλεκτρονικών δημοπρασιών σε πλειστηριασμούς από τις φορολογικές αρχές. Η ΑΑΔΕ θα θα ξεκινήσει δημοπρασίες ηλεκτρονικών δημοπρασιών και, εάν χρειαστεί, θα αλλάξει νομικές ή διαδικαστικές διατάξεις της αρμοδιότητός της, έως τον Απρίλιο του 2018 (βασικό παραδοτέο).

8.  Αναθεώρηση του συστήματος τεκμαρτών εισοδημάτων του Κώδικα Φορολογίας.

Επίσης:

– Μέχρι τον Μάρτιο του 2018 θα ψηφιστεί η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς

– Μέχρι τον Μάιο του 2018 (βασικό παραδοτέο), οι αρχές θα αλλάξουν τους φορολογικούς συντελεστές και θα διευρύνουν τη φορολογική βάση του ΕΝΦΙΑ εάν είναι απαραίτητο, ώστε να διασφαλίζεται ο στόχος των εσόδων από τον Φόρο Ακινήτων (βεβαίωση φόρων 3,3 δισ. και είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ)  προκειμένου να εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

– Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα έως τον Απρίλιο 2018 και θα εγκρίνει νομοθεσία εάν χρειαστεί μέχρι το Μάιο του 2018.

– Η ΑΑΔΕ θα στελεχωθεί με νέους ελεγκτές και θα ισχύσει νέο σύστημα αμοιβών και εξέλιξης των στελεχών της.

Ιδιωτικοποιήσεις με στόχο έσοδα 2,7 δισ. ευρώ το 2018

Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων η λίστα είναι συγκεκριμένη και περιλαμβάνει:

1. Ολοκλήρωση της πώλησης του Ελληνικού

2. Πώληση του 30% του «Ελευθέριος Βενιζέλος»

3. Πώληση του 65% της ΔΕΠΑ

4. Πώληση του 5% του ΟΤΕ (ως τον Μάρτιο 2018).

5.  Μέχρι τον Μάρτιο 2018 θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ

6.  Μέχρι Ιούνιο του 2018, θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός πώλησης ή άλλης μορφής ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ, υπό την προϋπόθεση ότι θα παράγει τουλάχιστον ισοδύναμα οικονομικά οφέλη σε σχέση με την πώληση.

7.  Πώληση ΟΛΘ: θα ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Απριλίου 2018.

8.   Πώληση ΔΕΣΦΑ: η διαδικασία επιλογής του πλειοδότη επενδυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο του 2018.

9.   Εγνατία Οδός: οι υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Οικονομικών θα εκδώσουν Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τη νέα πολιτική τιμολόγησης των διοδίων με μορφή που συμφωνήθηκε με το ΤΑΙΠΕΔ (ως τον Απρίλιο του 2018). Παράλληλα το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τη φάση των δεσμευτικών προσφορών (ως τον Μάρτιο του 2018).

 

 

Πηγή: protothema.gr