Να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο Φεβρουάριο συμφώνησαν Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ στη Μάλτα επιβεβαιώνοντας έτσι το τελεσίγραφο που έχουν δώσει οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες Τσίπρας και Μέρκελ συζήτησαν και για τα ελληνοτουρκικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο να ενημερώνει τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις συνομιλίες της με την τουρκική ηγεσία ενώ στη συζήτηση τέθηκαν θέματα που αφορούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, το προσφυγικό και το Κυπριακό, που συζητήθηκαν στο πλαίσιο των ευρύτερων ευρωτουρκικών σχέσεων.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωσή του στις συνομιλίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και στη σημασία της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προκλητικές διεκδικήσεις και ενέργειές της στο Αιγαίο υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει αργότερα συνάντηση και με τους Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε μια προσπάθεια να συνεχίσει την πολιτική διαπραγμάτευση προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση ενόψει του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Η ελληνική κυβέρνηση αναζητά τρόπο να κερδίσει χρόνο, ώστε ακόμη και σοβαρές υποχωρήσεις στην τωρινή διαπραγμάτευση με τους δανειστές να καταφέρει να επωφεληθεί από το ενδεχόμενο πολιτικής αλλαγής στο Βερολίνο, παρατηρώντας και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν άνοδο στους Σοσιαλδημοκράτες του SPD.
Η άφιξη του Αλέξη Τσίπρα πριν τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ
Από την πλευρά τους Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις δηλώσεις τους κατά την άφιξή της στο χώρο της συνόδου κορυφής ασχολήθηκαν κυρίως με το θέμα του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις πιέσεις που ασκεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερωτηθείς εάν νιώθει να απειλείται ότι το νέο Αμερικανό πρόεδρο απάντησε «όχι, δεν νιώθω να απειλούμαι, αλλά νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο για εξηγήσεις. Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι η νέα κυβέρνηση δεν γνωρίζει λεπτομερώς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά στην Ευρώπη οι λεπτομέρειες έχουν σημασία».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ τόνισε ότι «αυτά που κάνει δεν συμφωνούν με τις δικές μου πολιτικές, δεν συμμερίζομαι τις αξίες αυτές (…) Η Αμερική είναι εταίρος της Ευρώπης, αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι η Αμερική χρειάζεται την Ευρώπη».
Η Άνγκελα Μέρκελ, τέλος, απηύθυνε έκκληση έκκληση για ενότητα στην Ευρώπη. «Η Ευρώπη κρατά την τύχη της στα χέρια της. Όσο πιο ξεκάθαροι είμαστε για το πώς προσδιορίζουμε τον ρόλο μας στον κόσμο, τόσο καλύτερα μπορούμε να φροντίσουμε τις διαταλαντικές μας σχέσεις» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Πηγή: protothema.gr