«(…) Φυσικά υπήρχαν στιγμές προβληματισμού, αλλά την ημέρα της συμφωνίας όλα τα διλήμματα εξαφανίστηκαν. Στις Πρέσπες και οι δύο αντιπροσωπείες μοιράστηκαν τη συναίσθηση του ιστορικού βάρους της στιγμής. Γιατί ήταν προφανές πως αυτό που κάναμε ήταν μεγαλύτερο από εμάς (…) Όλα τα επιχειρήματα συνηγορούν στο ότι η συμφωνία ήταν πατριωτική και επωφελής τόσο για τη “Μακεδονία” όσο και για την Ελλάδα, αλλά και συνολικά για την περιοχή. Είναι καλύτερο να επενδύεις πολιτικό κεφάλαιο σήμερα, να διασφαλίζεις ένα μακροπρόθεσμο μέλλον για όλους, να αφαιρείς ένα δυσβάσταχτο φάρος, από το να χρησιμοποιείς το πρόβλημα για βραχυπρόθεσμους σχεδιασμούς».
Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Σκόπια, λέγοντας ότι «το γεγονός ότι η αντιπολίτευση, στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, «επιτίθενται» στη Συμφωνία των Πρεσπών χρησιμοποιώντας την ίδια σχεδόν ρητορική, καταδεικνύει ότι η συμβιβαστική λύση για το περίπλοκο αυτό ζήτημα είναι καλή και ισορροπημένη». Πρόσθεσε, δε, ότι με την Συμφωνία «δοκιμάζεται και η ωριμότητα των δύο λαών».
Ο ίδιος εκτιμά πως με τη συμφωνία καλύπτεται το θέμα της ταυτότητας. «Παρά την πολυπλοκότητα του θέματος, πραγματικά πιστεύω πως με τον επιπρόσθετο γεωγραφικό προσδιορισμό, και άλλες προβλέψεις αναφορικά με την ιθαγένεια, τη γλώσσα και με το άρθρο 7, η ταυτότητα μας δεν έχει χαθεί. Κανένας δεν θα εμπλέκεται στα εσωτερικά του γείτονα. Το αντίθετο, δημιουργείται προοπτική για τις επόμενες γενιές», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της πΓΔΜ εκτιμά επίσης ότι σε μερικά χρόνια, με δίκαιη πολιτική και ανοιχτή επικοινωνία, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των δύο χωρών θα διερωτάται «γιατί δεν το κάναμε αυτό νωρίτερα;». «Με τη Συμφωνία των Πρεσπών», τονίζει ο Ντιμιτρόφ, «δημιουργούνται δυνατότητες, μετά από πολλά χρόνια, να ξεκινήσει διάλογος πάνω σε πραγματικά ζητήματα και προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και των δύο χωρών».
Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε σίγουρος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα εφαρμοστεί πλήρως και θεωρεί ότι η ευθύνη για την τύχη της Συμφωνίας με την Αθήνα, τώρα πλέον, βρίσκεται στα χέρια του Κοινοβουλίου, όπου η εξασφάλιση της πολιτικής στήριξης για την Συμφωνία αποτελεί πραγματική πρόκληση.
Πηγή: newpost