Ενάμιση χρόνο μετά τον εντοπισμό του πτώματος του Βαγγέλη Γιακουμάκη σε βάλτο κοντά στη Γαλακτοκομική Σχολή, ξεκινά σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων η δίκη για την υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο.
Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι περισσότεροι από τους μάρτυρες που έχουν κληθεί να καταθέσουν από την Κρήτη, την Αθήνα και άλλες περιοχές της Ελλάδας, βρίσκονται από χθες (Τετάρτη) στα Γιάννενα. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν λάβει κλήση είναι οι γονείς του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο σπουδαστής της Γαλακτοκομικής Σχολής Νίκος Δάβρής, η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα, ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», καθηγητές και η γραμματέας της Σχολής.
Η δίκη αφορά στις ευθύνες της διεύθυνσης της Γαλακτοκομικής Σχολής.
Κατηγορούμενοι είναι ο πρώην διευθυντής της Σχολής, η υπεύθυνη της Εστίας και ο πρώην υπουργός και βουλευτής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.
Οι δύο πρώτοι κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος και ο τρίτος για το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος. Καλά διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι θεωρείται πολύ πιθανόν η δίκη είτε να αναβληθεί είτε να διακοπεί. Και αυτό διότι ο συνήγορος του πρώην διευθυντή της Σχολής πρέπει να παραστεί σε άλλη δίκη στη Θεσσαλονίκη, οπότε αναμένεται να ζητήσει διακοπή. Εκτός αυτού, όμως, η υπόθεση του Βαγγέλη βρίσκεται στον αριθμό 30 του πινακίου, γεγονός που σημαίνει ότι προηγούνται 29 δίκες μέχρι η έδρα να εκφωνήσει την υπόθεση.
Αρκετοί από τους μάρτυρες που θα παραστούν έχουν δώσει προανακριτικά καταθέσεις-«φωτιά», οι οποίες αποκαλύπτονται από τον «ΕΤ». Η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη, κ. Μαρία Φρονιμάκη, είχε αναφέρει ότι «όταν ανέβηκα στα Ιωάννινα μετά την εξαφάνιση του παιδιού μου ο διευθυντής μου ανέφερε ότι ασκήθηκαν παρεμβάσεις και ότι πιέστηκε ο ίδιος για να μην αποβάλλει αυτούς που πείραζαν τον Βαγγέλη. Ο ίδιος ο διευθυντής μου ανακοίνωσε ότι είχε και ο ίδιος πρόβλημα με αυτά τα παιδιά και προσπάθησε να τα διώξει αλλά δέχθηκε παρεμβάσεις».
Ο μάρτυρας, Νίκος Δάβρης, ήταν ένας από τους ελάχιστους σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής που βρήκε το θάρρος να καταγγείλει στη διεύθυνση τα όσα βίωνε ο Γιακουμάκης.
«Τέσσερις μήνες αφότου γνώρισα τον Βαγγέλη, είδα πλέον ένα Βαγγέλη που έσβηνε. Όταν λέω έσβηνε εννοώ ότι έχανε το λαμπερό του χαρακτήρα και το γέλιο του (…) Ρωτώντας έμαθα ότι συγκεκριμένα πέντε άτομα του έκαναν καψώνια και αυτός ήταν ο λόγος που είχε αλλάξει η συμπεριφορά του. Είχα ακούσει ότι τον έκλειναν στην ντουλάπα και του λέγανε ‘είσαι τζουκ-μποξ, τραγούδα για να βγεις’. (…) Μία μέρα όμως μίλησα με ένα συγκεκριμένο άτομο που γνώριζα καλύτερα και με αυτά που μου είπε ότι τράβαγε ο Βαγγέλης κατέβηκα αμέσως κάτω στηνυπεύθυνη της Εστίας και της είπα ‘πάνω στην εστία είναι ένα παιδί που το βασανίζουνε και αν δεν το προσέξετε θα το χτυπήσουν πολύ σοβαρά, ακόμα και θα το σκοτώσουν», είχε αναφέρει.
Τι λένε οι κατηγορούμενοι
Από τη δική του πλευρά ο τότε διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων σε παλιότερη κατάθεσή του παραδέχτηκε ότι δεν ενημέρωσε την κεντρική διοίκηση του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» για τα όσα συνέβαιναν στη Σχολή, ότι δεν απέβαλλε έναν από τους Κρητικούς που πρωταγωνιστούσε στα επεισόδια από δικό του λάθος, ενώ αρνείται ότι οποιαδήποτε απόφασή του επηρεάστηκε από πολιτική παρέμβαση.
«Δεν ενημερώθηκε η κεντρική διοίκηση γιατί δεν θεωρήθηκε σημαντικό το γεγονός. Δεν είχα καμία ενημέρωση για το γεγονός ότι το παιδί εμφανιζόταν με μώλωπες στα αυτιά (…) Δεν επιβλήθηκε καμία ποινή στον… (αναφέρεται όνομα κατηγορουμένου) από δικό μου λάθος γιατί είχε τελειώσει τις σπουδές του αλλά έκρινα ότι δεν έπρεπε να του παραδώσω το πτυχίο πριν εξοφλήσει το ποσό που αντιστοιχούσε στις ζημιές που είχε προκαλέσει. Θέλω να συμπληρώσω ότι καμία απόφασή μου δεν επηρεάστηκε από πολιτική παρέμβαση».
Διαφορετική ήταν η κατάθεση της υπεύθυνης της Εστίας και συνεργάτιδάς του:
«Εμένα προσωπικά με σοκάρισε η αναφορά στο επεισόδιο του Βαγγέλη με τη ντουλάπα. Το όλο θέμα είχε συζητηθεί με τον διευθυντή και όταν ο Βαγγέλης γύρισε από την Κρήτη τον ρώτησα αν τον πειράζουν στην Εστία. Ο ίδιος μου απάντησε ότι κάνουνε πλάκα (…) Κατά τη διαδικασία το πειθαρχικού ελέγχου του Συλλόγου των διδασκόντων που αφορούσε στο θέμα των ζημιών στη Σχολή πληροφορήθηκα ότι έγιναν πολιτικές παρεμβάσεις για να μην αποβληθούν οι μαθητές αλλά το γεγονός αυτό δεν επηρέασε τη θέση μου και τελικά οι μαθητές αποβλήθηκαν από τα μαθήματα».
πηγή: thetoc.gr