Ανελέητο σφυροκόπημα στις άθλιες μεθοδεύσεις για την εξαπάτηση των πολιτών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα από τον Δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, με αφορμή έγγραφο υπηρεσιακού παράγοντα του υπουργείου Περιβάλλοντος, που παραμονή του συλλαλητηρίου κατά της καύσης εναλλακτικών καυσίμων (SRF) από την ΑΓΕΤ «γνωμάτευσε» ότι η κατασκευή εργοστασίου από το Δήμο Βόλου δεν συνάδει με τον Εθνικό Σχεδιασμό για την Διαχείριση των Απορριμμάτων (!)που προτείνει ο δήμος να γίνει στο ΧΥΤΑ.
Σε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο τόνισε ότι η ΜΠΕ που κατατέθηκε είναι πανομοιότυπη με αυτές στο Σακαραμαγκά και στο Σχιστό της Περιφέρειας Αττικής, δηλαδή της Ρένας Δούρου που εγκρίθηκαν και φυσικά συνάδουν με τον Εθνικό Σχεδιασμό για την Διαχείριση των Απορριμμάτων και σημείωσε ότι πίσω από αυτή τη γνωμοδότηση υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα και όλα έγιναν γρήγορα ενόψει του αυριανού συλλαλητηρίου κατά της καύσης απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ, σαν “δώρο” στον μικρό Ιάσονα.
Ο Αχιλλέας Μπέος υπογράμμισε ότι ο δήμος Βόλου δεν θα προχωρήσει στην κατασκευή της Μονάδας Παραγωγής SRF, εάν το υπουργείο δεν διασφαλίσει ότι δεν βλάπτεται το περιβάλλον και επισήμανε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα επιβληθούν βαριά πρόστιμα από την ΕΕ, σε βάρος της πόλης.
Επιτέθηκε κατά στελεχών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι έκαναν τη γνωμοδότηση μιας κυρίας «φέιγ βολάν» και τη μοίρασαν στους δημοσιογράφους, ενώ ο Δήμος δεν την έλαβε ακόμη. Κατηγόρησε το στέλεχος του υπουργείου που την υπογράφει, ότι «της έδωσαν έτοιμο κείμενο να υπογράψει», αναφέροντας ότι η μελέτη έφτασε στο υπουργείο την περασμένη Παρασκευή και χρεώθηκε στη συγκεκριμένη κυρία την περασμένη Τρίτη 13 Μαρτίου. Όπως είπε, «ήταν πρακτικά αδύνατο να διαβαστεί τόσος όγκος σε δύο ημέρες και να γίνει η γνωμοδότηση».
Επίσης κατήγγειλε εκδότες, και συγκεκριμένα τους Δανό και Καρεκλίδη, που θέλουν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη με ψέματα που αναμεταδίδουν.
Ο Δήμος Βόλου, έστειλε ήδη απάντηση στο υπουργείο στην οποία αναφέρει ότι αν ο σχεδιασμός ήταν λάθος, είναι άδικο να πληρώσουν οι πολίτες τα λάθη της κεντρικής εξουσίας και τονίζει ότι δεν είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε μικροπολιτικά και προεκλογικά παιχνίδια του υπουργού ή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που μετά από εννέα μήνες που είχε στα χέρια της τη μελέτη, θυμήθηκε να θέσει ερωτήματα παραμονές του συλλαλητηρίου στο Βόλο.
Ο Δήμος ζητά η κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη και κατηγορηματική θέση, ενώ ο Αχ. Μπέος ζήτησε από το υπουργείο να πει τι είναι νόμιμο να γίνει για να αποφασίσει η Δημοτική Αρχή τι θα κάνει.
Όπως είπε, προ μηνών ο αναπληρωτής υπουργός κ. Φάμελλος, είχε πει ότι είναι σύμφωνος με την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων και η μελέτη που κατατέθηκε στην Περιφέρεια είναι σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΕ και της εθνικής νομοθεσίας.
“Εμείς ως δημοτική αρχή και προσωπικά εγώ ο δήμαρχος που φοράει παντελόνια λέμε σταματάμε και ας μας πουν οι απατεώνες τι προβλέπει ο εθνικός σχεδιασμός. Φαίνεται να προβλέπει άλλα όπου διοικεί Συριζαίος δήμαρχος ή Περιφερειάρχης ή της δικιάς τους επιλογής άνθρωπος και άλλο για δήμους που αύριο έχουν συλλαλητήριο. Ας μην έλθουν μετά τις εθνικές εκλογές και πουν άλλα… Αλλά δεν έχουν τσίπα». Σύμφωνα με τον δήμαρχο η ίδια μονάδα γίνεται στο Γραμματικό και στο Σχιστό, από τον ίδιο μελετητή, ενώ διερωτήθηκε γιατί επιτρέπονται στην Αττική και όχι στο Βόλο.
Ο Αχ. Μπέος διαβεβαίωσε ότι η μονάδα παραγωγής SRF δεν πρόκειται να προχωρήσει και έθεσε προ των ευθυνών του το υπουργείο, λέγοντας ότι αν επιβληθούν πρόστιμα δεν θα τα πληρώσει η κυρία που υπογράφει τη γνωμοδότηση, αλλά οι πολίτες του Βόλου και η πόλη θα πτωχεύσει.
«Η γνωμοδότηση που στάλθηκε στην Αποκεντρωμένη είναι μια γνωμοδότηση και όχι κάτι τελειωτικό. Την έστησαν ενόψει του αυριανού συλλαλητηρίου που έχει πολιτικό χρώμα. Και φυσικά δεν το έστειλαν επίσημα ούτε στο δήμο. Αριθμό πρωτοκόλλου δεν έχει πάνω» επισήμανε. Αναρωτήθηκε τέλος γιατί επιτρέπουν να έρχονται εισαγόμενα σκουπίδια και να τα καίει η ΑΓΕΤ και να μην αποδέχονται να κατασκευαστεί μία μονάδα παραγωγής SRF, της οποίας το παραγόμενο προϊόν θα ελέγχεται και θα είναι ποιοτικά άριστο για καύση!
Έχει εγκριθεί από το 2017!
“Προκαλεί εύλογες απορίες πως είναι δυνατόν ένα έργο που περιλαμβάνεται στο εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ -ο οποίος προφανώς συνάδει με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων αλλιώς δεν θα είχε εγκριθεί -και έχει αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά από το 2017, μόλις ένα έτος αργότερα, χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάποια τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων, αίφνης εκτιμάται από μία υπηρεσία ότι δεν συνάδει με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων”, επεσήμανε σήμερα στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος.
Ο κ. Μπέος, με αφορμή υπηρεσιακό έγγραφο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αποβλήτων και Περιβαλλοντικών Πιστοποιήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου του Δήμου Βόλου, που αφορά στην κατασκευή «Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων», εξέφρασε σειρά ερωτημάτων τόσο για τον χρόνο που το υπηρεσιακό έγγραφο δημοσιοποιήθηκε, όσο και για τον τρόπο που επιλέχθηκε η διοχέτευση του εγγράφου στα ΜΜΕ, παραμονή του συλλαλητηρίου στον Βόλο για το ίδιο θέμα και χωρίς – όπως ανέφερε- να υπάρξει η παραμικρή ευαισθησία να ερωτηθεί ή έστω να ενημερωθεί ο Δήμος Βόλου.
“Το οξύμωρο είναι ότι εμείς επίσημα τη γνωμοδότηση αυτής της κυρίας δεν την έχουμε πάρει. Δεν υπάρχει. Το μοιράζανε από χθες τα μίκυ μάους της Ν.Ε. Συριζα ως φέιγ βολάν στους δημοσιογράφους, λες και ήταν κάτι”, είπε ο κ. Μπέος και όλα αυτά όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά “Δυστυχώς, δεν μας αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για τη σκοπιμότητα και τη στόχευσή της”. “Η μελέτη ολοκληρωμένη έχει παραδοθεί στην αρμόδια υπηρεσία εδώ και 10 μήνες. Επρεπε να έχουν απαντήσει. Δεν απαντήσανε. Εστάλη στο αρμόδιο Υπουργείο την περασμένη Παρασκευή. Χρεώθηκε την Τρίτη στην συγκεκριμένη κυρία. Μία μελέτη με εκατοντάδες σελίδες, την πήρε 12 και στις 14 γνωμοδότησε κι εδώ την είχαν 10 μήνες; Ρε ξεφτιλισμένοι καταστρέψατε την πατρίδα μας, ρε λαμόγια τόσα χρόνια, που δεν σας ενδιαφέρει τίποτα”, είπε σε έντονο τόνο ο Δήμαρχος Βόλου.
Διαμήνυσε επίσης ότι “Ως δημοτική αρχή και προσωπικά εγώ ο Δήμαρχος που φοράω παντελόνια όχι γιατί κρυώνω, λέω σταματάμε. Ας μας πουν οι απατεώνες αυτοί τι προβλέπει ο εθνικός σχεδιασμός. Προβλέπει εκεί που είναι Συριζαίος ή δικός τους άλλο σχεδιασμό; Εκεί που έχουν συλλαλητήριο για πολιτικούς σκοπούς και λόγους, άλλος σχεδιασμός; Ο Εθνικός σχεδιασμός απ’ ό,τι ξέρω είναι ίδιος για όλη τη χώρα, δεν είναι χρωματιστός. Και δεν κρίνεται ανάλογα με τις συμπάθειες που έχει ο κάθε υπουργός”.
Χαρακτήρισε την γνωμοδότηση ως “μία κατάπτυστη γνωμοδότηση, χωρίς νόημα, χωρίς ουσία, που επιστημονικά την στήνουν στον τοίχο οι επιστήμονες αυτή την κυρία, που δεν ξέρω ποιος την έβαλε και για ποιο λόγο”. “Παγκοσμίως προωθήθηκε το εναλλακτικό καύσιμο. Εμείς για Βόλο είπαμε να ταυτιστούμε και κάναμε το ίδιο. Εάν οι αρμόδιοι που νομοθετούν μας πουν ότι λόγω κλίματος η Αττική πρέπει να έχει αυτή τη μονάδα και ο Βόλος λόγω κλίματος άλλη να μας το πουν. Τι θέλουν να κάνουμε; Εμείς δεν δεσμευόμαστε γιατί δεν τα παίρνουμε. Δεν έχουμε σχέσεις με εργολάβους. Εμείς λειτουργούμε με γνώμονα το καλό της πόλης. Να πει το υπουργείο τι πρέπει να κάνουμε κι εμείς αύριο αλλάζουμε τη μελέτη. Αυτά τα κολπάκια να τα αφήσουν, κατέληξε ο Δήμαρχος Βόλου.
Η απάντηση στο Υπουργείο
Με σχετική έκπληξη ενημερωθήκαμε για τις επιφυλάξεις που εκφράζετε σε γνωμοδοτικό σας έγγραφο, που για λόγους που εξηγούμε παρακάτω είναι κατάπτυστο, αφού δεν υπηρετεί την αλήθεια, προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας σχετικά με την μελέτη για την κατασκευή μονάδας παραγωγής δευτερογενούς στερεού καυσίμου (SRF) και σύμφωνα με τις οποίες ο στόχος αυτός δεν συνάδει με τον ΕΣΔΑ και με την κείμενη Νομοθεσία (!).
Ασφαλώς τόσο ο χρόνος που δημοσιοποιήθηκε η γνωμοδότηση, όσο, κυρίως, ο τρόπος που επιλέχθηκε, δηλαδή η διοχέτευση του εγγράφου στα ΜΜΕ, μέσω της τοπικής κομματικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, παραμονή συλλαλητηρίου στην πόλη για το ίδιο θέμα, και χωρίς να υπάρξει η παραμικρή ευαισθησία να ερωτηθεί, ή έστω να ενημερωθεί ο Δήμος Βόλου, δεν μας αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για την σκοπιμότητα και τη στόχευσή της. Δυστυχώς.
Παρά ταύτα απευθυνόμαστε, και μέσω υμών, στον πολιτικό σας προϊστάμενο Υπουργό, που βασίμως υποθέτουμε ότι έχει ενημερωθεί για τις απόψεις σας, ζητώντας διευκρινίσεις, αλλά και ξεκαθαρίζοντας με τρόπο σαφή τα όσα αβάσιμα από την γνωμοδότηση προκύπτουν και συγκεκριμένα:
Το εν λόγω έργο αφενός προβλέπεται στον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας και αφετέρου είχε εκδοθεί προσφάτως (2017) η υπ’ αριθμ. 1538/90359/22 – 11 – 2017 ΑΕΠΟ. Η ΜΠΕ που απεστάλη για απόψεις συντάχθηκε το 2018 στο πλαίσιο της ανανέωσης της εν λόγω ΑΕΠΟ. Άρα το κρίσιμο σημείο του αν είναι σύμφωνο το έργο με τον ΕΣΔΑ είχε κριθεί το 2017!!!
Συνεπώς μας προκαλεί εύλογες απορίες πως είναι δυνατό ένα έργο που περιλαμβάνεται στον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ – ο οποίος προφανώς συνάδει με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων αλλιώς δεν θα είχε εγκριθεί – και έχει αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά το 2017, μόλις ένα (1) !!!! έτος αργότερα, χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάποια τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων, αίφνης να εκτιμάται από μια υπηρεσία ότι δεν συνάδει με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων!!!
Επιπλέον, των ανωτέρω στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι δεν υπηρετείται η αρχή της ανακύκλωσης. Φανταζόμαστε εκ παραδρομής δεν υπέπεσε στην αντίληψη της υπηρεσίας ότι στο έργο περιλαμβάνεται και επεξεργασία με στόχο την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών (ενδεικτικά παραπέμπουμε στην παράγραφο 6.2.4.3 και στο κεφάλαιο 12 της μελέτης).
- Όσον αφορά στη θέση ότι το έργο δεν συνάδει με την προτεραιότητα του ΕΣΔΑ σχετικά με την εκτροπή των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων (ΒΑΑ) από την ταφή μέσω δημιουργίας μικρών αποκεντρωμένων μονάδων ανάκτησης χωριστά συλλεγέντων οργανικών αποβλήτων, απλώς υπενθυμίζουμε ότι στο έργο περιλαμβάνεται και μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων!!
Σχετικά με την παρατήρηση της υπηρεσίας για δήθεν υποβάθμιση των προς ανάκτηση υλικών λόγω του τεμαχισμού και της ομογενοποίησης, αναφέρουμε ότι αυτά τα στάδια επεξεργασίας είναι συνήθη σε όλες τις μονάδες βιολογικής επεξεργασίας.
- Όσον αφορά στην ποιότητα του παραγόμενου SRF, δεν κατανοούμε πως προκύπτει η ανησυχία περί μη τήρησης των προδιαγραφών για την χρήση του στην βιομηχανία, όταν στη ΜΠΕ αναφέρεται ακριβώς το αντίθετο (παρ.6.2.1).
- Όσον αφορά στο ποσοστό ανάκτησης πλαστικού, ενημερώνουμε ότι με την προτεινόμενη τεχνική λύση είναι απολύτως τεκμηριωμένο ποσοστό ανάκτησης τουλάχιστον 12% , όπως προκύπτει από την προμελέτη του έργου.Αν, λοιπόν, τα όσα αναφέρονται στο “ύποπτο” αυτό έγγραφο – γνωμοδότηση έχουν κάποια βαση τότε θα πρέπει να ενημερωθούμε και για το αν άλλαξε η Νομοθεσία, Ευρωπαϊκή και Ελληνική, και πλέον δεν επιτρέπεται η παραγωγή δευτερογενών καυσίμων (RDF και SRF) και στην στην περίπτωση αυτή αν ζητείται και η ανάκληση της άδειας για τις δύο πανομοιότυπες μονάδες παραγωγής σε Σχιστό και Γραμματικό, της Περιφέρειας Αττικής;
Σε ό,τι μας αφορά, αν όντως άλλαξε η νομοθετημένη θέση της επίσης Πολιτείας για την παραγωγή τέτοιων καυσίμων είμαστε έτοιμοι να στραφούμε προς άλλες κατευθύνσεις για την ανακύκλωση των απορριμάτων, αφού εμείς ακολουθούμε τον εθνικό σχεδιασμό και μόνο, που εσείς υπαγορεύετε.
Σε αυτήν την περίπτωση θεωρούμε κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι στις αμέσως προσεχείς ημέρες με νομοθετική παρέμβαση θα απαγορευτεί η καύση δευτερογενών καυσίμων σε όλες τις βιομηχανικές μονάδες της χώρας, αφού προφανώς η Κυβέρνηση διαβλέπει την ύπαρξη κινδύνων
Το υπουργείο σας που έδειξε μια εκπληκτική ταχύτητα στην προσεκτική, υποθέτουμε, ανάλυση και μελέτη της σχετικής ΜΠΕ (αποτελούμενης από εκατοντάδες σελίδων) και μέσα σε τρεις ημέρες (!) γνωμοδότησε κατά τρόπο αρνητικό, θα αναλάβει και το κόστος των υπέρογκων προστίμων που θα επιβληθούν στη χώρα μας και αυτά δεν θα καταλογιστούν στους πολίτες του Βόλου. Αν ο σχεδιασμός, όπως προσπαθείτε να μας πείτε τώρα, ήταν λάθος (με πιθανότερη πάντως την εκδοχή την επομένη των εκλογών να αναθεωρήσετε) είναι εξόχως άδικο να πληρώσουν οι πολίτες τα δικά σας αποκλειστικά λάθη.
Σε κάθε περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να μετάσχομε σε μικροπολιτικά και προεκλογικά παιχνίδια, είτε του Υπουργού, είτε της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που μετά από εννέα μήνες, που είχε στα χέρια της την συγκεκριμένη μελέτη, διάστημα μέσα στο οποίο όφειλε βάσει του Νόμου να έχει αποφανθεί, θυμήθηκε να θέσει ερωτήματα παραμονές του συλλαλητηρίου στο Βόλο. Η Κυβέρνηση, δια των αρμοδίων οργάνων της, οφείλει να πάρει ξεκάθαρη και κατηγορηματική θέση και όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, για την παραπλάνηση των πολιτών, που δεν μας αφορούν.
Ο Δήμαρχος Βόλου
Αχιλλέας Μπέος
|
|
|
|