«Με μια στρατηγική πρόληψης χαμηλού κόστους, που αφορά στη διατροφή, το 30% των περιστατικών καρκίνου μπορεί να αποφευχθεί.
Σε μία εποχή, τόσο επώδυνα δύσκολη για το κράτος μας, η πρόληψη πρέπει να πάψει να αποτελεί το παραπαίδι των υπηρεσιών υγείας και να αποτελέσει το επίκεντρό τους» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας (ΕΑΕ), Ευάγγελος Φιλόπουλος, σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, με θέμα την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.
«Ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως στις αναπτυγμένες χώρες. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής τις τελευταίες δεκαετίες σχετίζονται με τη συνεχώς αυξανόμενη νοσηρότητα και θνησιμότητα από καρκίνο στην χώρα μας» εξήγησε ο ομότιμος καθηγητής προληπτικής ιατρικής και διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος.
Πρόσθεσε πως η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και ποτών οδηγεί στην παχυσαρκία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, μαστού, νεφρών, παγκρέατος, ενδομητρίου, χοληδόχου κύστεως και το αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου.
Αύριο η ΕΑΕ, με σύνθημα «Υγεία και Σωματική Άσκηση», οργανώνει δύο εκδηλώσεις στην Πλατεία στο Μοναστηράκι και στο Golden Hall (11.00 πμ έως 16.00 μμ) προωθώντας τον υγιεινό τρόπο ζωής.
Την ίδια ώρα η Μονάδα Χειρουργικής Ημερήσιας Νοσηλείας του ογκολογικού νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας» αποχαιρετά το κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου, μετά από 11 χρόνια λειτουργίας, έχοντας προσφέρει νοσηλεία και χειρουργικές επεμβάσεις σε 14.200 ογκολογικούς ασθενείς, και συνεχίζει εγκαινιάζοντας το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος».
Πηγή: newpost.gr