Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024 18:15
Τοπικά

Ο Πρόεδρος του ΣτΕ από το Βόλο: «Τα ατομικά δικαιώματα δεν μετρώνται με χρήματα»






Παρουσία της Γενικής Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου  Δικαιοσύνης, Μαρίας Γιαννακάκης, του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικόλαος Σακελλαρίου και της Γενικής Επίτροπου της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, Ευτυχίας Φουντουλάκη πραγματοποιήθηκαν x το μεσημέρι τα εγκαίνια λειτουργίας του νέου κτιρίου που φιλοξενεί το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου, απέναντι από το Δημαρχείο σε κτίριο στην οδό Μενάνδρου.

Όπως επεσήμανε η Γενική Επίτροπος της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, «αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους που συνετέλεσαν σε αυτή τη μεταστέγαση του δικαστικού καταστήματος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου σε έναν ευπρεπή χώρο, καθώς αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι τώρα δεν διέθετε το δική του αίθουσα συνεδριάσεως, αλλά οι δικογραφίες κατά τις δικασίμους μεταφέρονταν από την οδό Ιάσονος στο ακροατήριο του πολιτικού ποινικού δικαστηρίου της πόλης, με όλους τους κινδύνου που συνεπάγεται αυτή η μεταφορά δικογραφιών και με πολλές ρωγμές στην εικόνα του κύρους του Δικαστηρίου, αντιλαμβανόμαστε όλοι πόση μεγάλη σημασία έχει αυτή εδώ η μεταστέγαση». «Απόκτησε αίφνης ένα συμβολισμό μέσα στη μαυρίλα της εποχής και θα αποτελέσει πρότυπο και για άλλους ηγέτες δικαστηρίων να προβούν σε ανάλογες ενέργειες», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Φουντουλάκη.

Στον χαιρετισμό της η Γ.Γ. Διαφάνειας του Υπ. Δικαιοσύνης, που εκπροσώπησε τον Υπουργό κ. Κοντονή στην τελετή των εγκαινίων, ανέφερε πως «για το υπουργείο Δικαιοσύνης το κτιριακό ζήτημα των δικαστηρίων της χώρας είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα το οποίο προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε μέσα στις πολύ γνωστές δημοσιονομικές δυσκολίες και τους μνημονιακούς περιορισμούς».

«Δυστυχώς υπάρχουν κτίρια Δικαστηρίων που λειτουργούν πάνω από ψητοπωλεία πάνω από χαρτοπαικτικές λέσχες και πρέπει να βρεθεί μία λύση δεδομένου ότι και το ζήτημα της καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης, που είναι πολύ μεγάλο, όχι βέβαια μόνο στη χώρα μας, ακόμη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αντιμετωπίζει προβλήματα με αυτό σχετίζεται και με τις κτιριακές υποδομές», τόνισε η κ. Γιαννακάκη

Ειδικά για το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, η Γ.Γ. Διαφάνειας είπε χαρακτηριστικά: «δεν έχω να πω κάτι συγκεκριμένο. Όλα αυτά εξετάζονται δεν είναι όμως μόνο πρόβλημα του Βόλου. Δυστυχώς, η κατάσταση δεν είναι καλή σε ένα πολύ μεγάλο μέρος στη συντριπτική πλειονότητα θα έλεγα των κτιριακών υποδομών των Δικαστηρίων της χώρας. Όλα αυτά λοιπόν εξετάζονται μέσα σε ένα ολιστικό και συνεκτικό σχέδιο».

Ο Πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου εξήρε την προσπάθεια του προέδρου του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου κ. Σπύρου Γκερμότση για την μεταστέγαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, προσθέτοντας πως μαζί με την Γενική Επίτροπο έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να επισκεφτούν κάθε ένα από τα διοικητικά δικαστήρια της χώρας με σκοπό την αναβάθμιση και τη στήριξη του έργου τους.

«Μη ξεχνάμε ότι τα δικαστήρια είναι τα σύμβολα του κράτους δικαίου. Και πρέπει ο πολίτης να έχει μία καλή εντύπωση για την εμφάνισή τους. Και βεβαίως εκείνο το οποίο είναι η δύναμη ενός δικαστή είναι η εμπιστοσύνη του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρίου.

Αναφορικά με το κτιριολογικό των Δικαστηρίων ο Πρόεδρος του ΣτΕ επεσήμανε πως «η προσφιλής μέθοδος της διοικήσεως, η παραδοσιακή θα έλεγα, είναι να επιλέγει τις λύσεις ενοικιαζομένων χώρων δεν θεωρώ ότι είναι λύσεις που μπορούν να αντέξουν στο μέλλον. Θα θέλαμε η Δικαιοσύνη να έχει τους δικούς της χώρους. Και πιστεύω ότι αυτό το πλάνο ευπρεπούς στεγάσεως της διοικητικής δικαιοσύνης όντως να υπάρχει. Να το δούμε ότι υπάρχουν κάποιες μελέτες με ένα συγκεκριμένο  χρονοδιάγραμμα. Το κράτος Δικαίου δεν μπορεί να  υποκύψει σε ορισμένες συγκυρίες οικονομικές. Και τα δικαιώματα των πολιτών πρέπει να προστατευθούν στο επίπεδο που επιβάλει το Σύνταγμα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη θύελλα που ξεσηκώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη με τις τηλεοπτικές άδειες στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι δικαστές χωρίς να έχουν ευθύνη, ο κ. Σακελλαρίου υποστήριξε ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας προσπαθεί να είναι εκτός πολιτικής διαμάχης. Και προσπαθούμε κατά τρόπο ανεξάρτητο και ουδέτερο να επιλύουμε τις διαφορές. Αλλά και ο Τύπος πρέπει να έχει επίγνωση της αποστολής του. Είναι πολύ σημαντική η αποστολή του. Και πιο σημαντικό καθήκον του Τύπου και όλων των προσώπων που βρίσκονται εκτός Δικαιοσύνης είναι να ενισχύουν τους θεσμούς και να μην τους καταρρακώνουν, διότι τότε καταλύεται η εμπιστοσύνη του κοινού στην οποία όλοι στηριζόμαστε».

Τέλος για τις προσφυγές που έγιναν για το ασφαλιστικό ο Πρόεδρος του ΣτΕ είπε χαρακτηριστικά: «Επιπόλαιο να δώσω απάντηση αν οι προσφυγές για «το ασφαλιστικό έχουν κάποιο μέλλον. Εκείνο το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι εκείνο το οποίο επιδιώκουμε είναι να δικαστούν τάχιστα και να εκδοθεί η απόφαση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό ακριβώς έχουν προσδιοριστεί μετά από σχετικές περιπέτειες».

Στην τελετή των εγκαινίων παρόντες ήταν επίσης η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Β. Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο εκτελών χρέη δημάρχου, Θάνος Θεοδώρου και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρος Γαϊτάνης, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων πως, «αν συγκρίνουμε τις συνθήκες εργασίας στον δεύτερο όροφο της οδού Ιάσονος με τις συνθήκες εργασίας, που επικρατούν στους δύο ορόφους των εγκαινιαζόμενων γραφείων, τα 229 με τα 452 τετραγωνικά μέτρα, η διαφορά υπέρ των νέων γραφείων είναι τεράστια. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι το μίσθωμα παραμένει το ίδιο, 1190 ευρώ».

Σημείωσε επίσης με έμφαση ότι «Δεν θα σταματήσουμε να φωνάζουμε ότι ο Βόλος, μετά τον Πειραιά, είναι η πόλη με το μεγαλύτερο, σε σχέση με το Δικαστικό Μέγαρο πρόβλημα. Ότι αφού δρομολογήθηκε λύση για τον Πειραιά, είναι αδιανόητο να μη δρομολογείται λύση και για τον Βόλο.

Είναι σίγουρα καλή λύση η μεταστέγαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου. Η καλύτερη όμως λύση είναι ένα σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο όπου πολιτικά και Διοικητικά Δικαστήρια θα συνυπάρχουν».