Στόχος τους είναι να κλειστεί η συμφωνία για τις μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις του χρέους. Επιπλέον, να σημάνει αυτή η συμφωνία τη μεγαλύτερη δυνατή ελάφρυνση της ελληνικής οικονομίας.
Τα παιχνίδια του Τόμσεν
Η λογική λέει ότι στην Ουάσιγκτον θα κλειστεί η συμφωνία. Οι δυο πλευρές (ΔΝΤ-Γερμανία) είναι πια πολύ κοντά. Το αποφασιστικό βήμα προσέγγισης έγινε μετά την αποδοχή από το ΔΝΤ οι μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις θα αποφασιστούν μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Το επίδικο πλέον είναι πόσο συγκεκριμένη η περιγραφή των μέτρων. Η κ. Λαγκάρντ έχει δηλώσει ότι το ΔΝΤ δεν θα αποδεχτεί «μια γενική λίστα όσων έχουν ήδη αποφασιστεί». Το ερώτημα είναι αν όλα θα κυλήσουν κατά το αναμενόμενο ή θα έχουμε απρόβλεπτες ανατροπές. Δηλαδή, αν ο Πολ Τόμσεν αποφασίσει να «κάνει παιχνίδι» πάνω στη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για να μην υπάρξει παιχνίδι. Δεν είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο, δεν μπορεί όμως και να αποκλειστεί.
Οι προβλέψεις του ΔΝΤ
Χτες δημοσιεύτηκαν οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τα πλεονάσματα. Για πολλοστή φορά το ΔΝΤ έπεσε έξω. Το φθινόπωρο του 2016 εκτιμούσε ότι η χρονιά θα έκλεινε με πλεόνασμα 0,1%. Τώρα κάνει λόγο για πλεόνασμα 3,3%, ενώ οι κυβερνητικές προβλέψεις ανεβάζουν ακόμα περισσότερο τον πήχη. Για το 2017 το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο στόχος θα πιαστεί οριακά, ενώ για τις επόμενες χρονιές το Ταμείο ισχυρίζεται ότι δεν είναι επιτεύξιμοι οι στοίχοι του 3,5%. Χτες η κ. Λαγκάρντ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά. Το πρόβλημα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ είναι ότι από αυτές εξαρτάται αν θα ενεργοποιηθούν τα αντισταθμιστικά μέτρα το 2019. Το καλοκαίρι του 2018 θα κριθεί το αν είναι επιτεύξιμο το πλεόνασμα 3,5% του 2019 για να εφαρμοστούν και τα θετικά μέτρα. Στην πρόβλεψη αυτή θα έχει βαρύνοντα ρόλο το ΔΝΤ. Αν όμως το Ταμείο συνεχίσει τις προβλέψεις του με την ίδια… επιτυχία, τότε τα αντισταθμιστικά θα παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες.
Το «Κίνημα δεν παίρνω απόδειξη»
«Απόδειξη θέλετε;» «Αν δεν κοπεί τιμολόγιο η τιμή θα είναι διαφορετική». Οι φράσεις τείνουν να γίνουν μέρος του καθημερινής επικοινωνίας στις οικονομικές συναλλαγές. Το οικονομικό επιτελείο είναι σε γνώση ότι διογκώνονται οι άτυπες δοσοληψίες, ακόμα και από ανθρώπους που δεν είναι καθ’ έξιν φοροφυγάδες. Η βαριά φορολογία σε συνδυασμό με τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές οδηγούν στη μαζικοποίηση του «κινήματος δεν παίρνω απόδειξη». Προς το παρόν, η επίπτωση στα δημόσια οικονομικά δεν είναι εμφανής. Αν συνεχιστεί όμως η τάση, θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
Πηγή: newpost.gr