Οργή Δραγασάκη: «Να παρακαλέσω τους Θεσμούς, όταν λένε υπογράψτε, να εξηγούν τι να υπογράψουμε»
Επίθεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ήθελε τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά ήρθε το ΔΝΤ και επέβαλε τις απόψεις του πού ήταν πολύ αρνητικές.
Μιλώντας στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο κ. Δραγασάκης είπε ότι ζητούνται μέτρα 3,6 δισ. ευρώ αλλά άφησε να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ καθυστερεί σκοπίμως τη διαδικασία γιατί δεν ξεκαθαρίζει τι θέλει: «Θέλω να παρακαλέσω τους θεσμικούς παράγοντες όταν λένε υπογράψτε να εξηγούν τι να υπογράψουμε» είπε δηκτικά στέλνοντας μήνυμα στο Ταμείο.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σχολίασε ότι ο τρόπος με τον οποίο έχει συγκροτηθεί το πρόγραμμα έχει το στοιχείο της ασυμμετρίας και πολλές φορές φτάνουμε στα όρια του εκβιασμού κάτι που δημιουργεί καταστάσεις εμπλοκής χωρίς να υπάρχουν θεσμοθετημένοι τρόποι απεμπλοκής.
«Πέρα από τα greek statistics, έχουμε και τα Τόμσεν statistics» τόνισε ο κ. Δραγασάκης εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς δυσαρέσκεια για την ενασχόληση του επικεφαλής τεχνοκράτη του ΔΝΤ με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία που επισφραγίζονται βεβαίως από την Eurostat.
«Η κυβέρνηση και το κυβερνητικό έργο έχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης» παραδέχτηκε πάντως o κ. Δραγασάκης.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επέμεινε ότι δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο, ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές (δοκιμαστικά όπως είπε για πρώτη φορά το 2017) και ότι εφόσον κλείσει η αξιολόγηση και συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος τότε η ΕΚΤ, που κινείται ανεξάρτητα, «φέρεται» -είπε ο κ. Δραγασάκης- να έχει αποφασίσει να εντάξει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση (QE).
Ειδικότερα για το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού είπε ότι καθυστερεί «γιατί υπάρχει ένα δίλημμα αν θα πρέπει να επιτρέπουμε να διαγράφονται και φόροι ή μόνο πρόστιμα» αν θα πρέπει να διαγράφεται και ΦΠΑ που έχει εισπραχθεί.
Στις αγορές μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου
Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές αλλά μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου. «Θα παραμείνουμε σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας εξαιτίας των δανείων που έχουμε πάρει ήδη» παραδέχθηκε ο αντιπρόεδροςτης κυβέρνησης. Για το άμεσο χρονοδιάγραμμα είπε ότι μπορούμε να έχουμε συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff-level-agreement) ως τις 20 Μαρτίου.
Επίσης παρά τις βολές κατά του ΔΝΤ ο κ. Δραγασάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί εγκαίρως για τρεις λόγους:
1. Η συμφωνία υλοποιείται, οι στόχοι υλοποιούνται και υπερκαλύπτονται.
2. Η πρόοδος δεν αμφισβητείται, αυτά που λέει η κυβέρνηση υποστηρίζονται και από την Ευρώπη.
3. Ό,τι είναι θετικό για την Ελλάδα, είναι θετικό και για την Ευρώπη.
Μιλώντας τέλος για τις πράξεις και τις παραλείψεις του ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015 ο Γιάννης Δραγσάκης είπε ότι «το αφήγημα που έχει βγει προς τα έξω απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα». Πρόσθεσε ότι θα ήταν χαρά του να συζητήσει κάποια στιγμή το θέμα και ότι η κυβέρνηση έκανε μια «θετική πρόταση προς την Ευρώπη». Ευρύτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σχολίασε ότι «αν δεν υπήρχαν οι απειλές για Grexit μπορεί να μην είχαμε σήμερα το Brexit» καυτηριάζοντας με αυτό τον τρόπο τις πιέσεις που δέχτηκε η Ελλάδα.
Πηγή: protothema.gr