«Πάγος» στις φορολογικές δηλώσεις – Τι θα γίνει με δόσεις, πλαστικό χρήμα, αφορολόγητο
Περίπατο κινδυνεύει να πάει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, αφού αν οι δανειστές δεν ανάψουν πράσινο φως στις διατάξεις που έχουν ετοιμάσει στην Καραγεώργη Σερβίας, ούτε η εφαρμογή για το Ε1 μπορεί να ανοίξει ούτε να οριστικοποιηθεί το πότε και σε πόσες δόσεις θα καταβληθεί ο φόρος εισοδήματος.
Η πρώτη διάταξη που πρέπει να πάρει το ok του Κουαρτέτου είναι στην πραγματικότητα η ίδια διάταξη που ίσχυσε πέρσι και προστατεύει τους ανέργους και όσους έχουν μικρά, περιστασιακά εισοδήματα, από τη “δαγκάνα” των τεκμηρίων. Αν δεν περάσει η διάταξη, χιλιάδες φορολογούμενοι θα πληρώσουν φόρο επί ανύπαρκτων εισοδημάτων, καθώς δεν θα ισχύσει η υπαγωγή τους στην κλίματα των μισθωτών, άρα και το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ.
Παρ’ ότι η διάταξη είναι δίκαιη και αυτονόητη, οι δανειστές έχουν τη συνήθη… αλλεργία κι ως εκ τούτου για να μην υπάρξουν εκ των υστέρων εκπλήξεις, το υπουργείο Οικονομικών θα περιμένει. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε ως σκέψη να ανοίξει το σύστημα, να υποβληθούν οι δηλώσεις και να δοθεί η δυνατότητα τροποποιητικών δηλώσεων όταν θα ψηφιζόταν η διάταξη, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να γλιτώσουν το φόρο. Ωστόσο, σε μια τέτοια περίπτωση είναι προφανές ότι επικοινωνιακά τουλάχιστον η ταλαιπωρία των πολιτών θα βάραινε αρνητικά, πόσο μάλλον όταν το συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να είχε λυθεί νομοθετικά εδώ και μήνες.Η δεύτερη διάταξη που είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αφορά στην αλλαγή του τρόπου εξόφλησης του φόρου εισοδήματος. Σήμερα προβλέπονται τρεις διμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο και το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να “απλώσει” τις πληρωμές σε πέντε ως οκτώ δόσεις αλλά σε μηνιαία βάση. Όποιος πιστεύει ότι μια τέτοια αλλαγή είναι αδιάφορη για το Κουαρτέτο πλανάται πλάνην οικτρά, καθώς ήδη οι δανειστές έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το κατά πόσο δεν διαταράσσεται η εισπραξιμότητα των φόρων, με δεδομένο ότι η πληρωμή θα γίνεται κάθε μήνα. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές θεωρούν καίριας σημασίας να τηρηθεί ο προγραμματισμός των επιστροφών φόρου, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί το πρόβλημα της διόγκωσης των οφειλών του Δημοσίου προς τους φορολογούμενους.
Κι επειδή μαζί με τα… ξερά καίγονται και τα χλωρά, πέρα από τις διατάξεις που θα επιτρέψουν να ανοίξει το TAXIS για την υποβολή των δηλώσεων, έχουν “κολλήσει” και οι διατάξεις για το “πλαστικό” χρήμα, που θα ξεκαθαρίσουν επιτέλους το τοπίο, όσον αφορά στο ποιές αποδείξεις πρέπει να συλλέγονται και ποιες όχι και βέβαια σε ποιο ύψος του εισοδήματος πρέπει να αντιστοιχούν…
πηγή: iefimerida.gr