Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024 23:29
Κόσμος

«Πίστωση χρόνου» για το Brexit ζήτησε από Μέρκελ-Ολάντ η Τερέζα Μέι






Τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ όσο και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός της, η Μέι ενημέρωσε τους δύο ηγέτες ότι η κυβέρνησή της θα χρειαστεί χρόνο προτού ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σε όλες τις τηλεφωνικές της συνδιαλέξεις, η πρωθυπουργός τόνισε τη δέσμευσή της να εκπληρώσει τη βούληση του βρετανικού λαού να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε η εκπρόσωπός της, σημειώνοντας:

«Η πρωθυπουργός εξήγησε ότι θα χρειαστούμε λίγο χρόνο να προετοιμαστούμε για τις διαπραγματεύσεις αυτές και εξέφρασε την ελπίδα της ότι θα διεξαχθούν με εποικοδομητικό και θετικό πνεύμα».

Η Μέι, που επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, δέχθηκε τα συγχαρητήρια ηγετών απ’ όλο τον κόσμο για την ανάληψη της πρωθυπουργίας.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νέα Ζηλανδία έχουν μία μακρόχρονη και στενή συνεργασία. Οι εμπορικοί και οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι δυνατοί και υπάρχουν κοινά συμφέροντα σε αρκετούς τομείς. Μεταξύ αυτών, η άμυνα και η διεθνής ασφάλεια» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κι.

«Συνάντησα την Τερέζα Μέι τον προηγούμενο χρόνο στο Λονδίνο και πιστεύω ότι θα δουλέψουμε μαζί για να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας» τόνισε ο νεοζηλανδός πρωθυπουργός στην ανακοίνωσή του.

Παραινέσεις προς τη νέα πρωθυπουργό
Πρώτα να προσαρμοστεί ή να πιεστεί να δράσει άμεσα; Οι ευχές υψηλόβαθμων πολιτικών προς την νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας είναι διφορούμενες, γράφει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλει να μιλήσει άμεσα με την Τερέζα Μέι για τις συνέπειες του Brexit. Στη συγχαρητήρια επιστολή του της έγραψε: «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία δημιούργησε μια νέα κατάσταση, την οποία πρέπει σύντομα να αντιμετωπίσουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο Γιούνκερ πρόσθεσε επίσης ότι θα χαρεί να ακούσει τις απόψεις της επί του θέματος και ελπίζει σε μια συνάντησή τους στο εγγύς μέλλον.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα χαρεί επίσης να συνεργαστεί με την νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερ. Στο ερώτημα ποιες προσδοκίες έχει η καγκελάριος από τις διαπραγματεύσεις με την Μέι, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Θέλουμε τώρα να αφήσουμε τη βρετανική πλευρά να πάρει τις αποφάσεις της. Δεν υπάρχουν νέες προσδοκίες. Όλες έχουν εκφραστεί».

Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι θα χαιρόταν «οι σχέσεις συνεργασίας να είναι επιτυχείς». Πρόσθεσε δε στην επιστολή του ότι θα χαιρόταν να υποδεχτεί την Μέι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή στον κύκλο των ηγετών της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς συνέδεσε τις ευχές του με το αίτημα για σύντομο ξεκαθάρισμα του θέματος της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. «Το θέμα της ηγεσίας λύθηκε, τώρα αναμένω ότι θα εργασθούμε γοργά ώστε να υπάρξει βεβαιότητα».