Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025 06:44
Τοπικά

«Παιχνίδια» με το ΕΣΠΑ, ενώ η ανεργία στην επικράτεια του… «Θεσσαλάρχη» καλπάζει






Φήμες μιλούν για «άνοιγμα» 100 εκατομ. €, που φέρεται να προήλθαν από τις μικρότερες εκπτώσεις από εργολάβους, για έργα που εντάχθηκαν καθ’ υπέρβαση και προφανώς ρουσφετολογικά στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 – Για την κάλυψή τους, λένε, ότι τώρα κόβονται χρηματοδοτήσεις από το νέο ΕΣΠΑ, όπως στο Δήμο Βόλου – Στη Θεσσαλία του Αγοραστού, 64.585 άτομα είναι άνεργα και αναζητούν δουλειά μέσα από τα μητρώα του ΟΑΕΔ

Τα εκατομμύρια ευρώ, κατά τον Αγοραστό, «πέφτουν» σαν το χαλάζι στη Θεσσαλία, αλλά οι πραγματικοί αριθμοί τρομάζουν με τη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία σε επίπεδο Θεσσαλίας, δείχνοντας ότι ο «Θεσσαλάρχης Νο 3» βρίσκεται μακράν της πραγματικότητας και της ίδιας της κοινωνίας.

Την ίδια ώρα εντείνεται η φημολογία, προερχόμενη μάλιστα μέσα από τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ, ότι υπάρχει ένα άνοιγμα της τάξης των 100, περίπου, εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα 2007 – 2013, που απεγνωσμένα προσπαθούν κα κλείσουν στην Περιφέρεια. Σύμφωνα με πηγές από τη Διαχειριστική Αρχή το «άνοιγμα» αυτό οφείλεται σε κακή διαχείριση, ή ακριβέστερα σε κακή εκτίμηση από πλευράς περιφερειάρχη, κ. Αγοραστού, στην πολιτική των εκπτώσεων στους αρχικούς προϋπολογισμούς των διαφόρων έργων.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν καλά ενημερωμένες πηγές, η αστοχία στις προβλέψεις οφείλεται στο ότι στο πρόγραμμα εντάχθηκαν περισσότερα έργα (προφανώς για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων) με την προσδοκία ότι θα καλυφθούν από τις εκπτώσεις που θα έδιναν οι εργολάβοι και που, όμως, τελικά κυμάνθηκαν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα προσδοκώμενα. Παραδείγματος χάριν ενώ η περιφέρεια ανέμενε εκπτώσεις της τάξης του 30 με 40%, κατά μέσο όρο, τελικά αυτές έφθασαν μόλις το 20%, προκαλώντας έτσι το «άνοιγμα» αυτό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αυτός είναι και ο λόγος που ο Κ. Αγοραστός προσπαθεί να περικόψει τις πιστώσεις από τα νέα έργα, παρά τα αρχικές του δεσμεύσεις, προκειμένου να καλυφθεί το κενό μέχρι το 2020 (τέλος του νέου ΕΣΠΑ) με αποτέλεσμα να έρχεται σε ανοιχτή σύγκρουση με Δημάρχους, όπως του Βόλου και των Τρικάλων, που δεν ανέχονται τα πολιτικά παιχνίδια του, ιδιαίτερα όταν αυτά εξελίσσονται σε βάρος τους.

Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί, πάντως,  ότι το «άνοιγμα» δεν αφορά την υπεξαίρεση οιουδήποτε ποσού, αλλά ανάγεται, αν αποδειχθούν αληθείς οι φήμες, σε κακή εκτίμηση και διαχείριση του προγράμματος, με ψηφοθηρικούς σκοπούς.

Η ανεργία καλπάζει στη Θεσσαλία

%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b9%ce%b1

Ο Σεπτέμβρης έκλεισε για τη Θεσσαλία με 1967 άτομα να εντάσσονται στο ταμείο ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στη Θεσσαλία 64.585 άτομα είναι άνεργα και αναζητούν δουλειά μέσα από τα μητρώα του ΟΑΕΔ. Η πολύ υψηλή ανεργία καταγράφεται στους νέους έως 24 ετών και κυμαίνεται στο 50,9% και ειδικά στις νέες γυναίκες στο 55,1%.
Τα στοιχεία της ανεργίας δείχνουν αύξηση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015
Το Σεπτέμβριο του 2015 οι αναζητούντες εργασία μέσα από το μητρώο του Οργανισμού ήταν 60.712 άτομα ενώ άλλα 4.284 άτομα είχαν καταγραφεί για ελαφρύνσεις.
Από το σύνολο των 64.585 ανέργων τον Σεπτέμβριο του 2016, οι 36.923 άνεργοι ψάχνουν για δουλειά περισσότερο από 12 μήνες και δεν τα έχουν καταφέρει ενώ 27.662 άτομα είναι καταγεγραμμένα στα μητρώα του Οργανισμού λιγότερο από ένα χρόνο.
Επίδομα ανεργίας λαμβάνουν 8.419 άτομα από το σύνολο των ανέργων από τους οποίους οι 7.978 προέρχονται από επιχειρήσεις κοινές ενώ 441 άτομα επιδοτούνται από τον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού.
Το Σεπτέμβριο καταγράφονται σε επίπεδο Θεσσαλίας άλλα 1.456 άτομα τα οποία ωστόσο δεν επιθυμούν να εργαστούν αλλά διατηρούν την κάρτα για να κάνουν χρήση διαφόρων ελαφρύνσεων.
Ηλικιακά, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στις ομάδες 15- 24 ετών (51,9%) και 25- 29 ετών (39,7%). Ακολουθούν οι ηλικίες 30- 44 ετών (23,4%), 45- 64 ετών (20,4%) και 65 ετών και άνω (12,3%).
Η κατανοµή της ανεργίας, λαµβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, δείχνει ότι το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους έχουν τελειώσει µερικές τάξεις δηµοτικού (46,2%). Τα χαµηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή µεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (11,3%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθµιας εκπαίδευσης (18,4%).
Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν µισθωτή απασχόληση, το 12% αναζητεί αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 83,3% αναζητεί πλήρη αλλά, στην ανάγκη, είναι διατεθειµένο να εργαστεί και µε µερική απασχόληση. Το 4,7% είτε αναζητεί µερική απασχόληση είτε δεν ενδιαφέρεται εάν θα βρει µερική ή πλήρη απασχόληση.

ΠΗΓΗ: εφημ. ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ