Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024 16:04
ΤοπικάΧωρίς κατηγορία

Παρεμβάσεις – ανάσα για το Βόλο Σε κυκλοφοριακό – καθαριότητα – βιολογικό – ΧΥΤΑ






Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής στο Βιολογικό του Βόλου της μεθόδου βιοενίσχυσης διαχείρισης της ιλύος, μίας πρωτοποριακής μεθόδου, κατά την οποία μικροοργανισμοί ευνοούν το ρυθμό της βιοδιάσπασης του οργανικού φορτίου με αποτέλεσμα η ποσότητα που παραμένει να είναι σχεδόν μηδενική, όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής.
Οπως επεσήμανε «ο Βόλος επιτέλους πρωτοτυπεί» και ανακοίνωσε ότι στις 9 Νοεμβρίου, πρόκειται να παρουσιάσει επίσημα τα αποτελέσματα τόσο του συγκεκριμένου πιλοτικού προγράμματος, όσο και του προγράμματος κομποστοποίησης στο ΧΥΤΑ, στους εκπροσώπους των δήμων της Θεσσαλίας που έχουν προσκληθεί για το σκοπό αυτό.
Σύμφωνα με τον κ. Μπέο, αυτή τη στιγμή εφαρμόζονται δύο πιλοτικά προγράμματα. Ενα στο ΧΥΤΑ με την κομποστοποίηση των απορριμμάτων για τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών που καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής και ένα στο Βιολογικό για τη εξάλειψη της λυματολάσπης με μικροοργανισμούς.
Για το δεύτερο μάλιστα επεσήμανε ότι με τους συγκεκριμένους μικροοργανισμούς, η λυματολάσπη έχει μειωθεί και μαζί η δυσοσμία τόσο στη γύρω περιοχή όσο και μέσα στο Βιολογικό, ενώ το νερό που βγαίνει είναι καθαρό σε ποσοστό 97%
Μάλιστα όπως επεσήμανε το νερό θα μπορεί να χρησιμοποιείται για άρδευση πάρκων προκειμένου να γίνει εξοικονόμηση του πηγαίου νερού που χρησιμοποιείται για πόση.
• Πρόστιμα για δίκυκλα που σταθμεύουν πάνω στα πεζοδρόμια – Δωρεάν ασύρματο δίκτυο, τηλεϊατρική και γραμμή παραπόνων
Αλλαγές στο κέντρο του Βόλου από 10 Νοεμβρίου: τα μηχανάκια κατεβαίνουν από τα πεζοδρόμια, σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ και απομάκρυνσή τους σε ειδικά φυλασσόμενο χώρο, επιστρέφει το σύστημα πόρτα – πόρτα σε Ιάσονος και Δημητριάδος για την αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα ενεργοποιείται πλήρως το free wi-fi σε Βόλο και Ν. Ιωνία αλλά και η δωρεάν γραμμή παραπόνων για τους πολίτες.
Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
«Στις 10 Νοεμβρίου σταματά η περίοδος ανοχής. Πρόθεση της δημοτικής αρχής δεν είναι να στερήσει ούτε ένα ευρώ από τους πολίτες σε πρόστιμα, θα πρέπει όμως οι ίδιοι οι πολίτες να σεβαστούν και να συμμορφωθούν στα νέα μέτρα και να καταλάβουν ότι η πόλη είναι για όλους. Κυρίως τα πεζοδρόμια είναι για τους πεζούς, τα άτομα με κινητικά προβλήματα και τις μητέρες με τα καρότσια κι όχι για τα μηχανάκια», είπε ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Βόλου.
Ειδικά για το θέμα των πεζοδρομίων, θα γίνουν τροποποιήσεις στην Κανονιστική κατάληψης κοινόχρηστων χώρων (ολόκληρη η Κανονιστική ΣΕΛ. 34 – 35) που αναμένεται να εγκριθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την ερχόμενη Δευτέρα, στις 7 το απόγευμα.

Γερανός για μηχανάκια
Σύμφωνα με τον κ. Μπέο, από 10 Νοεμβρίου, τα πεζοδρόμια θα αποδοθούν στους πεζούς. Στα μηχανάκια που θα εντοπίζονται σταθμευμένα πάνω σε πεζοδρόμια, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ενώ προβλέπεται άμεση απομάκρυνσή τους και μετακίνησή τους σε ειδικά φυλασσόμενο χώρο από ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα πληρώνεται από τον παραβάτη ιδιοκτήτη 80 ευρώ για το κόστος μεταφοράς και φύλαξης.
Οπως ανέφερε ο δήμαρχος, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας, πρόκειται να εγκριθεί πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία για την απομάκρυνση των παράνομα σταθμευμένων δικύκλων πάνω στα πεζοδρόμια.

Αποκομιδή σκουπιδιών πόρτα – πόρτα
Από την ίδια ημέρα, επιστρέφει και το σύστημα αποκομιδής σκουπιδιών «πόρτα- πόρτα» στο κέντρο του Βόλου και συγκεκριμένα στις οδούς Ιάσονος και Δημητριάδος.
Οι κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης απομακρύνονται και τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και καταστηματάρχες θα κληθούν να παραδίδουν οι ίδιοι τις σακούλες με τα απορρίμματά τους στα πληρώματα των απορριμματοφόρων που θα περνούν με συχνά δρομολόγια μέσα στην ημέρα από προκαθορισμένα σημεία για να κάνουν την αποκομιδή.
Το σύστημα είχε εφαρμοστεί και πέρυσι τέτοια περίοδο, πλην όμως οι πολίτες δεν είχαν συμμορφωθεί και η δημοτική αρχή, ξανατοποθέτησε τους κάδους στους δρόμους.
«Αυτή είναι η δεύτερη και τελευταία φορά που θα εφαρμόσουμε το σύστημα, που θέλω να πιστεύω ότι θα πετύχει για πάντα και θα φύγουν οι κάδοι από το κέντρο της πόλης. Αυτή τη φορά είμαστε πιο οργανωμένοι», είπε ο δήμαρχος.
Τις επόμενες ημέρες θα γίνει μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών και θα διανεμηθεί φυλλάδιο με τα δρομολόγια των απορριμμάτων. Ωστόσο, κάδοι θα υπάρχουν σε όλους τους κάθετους προς την Ιάσονος και Δημητριάδος δρόμους, προκειμένου αν κάποιος δεν προλάβει το απορριμματοφόρο να μην αφήνει την σακούλα με τα σκουπίδια στο πεζοδρόμιο.

Ξεκίνησε το free wi-fi
Στο μεταξύ, ολοκληρώνεται ήδη η εγκατάσταση κεραιών για την παροχή δωρεάν ασύρματου ίντερνετ στους κατοίκους και επισκέπτες του κέντρου του Βόλου και της Ν. Ιωνίας. Ηδη σε ορισμένα σημεία, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο από τα κινητά τους τηλέφωνα.
Στο Βόλο και τη Ν. Ιωνία έχουν γίνει 15 κόμβοι για ασύρματο δωρεάν ίντερνετ στα εξής σημεία: Δημαρχείο, Επιχείρηση Πολύζου, Πλατεία Πανεπιστημίου, Δημοτολόγιο, Πανεπιστήμιο Ιάσονος – Αργοναυτών, Γωνία Αργοναυτών – Γκλαβάνη , Γωνία Αργοναυτών – Γαμβέτα, Γκλαβάνη 50, 4ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, Ελλησπόντου 118, Κυρίλλου 65, Πρώην κτίριο Αστυνομίας Κάδμου, οδό Μαγνησίας, οδό Κάδμου, Βασδέκειο, δημαρχείο Ν. Ιωνίας
Με το δίκτυο αυτό δημιουργείται ένα «νέφος» πρόσβασης στο διαδίκτυο, εκπέμποντας στις νόμιμες και καθορισμένες από την ΕΕΤΤ συχνότητες και ισχύ (100 μιλιβάτ) δίνοντας τη δυνατότητα στους δημότες να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο και να επικοινωνήσουν με ηλεκτρονική αλληλογραφία, με ασφάλεια, καθόσον το δίκτυο προστατεύει τους χρήστες από άσεμνο και μη εκπαιδευτικό ή ενημερωτικό υλικό. Η διασύνδεση των κόμβων γίνεται μέσα από το δίκτυο οπτικών ινών του δήμου – το οποίο για πρώτη φορά χρησιμοποιείται για τους δημότες – και σε συνεργασία με τον συντηρητή του (ΟΤΕ) με την δρομολόγηση των δεδομένων από τις οπτικές ίνες, θα υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Οι πολίτες που επιθυμούν σύνδεση, θα πρέπει να αιτούνται κωδικού πρόσβασης (user name και password) από το Δήμο Βόλου, λαμβάνοντας ταυτόχρονα τον έκτυπο οδηγό σύνδεσης με όλα τα βήματα που πρέπει να κάνουν στο κινητό ή το laptop τους για να συνδεθούν.

Γραμμή παραπόνων
Στη δημοσιότητα δόθηκε χθες και το νούμερο που μπορούν να καλούν δωρεάν οι δημότες για να κάνουν τις παρατηρήσεις και τα παράπονά τους.
Πρόκειται για μια καινοτόμα ψηφιακή εφαρμογή, με την οποία οι πολίτες και οι επισκέπτες, καλώντας στον τηλεφωνικό αριθμό 8001150000 θα αναφέρουν το πρόβλημα που έχουν εντοπίσει (π.χ. σκουπίδια, λακκούβες, αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων, λαμπτήρες φωτισμού κ.α.).
Το σύστημα μεταφέρει αυτόματα το αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία η οποία προγραμματίζει και επικοινωνεί με το δημότη την πιθανή ημερομηνία επέμβασης.
Με τον τρόπο αυτό, δημότες και υπηρεσίες του δήμου εργάζονται, ή μάλλον συνεργάζονται στενά, για την άμεση και ποιοτική επίλυση του προβλήματος.
Η στατιστική επεξεργασία των αιτημάτων δίνει τη δυνατότητα στο δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και τους προϊσταμένους των υπηρεσιών, να αξιολογήσουν την επεμβατική τους ετοιμότητα, να προγραμματίσουν την καθημερινότητα και να προϋπολογίσουν τη ζήτηση σε αναλώσιμα.
Ταυτόχρονα δίνεται η δύναμη και η δυνατότητα στο δημότη να ενημερώνει διαρκώς για θέματα τα οποία είναι αδύνατο να εντοπίζονται από τις υπηρεσίες του δήμου.

Τηλεϊατρική
Ο δήμος Βόλου, έχει εφοδιαστεί με 25 κινητά τηλέφωνα και αντίστοιχες ψηφιακές συσκευές μέτρησης σακχάρου και αρτηριακής πίεσης τις οποίες θα διαθέσει μέσα από τις υπηρεσίες του σε χρόνια πάσχοντες ασθενείς.
Με την κατάλληλη εκπαίδευση των ασθενών και των συγγενών τους, Ιατρικές μετρήσεις, σύμφωνα με τον προγραμματισμό από εξειδικευμένο γιατρό, θα γίνονται στο χώρο τους από τους ίδιους και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στον επιβλέποντα Ιατρό.
Με τον τρόπο αυτό, οι δύσκολες και συχνές μετακινήσεις τους, μηδενίζονται, προσφέρουν δε την δυνατότητα διαρκών μετρήσεων, γεγονός ουσιαστικής σημασίας για την ασφαλέστερη θεραπευτική αγωγή τους.
Η έλλειψη μετακίνησης, πέραν των αυτονόητων ωφελειών στους ασθενείς και τους συγγενείς τους, βοηθά το κυκλοφοριακό της πόλης και το χρόνο αναμονής στα σημεία παροχής ιατρικών συμβουλών (π.χ. Νοσοκομείο).
Η τεχνολογία αυτή αποτέλεσε και αποτελεί τεχνολογική αιχμή με ιδιαίτερα αυξημένη κοινωνική στήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, αποτελεί Πανελλαδική πρωτιά του δήμου Βόλου, και ενισχύει σημαντικά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την έρευνα και διάδοση της από απόστασης εξυπηρέτησης του γηράσκοντος πληθυσμού.

Οι χώροι στάθμευσης μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων
Για να γλιτώσουν από τσουχτερά πρόστιμα και έξοδα γερανού, οι ιδιοκτήτες μοτοποδηλάτων καλούνται από το δήμο Βόλου να σταθμεύσουν τα μηχανάκια τους στις προκαθορισμένες θέσεις που έχουν δημιουργηθεί.

ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΟΤΟ
o ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ)
o ΓΚΛΑΒΑΝΗ (ΚΟΝΤΑΡΑΤΟΥ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ)
o ΓΚΛΑΒΑΝΗ (ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ – Τ. ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ)
o ΓΑΜΒΕΤΑ – ΙΑΣΟΝΟΣ
o ΓΑΛΛΙΑΣ – Κ. ΚΑΡΤΑΛΗ
o ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ – ΙΩΛΚΟΥ
o ΕΡΜΟΥ (ΟΓΛ – ΜΗΛΙΝΗΣ)
o ΙΑΣΟΝΟΣ – ΟΓΛ (ΕΣΟΧΗ)
o ΙΑΣΟΝΟΣ – ΣΟΛΩΝΟΣ (ΕΣΟΧΗ)
o ΟΓΛ (ΙΑΣΟΝΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ)
o ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ (Τ. ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ)
o Τ. ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ – ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ (ΔΕΞΙΑ)
o Τ. ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ – ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ (ΑΡΙΣΤΕΡΑ)
o ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΥ (ΙΑΣΟΝΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ)
o ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ (ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ)

ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΣΤΑΣΙΩΝ (με σπείρες τύπου «ATTICO METRO»)
o ΓΚΛΑΒΑΝΗ (ΕΡΜΟΥ)
o ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ – ΕΡΜΟΥ
o ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΣΤΗ ΔΕΞΙΑ ΠΛΕΥΡΑ)
o ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΗΣ

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
o ΤΟΠΑΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ – (ΣΚΕΝΔΡΑΝΕΙΟ)
o ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ (ΙΑΣΟΝΟΣ – ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ)
o ΟΓΛ (ΙΑΣΟΝΟΣ – ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ)
o ΓΑΜΒΕΤΑ (ΙΑΣΟΝΟΣ – ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ)
o ΚΟΝΤΑΡΑΤΟΥ – ΟΓΛ (PUBLIC)
o ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ (ΚΤΙΡΙΟ ΣΠΙΡΕΡ)
o ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ (ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ)
o ΠΛΑΤΕΙΑ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ (ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ)