Στη διαπίστωση ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι πολλοί και ότι πρέπει να αυξηθούν, ιδίως μετά τις μειώσεις την περίοδο της οικονομικής κρίσης, κατέληξαν στη συζήτηση που είχαν, μπροστά στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστοφορος Βερναδάκης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε “μεγάλο λάθος” να λέγεται πως οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα είναι πολλοί.
Τόνισε πως αυτό που είχαμε σαν πρόβλημα, είναι πως οι άνθρωποι δεν είχαν μπει στις σωστές θέσεις και δεν είχαν λειτουργήσει οι μετατάξεις, με αποτέλεσμα σε ορισμένες υπηρεσίες να είναι πολλοί και σε άλλες καθόλου.
Ζήτησε να σταματήσουν αυτές οι στρεβλώσεις και η επικείμενη μεταρρύθμιση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Από την πλευρά του, ο κ. Βερναδάκης, συμφωνώντας, υπογράμμισε πως το Δημόσιο δεν δέχεται περαιτέρω μειώσεις προσωπικού, γιατί είναι υποστελεχωμένο σε δραματικό επίπεδο. Αντιθέτως, σημείωσε, θα χρειαστούμε αρκετό κόσμο.
Δεν παρέλειψε να επισημάνει πως δεν χρειάζεται ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που υπήρχε παλαιότερα, αλλά θα πρέπει το προσωπικό να είναι αλλιώς κατανεμημένο.
Επίσης, σημείωσε πως ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι όλη η πολιτική να υιοθετηθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία όσων δουλεύουν στο δημόσιο τομέα, του οποίου το δυναμικό είναι πολύ καλού επιπέδου.
Λίγο πριν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλυσε τα δύο, κατά τη γνώμη του, ζητήματα που απασχολούν διαχρονικά τη δημόσια διοίκηση. Κατ’ αρχάς ανέφερε πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εξασφαλίζουν τη συνέχεια του δημοσίου τομέα, γιατί, όπως εξήγησε, σε κάθε δημοκρατία η πολιτική ασυνέχεια είναι κάτι το φυσιολογικό και θα πρέπει να «ισοφαρίζεται» από τη συνέχεια στη δημόσια διοίκηση.
Επιπλέον, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως το προσωπικό της δημόσιας διοίκησης πρέπει να αξιολογείται έτσι, ώστε ο καθένας να μπορεί να αποδώσει αυτό που είναι σε θέση να αποδώσει.
Υπογράμμισε πως ως χώρα δεν έχουμε κάνει την αξιολογηση από πολύ παλιά και αυτό είναι μια παθογένεια της δημόσιας διοίκησης.