Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024 16:41
Τοπικά

Πολύωρη δίκη για εργατικό δυστύχημα στη Χαλυβουργία






Ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου -και θα συνεχιστεί την Πέμπτη 29 Μαρτίου- η δίκη για εργατικό δυστύχημα τον Δεκέμβριο του 2014, στη Χαλυβουργία Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου.

Εκείνον τον Δεκέμβριο, και συγκεκριμένα στις 4 του μήνα, δεξαμενή του εργοστασίου είχε μετατραπεί σε υγρό τάφο για έναν χαλυβουργό, τον 47χρονο Χρήστο Ανεστιάδη.

Κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και για παράβαση της εργατικής νομοθεσίας είναι ο πρώην διευθυντής του εργοστασίου.

Χθες, πρώτη ημέρα της δίκης, που διήρκεσε από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, εξετάστηκαν επτά συνολικά μάρτυρες, μεταξύ των οποίων η σύζυγος του άτυχου χαλυβουργού, συνάδελφοι του και ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης, με το δικαστήριο να διερευνά τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το τραγικό δυστύχημα που τύλιξε στο πένθος την οικογένεια του χαλυβουργού και άφησε ορφανά τα δύο παιδιά του.

Η σύζυγος του θανόντος κατέθεσε ότι ο άτυχος χαλυβουργός το βράδυ του μοιραίου εργαζόταν χωρίς επαρκή φωτισμό, χωρίς στη δεξαμενή να υπάρχουν μέτρα ασφαλείας, όπως προστατευτικά κιγκλιδώματα. Επισήμανε ότι ο σύζυγός της ήταν έμπειρος στην εργασία του, όμως δεν υπήρχαν τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι ήταν καλά στην υγεία του και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του μερικές ώρες πριν από το δυστύχημα δεν της ανέφερε να είχε κάποιο πρόβλημα με την υγεία του.

Η εξέταση των μαρτύρων συνεχίστηκε με τους συναδέλφους του θανόντος, οι οποίοι επιβεβαίωσαν στο δικαστήριο ότι οι αντλίες της δεξαμενής δεν δούλευαν και ότι ο άτυχος 47χρονος επρόκειτο να ελέγξει τη μία αντλία, όταν για άγνωστο λόγο έχασε την ισορροπία του και βρέθηκε στο φρεάτιο. Οι εργαζόμενοι μεταξύ άλλων επισήμαναν ότι στο σημείο όπου βρίσκεται η δεξαμενή δεν υπήρχε φωτισμός, ενώ εκτίμησαν ότι εάν είχαν ληφθεί μέτρα ασφαλείας το δυστύχημα θα προλαμβάνονταν. Όλοι επισήμαναν ότι ο άτυχος χαλυβουργός ήταν πολύ έμπειρος στην εργασία του.

Η εξέταση των μαρτύρων συνεχιζόταν με την υπεράσπιση να κάνει επίμονες ερωτήσεις εάν είχε αναφερθεί ποτέ στη διεύθυνση του εργοστασίου ότι υπήρχαν προβλήματα ασφάλειας στην εν λόγω δεξαμενή, με τους συνηγόρους να επισημαίνουν ότι το καπάκι ήταν το μέσο που προστάτευε από πτώση στο φρεάτιο, το οποίο όμως για άγνωστο λόγο είχε αφεθεί πρόχειρα κλεισμένο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο κενό και κίνδυνος πτώσης.

Επίσης, ρωτούσαν τους μάρτυρες εάν γνώριζαν ότι ο χαλυβουργός είχε κάποιο πρόβλημα με την υγεία του, επικαλούμενοι ιατροδικαστική έκθεση του τεχνικού συμβούλου του εργοστασίου, του ιατροδικαστή κ. Κουτσάφτη, η οποία αναφέρει ως αίτιο θανάτου για τον άτυχο 47χρονο «πνιγμό-ισχαιμικές επιπτώσεις του μυοκαρδίου».

Ιδιαίτερα η εξέταση του ιατροδικαστή συνεχιζόταν επί ώρα, με τον ιατροδικαστή να απαντά στις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, πώς ήταν δυνατόν ο χαλυβουργός να μην ανέφερε κάποιο σύμπτωμα με την υγεία του, ότι δεν ήταν απαραίτητο να έχει και ότι υπάρχουν θάνατοι χωρίς κανένα απολύτως σύμπτωμα, χωρίς καν ισχαιμικές αλλοιώσεις.

Επισημαίνεται, ότι ο 47χρονος είχε βρει τραγικό θάνατο ενώ εργαζόταν στη βάρδια 14.00-22:00. Η κύρια απασχόλησή του ήταν ο έλεγχος της καλής λειτουργίας των μονάδων επεξεργασίας νερών ψύξεως του εργοστασίου όπου περιλαμβανόταν και ο έλεγχος της καλής λειτουργίας των αντλιών.