Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024 05:42
Τοπικά

Προκαταρτική εξέταση για τα επεισόδια έξω από την ΑΓΕΤ






Η διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης διατάχθηκε από την Εισαγγελία Βόλου για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες έξω από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στον Βόλο όταν διαμαρτυρόμενοι -ενάντια στην καύση απορριμμάτων- πολίτες έδωσαν δυναμικό παρών για περίπου εννέα ώρες, με στόχο να μπλοκάρουν την εκφόρτωση των δευτερογενών καυσίμων.

Στο πλαίσιο της προκαταρτικής ζητείται να εξεταστεί εάν τελέστηκαν τα αδικήματα της παράνομης βίας και της παρακώλησης συγκοινωνιών, ενώ μετά τον εργαστηριακό έλεγχο των δειγμάτων του φορτίου από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, θα συνεκτιμηθεί η στάση των διαμαρτυρομένων πολιτών.

Νωρίτερα σήμερα τα τρία άτομα που συνελήφθησαν για τα χθεσινά επεισόδια, οι κύριοι Κολώνιας, Βολιώτης και Λημνιός αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή Εισαγγελέα, ενώ στο πλαίσιο του αυτοφώρου αναζητούνται οι κύριοι Γαργάλας και Βαξεβανόπουλος.

Δηλώσεις Βολιώτη, Λημνιού, Κολώνια

Δείγμα από το φορτίο προερχόμενο από την Ιταλία που μεταφέρονταν χθες στην ΑΓΕΤ έλαβαν και τα μέλη της Επιτροπής Πολιτών και σήμερα το πρωί ένα κομμάτι το είχαν μαζί τους στυα Δικαστήρια.

Οπως δήλωσε το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, Κ. Βολιώτης, από το δείγμα αυτό φαίνεται ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό είναι από πλαστικό. “Αυτό το σκουπίδι γιατί δεν καίγεται στην Ιταλία, μήπως γιατί θεωρείται επικίνδυνο;”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βολιώτης.

Από την πλευρά του ο κ. Στ. Λημνιός ανέφερε πως η χθεσινή παρέμβαση των διαμαρτυρόμενων πολιτών στην ΑΓΕΤ είχε αποτέλεσμα, καθώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας κινητοποιήθηκε και στέλνοντας υπάλληλο, έλαβε δείγματα του φορτίου που θα ελεγχθούν εργαστηριακά.

Τέλος ο κ. Κολώνιας είπε ότι τα όσα ανέφεραν στις απολογίες τους οι τρεις συλληφθέντες προκάλεσαν την παρέμβαση του Εισαγγελέα που διέταξε την διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης.

Η Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ

Από την Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Σε χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ, Κώστα Στεργίου, με τον Αστυνομικό Διευθυντή Μαγνησίας απαιτήθηκε η άμεση αποφυλάκιση των τριών συλληφθέντων της κινητοποίησης ενάντια στην καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχει την κύρια ευθύνη για τις συλλήψεις αυτές. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει ότι θα εντείνει την τρομοκρατία για τη διασφάλιση των κερδών των μονοπωλίων, με στόχο πρώτα και κύρια το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Εξάλλου, για τον ίδιο λόγο, τα κέρδη της Lafarge-Holcim, και από κοινού με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Βόλου, μετατρέπει την πόλη σε θάλαμο επικίνδυνων και τοξικών αερίων από έναν αποτεφρωτήρα που θα καίει τα σκουπίδια της μισής Ε.Ε. Απαιτούμε να σταματήσει κάθε δίωξη άμεσα”.

Η Δημοτική Κίνηση «Μαζί για τον Βόλο»

Από την Δημοτική Κίνηση «Μαζί για τον Βόλο» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Μα επιτέλους η Δικαιοσύνη, τα θεσμικά όργανα και η Εισαγγελία δεν βλέπουν τις παρατυπίες και τις παρανομίες, που αν επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες μας θα σημαίνει ότι συντελείται έγκλημα; Διότι περί εγκλήματος πρόκειται όταν κινδυνεύει η δημόσια υγεία. Δεν μπορεί να μπαίνει μόνο στα «ραντάρ» των αρχών τα πλημμελήματα όπως «παρακώληση συγκοινωνίας» και μάλιστα πάντα από την πλευρά των πολιτών και όχι από την πλευρά των ισχυρών. Τις «καραβιές» με υλικά αγνώστου είδους προς καύση από την ΑΓΕΤ, καθώς δεν φέρουν κανένα αναγνωριστικό ταμπελάκι (τόπος προέλευσης, ποιότητα υλικού) αλλά και στην όψη κάθε άλλο παρά επεξεργασμένο υλικό με προδιαγραφές μοιάζει (η αλήθεια είναι ότι μοιάζει με καθαρό πλαστικό), αυτές δεν τις βλέπουν; Γιατί δεν παρεμβαίνουν αυτεπάγγελτα όταν δεν τηρούνται οι έλεγχοι και διακυβεύεται η υγεία των πολιτών;

Και πέραν των προδιαγραφών που θέτει το νομικό πλαίσιο για τη σύσταση τέτοιων υλικών, η Περιφέρεια του κ. Αγοραστού η οποία είναι υποχρεωμένη από το Νόμο να διενεργεί ελέγχους και θα έπρεπε επακριβώς να γνωρίζει αλλά και να ελέγξει επί τόπου το υλικό αυτό που μεταφέρεται στην ΑΓΕΤ προς «πειραματική καύση» (το ευκαταφρόνητο βάρος των 2000 τόνων σκουπιδιού δεν είναι ούτε κατά διάνυα κοντά στο σύνολο της μάζας που χρειάζεται να κάψει μία τσιμεντοβιομηχανία για να λειτουργήσει) αλλά και να δημοσιοποιήσει τα όποια στοιχεία προκύπτουν προς ενημέρωση του κοινού, αυτά γιατί δεν τα πράττει; Ποιανών τους σκοπούς εξυπηρετεί;

Ο Δήμος που ετοιμάζει εργοστάσιο για να παράγει κακής ποιότητας SRF χωρίς προδιαγραφές ώστε να διευκολύνει την ΑΓΕΤνα μην φέρνει καράβια με σκουπίδια προς καύση από την Ιταλία αλλά «κατά τα άλλα» να είναι κατά της καύσης σκουπιδιών, ποιόν νομίζει ότι κοροϊδεύει; Που ήταν οι σκουπιδιάρες του εχθές να αποκλείσουν την είσοδο της ΑΓΕΤ;

Αφού λοιπόν η Περιφέρεια αποτυγχάνει (ή δεν θέλει) να κάνει τη δουλειά της και να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία,το Υπουργείο του κ. Φάμμελου θα παρέμβει; Ή μήπως δεν μπορεί και αυτό; Εφόσον βάζει όρους για την καύση τέτοιων υλικών οι οποίοι δεν τηρούνται (έλεγχος από την Περιφέρεια, δημοσιοποίηση στοιχείων και κοινωνικός έλεγχος) γιατί δεν αναστέλλει τις άδειες;

Η δική μας πρόταση αντιτάσσεται στην παρούσα πρακτική διαχείρισης απορριμμάτων από την Δημοτική Αρχή καθώς κομβικό ρόλο έχει η διαλογή στην πηγή. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί το μέγιστο ποσοστό ανακύκλωσης υλικών χωρίς να διαφεύγουμε στην καύση ως πρώτη λύση.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί η Πολιτεία και οι θεσμοί που είναι οι άμεσα υπεύθυνοι και υπόλογοι απέναντι στην κοινωνία να μην παίζουν τον ρόλο τους στην προστασία της δημόσιας υγείας. Μας έχουν «βομβαρδίσει» επανειλημμένως για την τήρηση της νομιμότητας αλλά είναι εκείνοι «πρώτοι και καλύτεροι» στο να μην την τηρούν και να αφήνουν τους πολίτες έκθετους και αναγκασμένους να αντιδρούν. Ζητούμε να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι οι πολίτες που συνελήφθησαν και να παρέμβει εισαγγελέας για μη τήρηση του νόμου περί ελέγχων”.

Αίτημα για τοπικό δημοψήφισμα κατέθεσαν 16 σύμβουλοι του Βόλου

«Αίτημα για τη διεξαγωγή συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με θέμα τη τήψη απόφασης για τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος στον Δήμο Βόλου, για: τη δημιουργία ή μη από τον Δήμο Βόλου μονάδας παραγωγής καυσίμων RDF-SRF στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Βόλου και για την καύση ή μη απορριμμάτων με τη μορφή RDF-SRF από βιομηχανίες του Βόλου ζητάνε 16 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Η πρόταση κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και αναφέρει:

Το τελευταίο διάστημα, η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη με την καύση απορριμμάτων με τη μορφή RDF και στην προοπτική μεγάλης αύξησης των ποσοτήτων τους, στο τοπικό εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, και με τη μετατροπή του Βόλου σε «σκουπιδαποθήκη» της Νότιας Ευρώπης. Σύμφωνα, δε, και με πρόσφατο δελτίο τύπου της εταιρείας, η πανηγυρική αναφορά στις επενδύσεις της στον τομέα της καύσης απορριμμάτων, στην Πολωνία και σε χώρες της Αφρικής (Αίγυπτο, Μαρόκο), δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τα περιβαλλοντικά επικίνδυνα σχέδιά της για το τοπικό εργοστάσιο, κορυφώνοντας την ανησυχία των δημοτών για ζοφερές εξελίξεις στην περιοχή μας.
Ο Δήμος Βόλου εκ του νόμου δεν έχει ελεγκτική αρμοδιότητα στις επιχειρήσεις της περιοχής. Έχει, όμως, θεσμικά τη δυνατότητα και την υποχρέωση, εκπροσωπώντας τα καθολικά συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας, να ασκεί κοινωνικό έλεγχο σε ζητήματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Αυτή τη θεσμική δυνατότητα και υποχρέωση η δημοτική αρχή την έχει απεμπολήσει, επιδιδόμενη σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δήθεν αντιδράσεων και διαμαρτυριών για την καύση απορριμμάτων στην ΑΓΕΤ, με μόνο στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Η υποκριτική στάση της δημοτικής αρχής αποδεικνύεται, εξάλλου, από την επιμονή της -ακόμη και μετά τα χθεσινά γεγονότα, που επιβεβαιώνουν ότι η ΑΓΕΤ μετατρέπεται ουσιαστικά σε εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών- για τη δημιουργία, στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ, μονάδας παραγωγής SRF που προορίζεται για την τσιμεντοβιομηχανία, δεσμεύοντας το μέλλον της πόλης και του Δήμου σε μία τέτοια επικίνδυνη επιλογή, σε αντίθεση με την πρότασή μας, που στηρίζεται στη σύγχρονη επιστημονική πρακτική για περιβαλλοντικά αποδεκτές λύσεις και που υιοθετείται από άλλους δήμους της χώρας, η οποία προβλέπει την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με βάση τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την ανάκτηση υλικών. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις ιδιότητες των δύο επιστημόνων – εισηγητών στην ημερίδα – παρωδία που διοργάνωσε πρόσφατα για το θέμα ο Δήμος Βόλου (μέλος του Δ.Σ. της ΑΓΕΤ ο ένας και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που έκανε την προμελέτη για τη μονάδα του Δήμου ο άλλος), δεν μένει η παραμικρή αμφιβολία ότι η καύση απορριμμάτων στην ΑΓΕΤ και η δημιουργία μονάδας από τον Δήμο για την παραγωγή SRF αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία και αποκαλύπτουν τη συνενοχή της δημοτικής αρχής.
Πιστεύουμε ότι οι όποιες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τέτοια μείζονος βαρύτητας θέματα, που θα δεσμεύσουν την πόλη για δεκαετίες, με ενδεχόμενες βαρύτατες συνέπειες, θα πρέπει να τεθούν στην κρίση της τοπικής κοινωνίας, με τη μορφή τοπικού δημοψηφίσματος. Καμία δημοτική αρχή δεν μπορεί, ούτε και δικαιούται, να πάρει μόνη της την ευθύνη τέτοιων μείζονος σημασίας αποφάσεων, πολύ περισσότερο, όταν δεν περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Συνεπώς, πρόκειται για θέματα για τα οποία κατεξοχήν απαιτείται η αυθεντική έκφραση της τοπικής κοινωνίας. Άλλωστε, για το θέμα της δημιουργίας μονάδας παραγωγής SRF στον ΧΥΤΑ, ο ίδιος ο δήμαρχος, στην προσπάθειά του να εκτονώσει την καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα γίνει τελικά ό,τι επιθυμούν οι πολίτες. «Ιδού», λοιπόν, «πεδίον δόξης λαμπρόν», να εκφραστούν οι πολίτες μέσω τοπικού δημοψηφίσματος.
Ως γνωστόν, ο Κώδικας Δήμων και ο «Καλλικράτης» προβλέπουν μεν τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος, δεν έχει όμως εκδοθεί ακόμη το απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα. Κατά συνέπεια, δεν έχει ολοκληρωθεί η νομοθετική ρύθμιση διεξαγωγής τοπικών δημοψηφισμάτων. Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, επομένως, μπορεί μεν να μην παραγάγει δεσμευτικές έννομες συνέπειες, ωστόσο η έκφραση της λαϊκής βούλησης και η λαϊκή ετυμηγορία θα έχουν μείζονα πολιτική βαρύτητα, που κανένα κέντρο λήψης αποφάσεων, πολύ περισσότερο η δημοτική αρχή στο θέμα που έχει αποφασιστική αρμοδιότητα, δεν θα μπορεί να αγνοήσει.
Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 67, παρ. 2 του Ν. 3852/2010 και στο άρθρο 3, παρ. 3,4 του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου, οι παρακάτω υπογράφοντες δεκαέξι (16) δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου ζητούμε τη διεξαγωγή, εντός επτά (7) ημερών, συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με θέμα:
– Λήψη απόφασης για τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος στον Δήμο Βόλου για: α/ τη δημιουργία ή μη από τον Δήμο Βόλου μονάδας παραγωγής καυσίμων RDF-SRF στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Βόλου και β/ την καύση ή μη απορριμμάτων με τη μορφή RDF-SRF από βιομηχανίες του Βόλου,
Τα προτεινόμενα ερωτήματα για το δημοψήφισμα είναι:
1. «Συμφωνείτε με τη δημιουργία στον ΧΥΤΑ Βόλου μονάδας παραγωγής καυσίμων RDF-SRF από απορρίμματα; ΝΑΙ – ΟΧΙ».
2. «Συμφωνείτε με την καύση απορριμμάτων με τη μορφή RDF-SRF από βιομηχανίες του Βόλου; ΝΑΙ – ΟΧΙ».

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΔΕΚΑΕΞΙ (16) ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
1. Ελένη Ανδρέου – Μεϊκοπούλου

2. Ιάσονας Αποστολάκης

3. Κωνσταντίνος Γαργάλας

4. Θεολόγος Διαμαντένιας

5. Ματθαίος Δραμυτινός

6. Αχιλλέας Καλυβιώτης

7. Νικόλαος Κανελλής

8. Ελευθέριος Κατσαλής

9. Θωμάς Κλημόπουλος

10. Φωτεινή Κοκκινάκη

11. Ιωάννης Λαΐνας

12. Φώτιος Λαμπρινίδης

13. Αναστασία Οικονόμου

14. Μαργαρίτης Πατσιαντάς

15. Δημήτριος Πέγιος

16. Νικόλαος Στόικος