«Ζει και βασιλεύει το «μαύρο χρήμα» στην Ελλάδα.
Παρά τις χιλιάδες σελίδες των φορολογικών νόμων και διατάξεων, τις προσπάθειες της φορολογικής αρχής και τις κατευθύνσεις των δανειστών είναι αδύνατον να περιοριστεί, πολύ περισσότερο να παταχθεί, η παραοικονομία στην Ελλάδα.
Δεν είναι απλή υπόθεση, όμως.
Η παραοικονομία εκτός του ότι γεμίζει τις τσέπες ορισμένων, αλλοιώνει τα οικονομικά στοιχεία της χώρας, επηρεάζει αρνητικά τα κρατικά έσοδα, αυξάνει τους φόρους πολιτών και επιχειρήσεων και «χρηματοδοτεί» κάθε είδους παράνομη δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του World Economic Forum την πρώτη θέση σε όλο τον κόσμο κατέχει η Ελλάδα στη λίστα των χωρών με το υψηλότερο ποσοστό επί του ΑΕΠ, που αποδίδεται στην παραοικονομία.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Οικονομικών Ερευνών του γερμανικού πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν η Ελλάδα με ποσοστό 21,5% του ΑΕΠ στην «σκιώδη οικονομία» βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας.
Ακολουθούν η Ιταλία με 19,8%, η Ισπανία με 17,2% και η Νορβηγία με 12,2%. Την πρώτη πεντάδα στην οποία βρίσκονται χώρες με διψήφια ποσοστά κλείνει η Γερμανία με 10,4%.
Αυτό αποτελεί σε κάθε περίπτωση «έκπληξη» για τον μέσο πολίτη, όχι όμως και για όσους ασχολούνται με τέτοια θέματα.
Είναι εξάλλου γνωστό ότι στις αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις η Γερμανία ήταν η χώρα με τις μεγαλύτερες απάτες σε βάρος των Κοινοτικών Ταμείων. «Απλώς εμείς καταγράφουμε περισσότερες από τους άλλους» δικαιολογούνται οι Γερμανοί, αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλοί έχουν μπει στα… κόλπα.
Η κατάταξη συμπληρώνεται από αγγλοσαξονικές χώρες και άλλες βόρεια των Άλπεων.
Ένας από τους νόμους στην οικονομία λέει ότι όσο αυξάνονται οι φόροι σε μια χώρα, αυξάνεται δυσανάλογα και η «σκοτεινή οικονομία».
Η βίαιη απόπειρα ελέγχου της παραοικονομίας μπορεί να απειλήσει την ανάπτυξη
Ως «σκοτεινή οικονομία» περιγράφονται οι συναλλαγές από εταιρείες και ιδιώτες που γίνονται «εκτός των επίσημων βιβλίων» προκειμένου, δηλαδή, μέσω των συναλλαγών με μετρητά να αποφεύγεται η πληρωμή φόρων.
Είχε που είχε υψηλές επιδόσεις η Ελλάδα στην «σκοτεινή οικονομία», ήλθε και η έκρηξη των φόρων και εισφορών, ώστε η κατάσταση να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.
Είχε που είχε υψηλές επιδόσεις η Ελλάδα στην «σκοτεινή οικονομία», ήλθε και η έκρηξη των φόρων και εισφορών, ώστε η κατάσταση να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις
«Αυτό θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε από πληρωμή ενός εμπόρου ή μιας μπέιμπι-σίτερ έως το παράνομο εμπόριο ή το ξέπλυμα χρήματος» αναφέρεται στην ανάρτηση του Wolrd Economic Forum που φέρνει στη δημοσιότητα την έρευνα του γερμανικού πανεπιστημίου.
Κι έτσι συμβαίνει στην ελληνική πραγματικότητα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διάχυση της «σκοτεινής οικονομίας» σε όλα τα στάδια της οικονομίας και η δραστηριοποίηση με τον έναν ή τον άλλον τρόπο της πλειονότητας των πολιτών.
Αν μάλιστα συμπεριληφθεί και η παθητική συμμετοχή τότε τα νούμερα είναι συντρηπτικά.
Στο πρόσφατο αλλά και απώτερο παρελθόν δεν υπήρξε κυβέρνηση τα τελευταία 45 χρόνια που να μην εξαγγείλει περιορισμό της παραοικονομίας ή και πάταξή της
Στο πρόσφατο αλλά και απώτερο παρελθόν δεν υπήρξε κυβέρνηση τα τελευταία 45 χρόνια που να μην εξαγγείλει περιορισμό της παραοικονομίας ή και πάταξή της. Τίποτα ωστόσο δεν έγινε. Δεν ήθελαν; Ως έναν βαθμό ίσως.
Εκείνο, που εμπόδισε όμως κάθε αποτελεσματική δράση είναι η δυσκολία του εγχειρήματος.
Δεν είναι εύκολο, ούτε ανώδυνο.
«Μια μεγάλη σκοτεινή οικονομία μπορεί να αποτελεί εστία προβλήματος για μια κυβέρνηση καθώς δεν αποδίδονται φόροι, ωστόσο ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η απόπειρα ελέγχου μιας τέτοιας οικονομίας μπορεί να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη» καταλήγουν οι συντάκτες του WEF.