Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025 13:05
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρώτο κουδούνι για τα προσφυγόπουλα εν μέσω αντιδράσεων






Να επανεξετάσουν τη στάση τους, τονίζοντας ότι στη θέση αυτών των ανθρώπων (σ.σ. προσφύγων) θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς καλεί ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός όσους αποφάσισαν στο 8ο σχολείο δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης να το κλείσουν προκειμένου να μην πάνε εκεί για μάθημα από σήμερα προσφυγόπουλα.

Ο δήμαρχος του νησιού, που από την αρχή της προσφυγικής κρίσης έχει δεχθεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες με την πλειοψηφία των κατοίκων να δείχνουν υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης, στέλνει ηχηρό μήνυμα σε μια μερίδα «φασιστοειδών» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και επισημαίνει ότι δεν θα αφήσουν το θέμα σε μερικούς ρατσιστές.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σήμερα, Δευτέρα, χτυπά το πρώτο κουδούνι για τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στην Ελλάδα και σε πρώτη φάση σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας περίπου 1.500 προσφυγόπουλα θα ενταχθούν στις τάξεις υποδοχής.

Την Παρασκευή, υπήρξαν οργισμένες αντιδράσεις από μερίδα γονέων σε δημοτικά σχολεία της Μυτιλήνης, και ειδικότερα στο 8ο Δημοτικό Σχολείο όπου κάποιοι γονείς, παρουσία της προέδρου Γονέων και Κηδεμόνων του εν λόγω σχολείου Μαρίας Κουρδουσά, πέρασαν λουκέτο στην εξώπορτα του σχολείου και δήλωσαν ότι τη Δευτέρα δεν θα πάνε ούτε τα δικά τους παιδιά στο σχολείο προκειμένου να μην επιτρέψουν ούτε στα προσφυγόπουλα να μπουν στην τάξη, επικαλούμενοι κινδύνους για την υγεία των παιδιών τους.

Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα που έφεραν το θέμα στη δημοσιότητα πρόκειται συνολικά για 15 προσφυγόπουλα σε τρία Δημοτικά Σχολεία της Μυτιλήνης, στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζονται το 9ο και 11 Δημοτικό Σχολείο, το 15ο Δημοτικό Σχολείο και το 8ο Δημοτικό Σχολείο.

«Να σκεφτούν ότι ο λαός μας έχε πληρώσει πολλά στον φασισμό» και «να επανεξετάσουν τη στάση τους» τονίζει ο δήμαρχος Λέσβου μιλώντας σχετικά στο Newpost και συμπληρώνει πως πρόκειται για «παραλογισμό».

«Στις θέσεις αυτών των ανθρώπων θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς» συνεχίζει και επισημαίνει πως όλα τα προσφυγόπουλα πρέπει να πάνε σχολείο.

Αν και όπως αναφέρει «δεν μας ενημερώνουν για όλα» τονίζει προς απάντηση όσων κάνουν λόγο για έλλειψη ενημέρωσης ότι «υπάρχει παραπληροφόρηση», πως «έχει δοθεί χώρος σε ακραία στοιχεία που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και προκαλούν αναστάτωση στην κοινωνία» και τονίζει πως «ο κόσμος πρέπει να παίρνει ενημέρωση από υπεύθυνα χείλη».

«Εμένα δεν θα με γονατίσουν ό,τι βρωμιά και αν βγάλουν εναντίον μου, θα μείνω όρθιος, θα μείνει η κοινωνία όρθια, μια κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς» προσθέτει ο Σπ. Γαληνός.

Αναφερόμενος άλλωστε στη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή για το προσφυγικό και ειδικότερα τη Λέσβο είπε στο Newpost ότι «δόθηκαν όλες οι απαντήσεις και οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες», προσθέτοντας ότι η προσπάθεια η οποία γίνεται είναι προς την κατεύθυνση του διευρυμένου δημοτικού συμβουλίου, δηλαδή να γίνει μια διάχυση των προσφύγων σε όλη τη χώρα χωρίς να καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας.

Όπως εξήγησε υπήρξαν δεσμεύσεις για πιο γρήγορη εξέταση των αιτήσεων ασύλου και πως σε αυτή την κατεύθυνση τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο θα αυξηθούν οι εργαζόμενοι σε αυτές τις υπηρεσίες με στόχο να εξετάζονται 1.400 αιτήσεις την ημέρα.

Αν γίνει αυτό, και με βάση τις χαμηλές ροές που καταγράφονται τώρα, εκτιμά ότι «μέσα σε 3-4 μήνες θα έχει αποσυμφορηθεί η κατάσταση στη Λέσβο και στα άλλα νησιά».

Επίσης πρόσθεσε ότι «αυτήν την ώρα υπάρχει η βούληση και η δέσμευση ότι θα υλοποιηθούν κάποια πράγματα» και ανέφερε μεταξύ άλλων τη δέσμευση πόρων για το λιμάνι στο Σιγρί, για κολυμβητήριο, ότι δόθηκε το Λιμενικό Ταμείο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα δοθούν πόροι μέσω ΕΣΠΑ για να γίνουν κάποια σημαντικά αναπτυξιακά έργα».

Πρώτο κουδούνι σήμερα για τα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα

Το κατώφλι ελληνικών σχολείων θα περάσουν σήμερα για πρώτη φορά μερικά μόνο από τα περίπου 22.000 προσφυγόπουλα που βρίσκονται στη χώρα, εν μέσω αντιδράσεων σε κάποιες περιοχές, όπως το Ωραιόκαστρο, τη Φιλιππιάδα, την Κω αλλά και την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, με πιο πρόσφατες αυτές σε Μυτιλήνη, από μερίδα γονέων που εκφράζουν ανησυχία για τη δημόσια υγεία και κάποιοι αντιρρήσεις για λόγους διαφορετικής κουλτούρας και θρησκείας.

Η αρχή πάντως θα γίνει για περίπου 1.500 παιδιά σε δύο κέντρα φιλοξενίας της Αττικής, σε δυο της Θεσσαλονίκης, σε ένα στην Ήπειρο, σε ένα στην Εύβοια, καθώς και σε 20 σχολεία και στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να ενταχθούν όλα τα παιδιά μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

«Η σταδιακή λειτουργία των υπολοίπων κέντρων, ακολουθεί την πρόοδο της εμβολιαστικής κάλυψης του υπουργείου Υγείας», ανέφερε ο γ.γ. του υπουργείου, Γιάννης Παντής σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τετάρτη, και εκτίμησε ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας των εμβολιασμών ώστε στις αρχές Νοεμβρίου να έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα όλα τα παιδιά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επισήμανε ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος δημόσιας υγείας που να εμποδίζει την υλοποίηση του προγράμματος του υπουργείου Παιδείας» και διαβεβαίωσε πως προχωρά ομαλά η διαδικασία εμβολιασμών, σε συνεννόηση και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων.

«Η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων υπακούει στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για την περίθαλψη και το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην εθνική νομοθεσία και στο αίσθημα του ελληνικού λαού, φιλοξενίας, αλληλεγγύης και αγάπης προς τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και υπογράμμισε ότι «η ελληνική νομοθεσία θέλει τα παιδιά να μην γκετοποιούνται στη χώρα μας, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ούτως ώστε να μπορούν από κοινού με τα ελληνάκια να παίζουν, να μεγαλώνουν όσο καθίσουν στην Ελλάδα και να μορφώνονται».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα , το οποίο όπως είναι ήδη γνωστό θα είναι τετράωρο και συγκεκριμένα 2-6 το απόγευμα, ο γγ του υπουργείου Παιδείας ανέφερε ότι «στις τέσσερις αυτές ώρες τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν την ελληνική γλώσσα, την αγγλική ή μια άλλη όποια γλώσσα επιλογής τους ανάλογα με το πού θα ήθελαν οι γονείς να πάνε αργότερα, μαθηματικά, υπολογιστές, καλλιτεχνική εκπαίδευση για διάφορα καλλιτεχνικά θέματα, καθώς και θέματα που αφορούν αγωγή, αθλητισμό και τα λοιπά».

Επίσης, οι αναγκαίοι πόροι , όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, έχουν εξασφαλισθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) ενώ την κάλυψη του κόστους μεταφοράς των παιδιών με λεωφορεία και συνοδούς από τις δομές φιλοξενίας στα σχολεία έχει αναλάβει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

 

Πηγή: newpost.gr