Πόλεμος ΝΔ-κυβέρνησης στο Σκοπιανό -«Είστε τυχοδιώκτες», «Είστε ακροδεξιοί»
Με αλληλοκατηγορίες και βαριές εκφράσεις, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εκτοξεύουν στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο, σε μια κρίσιμη καμπή διαπραγματεύσεων για ένα μείζον εθνικό θέμα, το όνομα και το Σύνταγμα των Σκοπίων, το οποίο μένει ανεπίλυτο επί 27 χρόνια.
Οι εκατέρωθεν επιθέσεις έρχονται λίγες ημέρες μετά το μαζικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και ενώ οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ άναψαν το «πράσινο φως» για εξεύρεση λύσης στο Νταβός. Πιθανολογείται, μάλιστα, ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα καλέσει τα κόμματα για ενημέρωση, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, και οι εμπρηστικές δηλώσεις δεν διευκολύνουν το κλίμα.
Σκλήρυνε τη στάση της η ΝΔ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την Τετάρτη, πριν ακόμη πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός, να επιτεθεί στην κυβέρνηση και να κάνει ένα βήμα πίσω από την έως τώρα στρατηγική του: ζήτησε «η λύση να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία, δεν θα γίνουμε συνένοχοι στον τραυματισμό του έθνους», φράση που ερμηνεύεται ως σκλήρυνση της στάσης της ΝΔ, μετά το μαζικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και ενόψει του συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 4 Φεβρουαρίου.
Ηταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, ενώπιον των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ξεκαθάρισε τη στάση του για το Σκοπιανό. «Δεν είναι δυνατόν να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση.
«Σας καλώ όλους», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, «να οδηγήσουμε στην έξοδο τους ψεύτες και τους φαύλους που από το 2015 εξουσιάζουν με αυταρχισμό τη χώρα προσπαθώντας να στήσουν καθεστώς. Αυτούς που δεν διστάζουν να χειριστούν με μικροπολιτική και τυχοδιωκτισμό ακόμη και τα κρίσιμα εθνικά θέματα».
Κορύφωσε, μάλιστα, την επίθεσή του εναντίον των κυβερνητικών χειρισμών για το Σκοπιανό κάνοντας λόγο για «το πιο σύντομο ανέκδοτο».
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, τόσο με τους δανειστές όσο και για το Σκοπιανό, είπε ότι το γεγονός πως ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται θα μπορούσε να ήταν «το πιο σύντομο ανέκδοτο» της τελευταίας τριετίας, αν τα αποτελέσματα δεν ήταν καταστροφικά για τη χώρα.
«Η παρατήρηση είναι δυστυχώς επίκαιρη, καθώς ο πρωθυπουργός έχει πάρει επάνω του και τη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό. Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε μια διαπραγμάτευση χωρίς να διαμορφώσει ενιαία κυβερνητική θέση. Το έκανε για να διευκολύνει τον κ. Καμμένο, που άλλαζε άποψη ανά 6 ώρες. Είτε πρόκειται για πολιτική ελαφρότητα είτε για ανθρώπινη φαιδρότητα, είναι κάτι που αποτελεί κατάντια για τη χώρα», σημείωσε.
Κυβερνητικές πηγές: Σύρεται από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του
Απάντηση στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ έδωσαν από το Μαξίμου.
«Πρόκειται για μια ανεύθυνη στάση και αποδεικνύει πλέον περίτρανα την εκτίμηση που έχουμε κάνει στο παρελθόν: ότι δηλαδή σύρεται από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του και καταλήγει σε εθνικά επιζήμιες θέσεις», σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με την ομιλία του προέδρου της ΝΔ.
Αντεπίθεση της ΝΔ
Οταν λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ της Τετάρτης, έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συζήτησης κορυφής μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός, η ΝΔ επανήλθε με ανακοίνωση του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου.
Ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν έκανε καμία σαφή αναφορά στην ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, το οποίο βρίθει αλυτρωτικών διεκδικήσεων έναντι της Ελλάδας:
«1.Δεν υπήρξε καμία σαφής αναφορά από την πλευρά του Έλληνα Πρωθυπουργού στην ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, που είναι ο μόνος τρόπος, η μοναδική πραγματική εγγύηση, για να διασφαλισθεί το τέλος κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού εκ μέρους των Σκοπίων.
2. Τα Σκόπια δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε κινήσεις μετονομασίας του αεροδρομίου και λεωφόρων, κινήσεις που στο μέλλον ή από άλλη Κυβέρνηση στα Σκόπια, μπορούν εύκολα να ανακληθούν.
Επιπλέον, αυτό είναι υποχρέωσή τους που πηγάζει από το ‘Αρθρο 7 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.
Αντίθετα, η Ελλάδα σε αντιστάθμισμα δίνει κάτι που είναι οριστικό και δεν ανακαλείται. Δηλαδή την προώθηση της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ στην Πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου και την κύρωση της 2ης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης των Σκοπίων με την Ε.Ε. στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
3. Μας ανησυχεί και μας προβληματίζει ιδιαίτερα ότι η διαπραγμάτευση φαίνεται να υιοθετεί τη λογική “τεμαχισμού” των ζητημάτων, ενώ είναι διαχρονική θέση της Ελλάδας ότι η επίλυση στο ζήτημα του ονόματος, με το εύρος εφαρμογής (erga omnes) και την κατάργηση του αλυτρωτισμού αποτελούν ως ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο, την προϋπόθεση για να απελευθερωθεί η διαδικασία προσκλήσεως στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε.».
Ο κ. Κουμουτσάκος κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει με σαφήνεια σχετικά με αυτά τα τρία πρώτα ερωτήματα και προσθέτει πως «κατά τα λοιπά επιφυλασσόμαστε για νέα αξιολόγηση της κατάστασης, όταν και εάν γνωρίσουμε το σύνολο των συμφωνηθέντων στο στάδιο αυτό».
«Ακροδεξιά και τυχοδιωκτισμός»
Την Πέμπτη, μόλις έγινε γνωστή η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει η ΝΔ, και το οποίο χαιρέτισε την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και έκανε λόγο για «τυχοδιωκτική πολιτική» της ΝΔ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
«Η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ Ντολ, σχετικά με τη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος που αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποτελεί κόλαφο για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι μέλος του ΕΛΚ, αλλά και για τον ίδιο τον πρόεδρο της, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα, ο ηγέτης του ΕΛΚ δήλωσε στην ιστοσελίδα Εuractiv πως ευελπιστεί “ότι θα βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και χαιρετίζουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα”. Η δήλωση αυτή αδειάζει πανηγυρικά την τυχοδιωκτική τακτική του Κυρ. Μητσοτάκη ο οποίος, στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, υιοθέτησε τη ρητορική της λαϊκιστικής άκρας δεξιάς, με μοναδικό σκοπό την επιδίωξη μικροκομματικού οφέλους.
Η εξέλιξη αυτή οδηγεί τον Κυρ. Μητσοτάκη στην απομόνωση στην Ευρώπη. Ο τυχοδιωκτισμός και η μικροπολιτική, άλλωστε, δεν υπήρξαν ποτέ καλοί σύμβουλοι».
Επίθεση για «ακροδεξιά» και από τη Γεννηματά
Εμπρηστικές δηλώσεις έκανε και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία αναφερόμενη στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο Νταβός, δήλωσε: «Η εν κρυπτώ διπλωματία συνεχίζεται. Ο κ. Τσίπρας οφείλει τουλάχιστον να απαντήσει αν ανέλαβε δεσμεύσεις για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ χωρίς προηγούμενη λύση στο πρόβλημα».
Επέκρινε έντονα, ακόμη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας: «Από την άλλη μεριά, η σημερινή τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για μη λύση στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, επιβεβαιώνει την πλήρη ακροδεξιά στροφή του και δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα».
«Δυστυχώς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξακολουθούν να διχάζουν τον ελληνικό λαό παίζοντας στην πλάτη του παιχνίδια με τα εθνικά θέματα», κατέληξε.
Θετικά είδε τις εξελίξεις ο Σταύρος Θεοδωράκης
Με ανάρτησή του στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε θετικά την αλλαγή ονομάτων στο αεροδρόμιο και την εθνική οδό των Σκοπίων που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ζόραν Ζάεφ κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.
«Καλή και απαραίτητη αρχή η αλλαγή ονομάτων στο αεροδρόμιο & την εθνική οδό των Σκοπίων. Θα πρέπει να ακολουθήσουν αλλαγές στο Σύνταγμα και τα σχολικά βιβλία. Και αντιστοίχως εμείς να πάψουμε να στρουθοκαμηλίζουμε βλέποντας μόνο διαβόλους στην άμμο αντί για γείτονες στον ορίζοντα» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.