«Στον βρόντο» πάνε οι αυξήσεις φόρων που επιβάλλει συνεχώς η κυβέρνηση. Παρότι πριν εννέα μήνες αυξήθηκε κατά 50% ο ΦΠΑ στη Μύκονο (από 9% και 16% σε 13% και 23% αντίστοιχα) οι εισπράξεις φόρων από το νησί των ανέμων έχουν πέσει «στα τάρταρα»: 62% χαμηλότερα από όσα υπολόγιζε να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών!
Η υστέρηση εισπράξεων από τις τουριστικές περιοχές της χώρας, που θεωρούνται και οι πιο «ανθεκτικές» στην κρίση, έσπασε όλα τα ρεκόρ. Ο απολογισμός εσόδων από τον ΦΠΑ (που είναι το βαρόμετρο της αγοράς και της φοροδιαφυγής) από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο φέτος, δείχνει τεράστια υστέρηση στα προβλεπόμενα έσοδα
Συγκεκριμένα:
-62% στο ΦΠΑ η Μύκονος
-39% η Πάρος
-39% η Ρόδος
-39% η Ζάκυνθος
-39% η Λευκάδα
-37% η Σαντορίνη
-36% η Κως
-30% η Κέρκυρα
-22% η Κεφαλλονιά
Επιβεβαιώνονται στην πράξη έτσι οι ανησυχίες για τις διαστάσεις και τις επιπτώσεις του φαινομένου της άρνησης έκδοσης αποδείξεων από τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες όλης της χώρας.
Και αυτό παρότι (ξεκινώντας από τη Μύκονο) οι έλεγχοι των τελευταίων μηνών σημείωσαν μεγάλες επιτυχίες και έπιασαν «στα πράσα» δεκάδες επιχειρήσεις με ταμειακές μηχανές “μαϊμού” που εκδίδουν σκέτα “χαρτάκια”, αντί για νόμιμες αποδείξεις. Αντιθέτως, η νέα νομοθεσία που προβλέπει εκμηδενισμό των προστίμων για όσους πιαστούν να μην κόβουν απόδειξη, το «ξεδόντιασμα» του ΣΔΟΕ και των προληπτικών ελέγχων στην αγορά, αλλά και η ανάγκη επιβίωσης απέναντι στη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης, έχουν οδηγήσει πολλούς επαγγελματίες να «απενεργοποιήσουν» τις ταμειακές μηχανές τους.
Δεν πληρώνουν ούτε φόρους, ούτε χρέη!
Αν δεν ήταν οι κατασχέσεις για παλαιά χρέη και άλλα μη φορολογικά έσοδα (από ιδιωτικοποιήσεις, κοινοτικά κονδύλια κλπ) η «τρύπα» που έχει ανοίξει στις εισπράξεις φόρων ως τον Απρίλιο θα οδηγούσε αυτομάτως την χώρα στον «κόφτη» μισθών και συντάξεων, ή σε άλλες περικοπές που, για να αποφύγει τα χειρότερα, μπορεί «προληπτικά» να επιβάλει η ίδια κυβέρνηση το φθινόπωρο, όταν καταθέσει το νέο κρατικό προϋπολογισμό για το 2017.
Αλλά και στην πληρωμή των παλαιών φόρων, που είχαν βγει ληξιπρόθεσμοι ως το 2015, τα κοσμοπολίτικα νησιά δεν δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία.
Μπορεί πανελλαδικά οι εισπράξεις παλαιών ληξιπρόθεσμων χρεών να ξεπέρασαν κατά 16% το στόχο τετραμήνου, με πρώτη την Περιφέρεια Πειραιά (όπου ανήκουν και τα νησιά τα νησιά του Αιγαίου) με είσπραξη 134% έναντι του στόχου, αλλά οι εισπράξεις από Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Ρόδο, Κω κλπ ήταν 15%-20% λιγότερες από τον στόχο που είχε τεθεί! Με άλλα λόγια, το «μάρμαρο» πληρώνουν οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας, επειδή στα νησιά αυτά κάποιοι δεν πληρώνουν ούτε τα παλαιά χρέη τους, ούτε τους τρέχοντες φόρους…
Και παρόλο που δεν μπορεί να εισπράξει τους φόρους που ισχύουν ήδη από αυτούς που έχουν και μπορούν να τους πληρώσουν, το κράτος επιβάλλει νέους! Μόνον στους 4 πρώτους μήνες του 2016 έπεσε έξω περίπου 650 εκατ. ευρω στις εισπράξεις άμεσων και έμμεσων φόρων, τους οποίους αυξάνει από φέτος ή την 1.1.2017.
Συγκεκριμένα, στο 1/3 της χρονιάς, το υπουργείο Οικονομικών δεν μπόρεσε να εισπράξει (σε σχέση με όσα υπολόγιζε):
– 150 εκατ. ευρώ από άμεσους φόρους εισοδήματος
– 101 εκατ. ευρώ από ΕΝΦΙΑ
– 399 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ, έμμεσους και ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
Ειδικά από φόρους κατανάλωσης όμως, που αυξάνονται ξανά και φέτος και από 1.1.2017, το δημόσιο εισέπραξε στο α΄τετράμηνο φέτος 100 εκατομμύρια λιγότερα και από όσα είχε εισπράξει πέρυσι –όχι απλώς δηλαδή έναντι των φετινών στόχων. Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου του 2015 είχε εισπράξει 2,4 δισ. ενώ φέτος 2,3 δισ. ευρώ! Δηλαδή τα έσοδα για το δημόσιο μειώνονται αντί να αυξάνονται όσο αυξάνονται οι ειδικοί έμμεσοι φόροι, όπως επίσης όμως και από τους φόρους εισοδήματος των φυσικών προσώπων και τον ΕΝΦΙΑ, που αυξάνονται ξανά και αυτοί από φέτος.
Πηγή: newmoney.gr